איחור שפתי - התייעצות

QuestionMark

New member
איחור שפתי - התייעצות

שלום מאיה, אני קלינאית תקשורת צעירה ורציתי להתייעץ איתך בסוגייה שמטרידה אותי: קרוב משפחה שלי בן שנתיים וחודשיים. התפתחות מוטורית תקינה. עד לפני חמישה חודשים לא דיבר כלל, ואף הפיק מעט מאוד קולות (בעיקר שפתיים: /m/ /b/). כמובן ששלחתי את ההורים ואותו בדחיפות לבקש בדיקת שמיעה, אשר יצאה תקינה והוא הופנה לאבחון קלינאית תקשורת בקופת חולים. הוא משתמש במוצץ (לתקופה הפחיתו את המוצץ בתקווה שהדיבור יגיע אך לא) הוגה מעט מאוד מילים: לא /la/ אבא /aba/ בננה /nana/ האמ לאוכל /ham/ וזהו. כמעט ואינו מחקה קולות, לרוב פשוט נמנע מהפקה. גם את המילים שהוא הוגה, הוא לא יגיד בכל סיטואציה ולא תמיד ישיים. חשוב לי להגיד שיש המון שימוש בג'סטות (כן, לא, הצבעה) והוא מביע עצמו נהדר באמצעותן. מחפש קשר ותקשורת מאוד! נהנה מאינטראקציה, יוזם תקשורת וכל כך רוצה להביע עצמו. אין לי חשד לבעיית תקשורת. אני חשדתי שזו עלולה להיות דיספרקסיה וורבלית, בגלל הקושי להגות צלילים שהוא כן הוגה לעיתים באופן תגובתי, וכן בגלל שנדמה היה לי שיש תנועות חיפוש כשמנסה לחקות קול. מלבד זאת, למרות שההורים טוענים כי הוא "מבין הכל", קיים גם איחור בהבנת השפה - הוא לא תמיד מזהה נכון שמות עצם בסיסיים בתמונות ולעיתים מצביע "בניחוש" על פריט אחד. הוא כן ממלא הוראות פשוטות אך לא מורכבות. משיב על שאלות כן / לא (אך לא תמיד מבין את השאלה ולכן התשובה לא תמיד הולמת), מבין שאלות ברירה. שאלתי אלייך: באבחון בקופת חולים - פטרה אותם הקלינאית ואמרה כי היא מכירה מקרים כאלה וכי יהיה בסדר ולא צריך התערבות כרגע ובקשה לחזור עוד מס' חודשים... נתנה להם כמה טיפים וזהו. אני חושבת שהוא מאוד זקוק להתערבות דווקא עכשיו, כי זה הזמן כל כך קריטי... וחבל לבזבז חודשים יקרים מפז. יש לי חשד כבד כי ה"פטור" המהיר שהם קבלו מטיפול והדרכה נובע משיקולים מערכתיים טכניים ידועים של תורים, כוח אדם מקצועי וכסף, ולא משיקולים מקצועיים גרידא! מה את אומרת? אין לי ספק שיש איחור משמעותי. אז מה כדאי לעשות: לבקש לפנות לעוד קלינאית? להתעקש לקבל טיפול? לפנות לקלינאית פרטית ויקרה? האם במידה ויפנו לקלינאית פרטית שעובדת עם קופת חולים, יוכלו בדיעבד לקבל החזר רטרואקטיבי כאשר יימצאו זכאים לטיפול? שאלה אחרונה - כדאי להתחיל עבודה עם לוח תקשורת? אני מדריכה את ההורים כמיטב יכלתי אך מתגוררת רחוק ולא מספיק נגישה להם ולו. מלבד זאת אני בעצמי קלינאית חדשה ועובדת עדיין תחת הדרכה. מה דעתך?

Question Mark שלום,

כמה התייחסויות לשאלתך: 1. נראה כי האיחור אצל הילד הוא די משמעותי, וכדאי לפנות להדרכה סדירה של פעם בחודש לפחות (לדעתי עדיין לא טיפול ממש) 2. מה לעשות? לקבל חוות דעת נוספת. אפשר לא דרך קופ"ח, ולא תמיד זה יהיה יקר יותר. (בחלק מקופות החולים מכירים בקלינאים עצמאיים ומקבלים השתתפות גבוהה בעלות הטיפול). כדאי לברר בקופה ולשאול למי עוד ניתן לפנות. 3. לגבי לוח תקשורת- לא נראה לי שיהיה צורך בכך, לפחות לא כעת לפני שמנסים בדרך רגילה לקדם את הילד. 4. לא ציינת עובדה חשובה- האם הילד נמצא בגן או מעון כלשהו? או בבית? בהצלחה, ושנה טובה לך. הרבה הצלחה גם לך בדרכך המקצועית.

QuestionMark

New member
תודה רבה

הילד התחיל ללכת לגן ילדים לפני כחודש. טוב לו שם אך בינתיים לא חל שיפור משמעותי מבחינת שפה דבורה.

למעלה