איילי הצפון וראיית אולטרא-סגולה (UV)

ב ן ח ו ר י ן

Member
מנהל
איילי הצפון וראיית אולטרא-סגולה (UV)

בחלקים המקיפים את כדור הארץ שבהם שכבת האוזון מדולדלת, קרינת אולטרה-סגולה (UV) חזקה יחסית לאזורים אחרים. קרינה זו אינה נראית לאדם ומסוכנת לעורנו ולעינינו (מעבר לקטארקט, עד 30% מקולטני האור של האדם נפגעים במהלך חייו בשל האור). במקומות שבהם יש קרח ושלג הקרינה חוזרת ומתחזקת והתברר שעיניי אייל הצפון, אשר חי באיזורים אלו, מוגנות ואף מסוגלות לחוש באור הזה (בדומה למספר יונקים אחרים כמו עטלפים, מכרסמים ויונקי כיס). איילי הצפון ניזונים בעיקר מחזזיות והזאבים אשר טורפים אותם מאופיינים בפרווה לבנה- שני אלו בולעים אור אולטרה-סגול וכך קל יותר לאייל הצפון להבחין בהם. מקור תכונה זו הינו קדמוני והתבטא אז בקולטן ראייה לגלים קצרים בשם SWS1 . במשך השנים, קולטני הראייה של רוב היונקים זזו לכיוון האור הנראה על מנת לראות טוב יותר בלילה, אך בקבוצה קטנה יכולת זו שרדה. קישור לידיעה קצת על קרינת אולטרא-סגולה (UV) מיהו אייל הצפון?

deathcaster

New member
מגניב

זכורים לי עוד כמה "פטנטים" אצל בעלי החיים בקטבים כהתאמה לתנאים הקיצוניים של הקרינה, גם אצל דגים, אי שם בקורס נפלא על אתולוגיה בתחילת התואר השני.

ב ן ח ו ר י ן

Member
מנהל
יש גם דבורים או מעופפים מפרי-פרחים אחרים...

שרואים מרקמים על פני הפרח ב-UV (או שמא זה היה אינפרא אדום). בגלל הצורך לראות בחושך כנראה שבתהליך אבולוציוני התמקם ספקטרום הראייה בספקטרום האור הנראה (שזה כמובן מושג יחסי).

deathcaster

New member
כן...

אצל דבורים נראה לי זה IR ולא UV, אצל דגים במעמקים זה יותר לכיוון הסגול, כי במים העמוקים, ספקטרום האור הנראה משתנה כי האור ה"חלש" לא מצליח לחדור ולהגיע עד למעמקי הים. כך גם אצל דגים שחיים בקטבים. אני גם זוכר את אחד הדברים הכי מדהימים שראיתי לפני המון זמן בתוכנית טבע של ה-BBC, הם ניסוי לעשות הדמייה של "לו היינו בעל חיים מסוים, כיצד היינו רואים?", הם לקחו מס' בעלי חיים, אבל מה שהרשים אותי במיוחד זה דווקא סרטן די מכוער שחי באיזור מסוים בעומק הים, הוא רואה בעין אחת רק בצורה אופקית, ובעין השנייה רק אנכית, ובשילוב של שתיהן הוא רואה תמונה שלמה, כאשר במרכזה זה נראה כמו כוונת של הדמיה תרמית של טנק ("ארטישוק" למי שמכיר)... והוא רואה את כל הספקטרום עם הפרדה, גם IR וגם UV

ב ן ח ו ר י ן

Member
מנהל
הצבע הירוק של ה"ארטישוק"...

עד היום עושה לי סיוטים...אז בלבנון הוא בעיקר הרדים אותי.

deathcaster

New member
זה הכל תלוי עד כמה אתה עייף...

שיריונר לא הייתי, למרות שאני מכיר אולי יותר טוב מטנקיסט כל חלק בטנק (או יותר נכון הכרתי).... אבל כשאתה מספיק עייף... אפשר בכיףלהרידם בין 2 נגמ"שים פועלים, מניסיון

deathcaster

New member
זה דווקא קל...

אבל אני חייב לציין שבניגוד לדוגמאות הנ"ל, אחת ה"שינות" (יש מילה כזו?) הכי עריבות שהיו לי בצה"ל, הייתה בצאלים, על גג משאית 5 טון ריאו ישנה, ששחררתי לה קצת את הכיסוי שהפך להיות ערסל

xianghua

New member
קרישת הדם היא אחלה פטנט

מישהו כבר ראה פטנט של תיקון עצמי בצינורות דלק?

deathcaster

New member
טוב שיש אבולוציה שאפשרה את זה

כלי דם אינם צינורות דלק כשם ששעון/מכונית/רובוט/מנוע אינו יצור חי. אתה מוזמן לענות על השאלה ממנה אתה מתחמק.

deathcaster

New member
בינתיים, הבדיחה זה אתה שאתה לא מצליח לענות

לשאלה כה פשוטה

למעלה