איך אומרים באספרנטו......

איך אומרים באספרנטו......

ערב טוב לכולם ולכולן,
אני תוהה איך אומרים באספרנטו "משוב"
Feedback en la Angla
חיפשתי בגוגל טרנס, וממש לא מצאתי שם משהו הגיוני שמניח את הדעת...

תודה רבה, ירוקי שלכם.

שא12

New member
אני הייתי משתמש ב rimarko או Retrosciigo

Feedback באנגלית מתייחס להיזון חוזר בין מכשירים או חלקים במכונה
זו לדעתי מילה מושאלת, גם באנגלית, לצורך "תגובה" כלשהי ולאו דווקא מכנית

retrokupli = Intence aŭ nevole kupli partojn de sistemo tiel, ke iom el ĝia eliĝaĵo estas ree enigata al la sistemo.

DoronModan

New member
הגיוני

לפי דבריך retrokupol(ad)o יהיה תרגום שאילה מעברית. כי בשפתנו אנחנו משתמשים בביטוי פידבק למשוב. והאמת היא שזה בא מאנגלית.
אבל מאוד מאוד ייתכן שבצרפתית או בכל שפה אחרת שאינה אנגלית או עברית, לא אומרים את התרגום של פידבק. לכן להשתמש בתרגום לזה באספרנטו עלול להיות בלתי מובן, וזה הרי מה שחשוב, להשתמש בשפה, במקרה זה באספרנטו, בשביל להיות מובנים.

שא12

New member
לזה התכוונתי. "דעתך חשובה לנו" = משוב (feedback)? זה מושאל!

cvi1

New member
retrokuplado

retrokuplado ולא retrokupol(ad)o כמובן תרגום שאילה אבל מאנגלית - ולא עברית.
רק מצאתי במילון, לא המצאה שלי.

שא12

New member
חלילה לא הטלנו ספק - ראה מ PIV

retrokuplo.
En kibernetiko, reaktiva cirkvito, kiu, nutrate de parto el la efiko derivata de la ĉefa cirkvito, resendas informojn pri la estiĝanta efiko, por ke la sekvonta efiko fariĝu pli k pli ĝusta:
en la kontraŭaviadila artilerio, la retrokuplo emas aŭtomate nuligi la distancon inter la pafaĵo ke la celata aviadilo.
kaj pli
retrokupli (transitiva) Intence aŭ nevole kupli partojn de sistemo tiel, ke iom el ĝia eliĝaĵo estas ree enigata al la sistemo.

kaj
kupl(ad)o
1 Ⓣ Kunigo de du maŝinoj aŭ du maŝinpartoj, por ilia komuna funkciado: artika, elasta, fiksa, movebla kuplo; kuplado de elektroretoj (kunkonektado, por kompensi la ŝargokulminon).
2 ☐ Ligo inter du oscilaj sistemoj, per kiu oni povas transigi energion el unu sistemo en la alian.
3 Parigado (de bestoj).
4 = kluĉo.
reaga kuplo = reakcio.

vidu
rimarkigi
1 Sciigi al iu rimarkon: nu, mi nur simple rimarkigis al vi
mi jam kelkajn fojojn rimarkigis tion ĉi al liZ; sed permesu rimarkigi: mi estas en certa grado […] edzinigita.
2 Fari, ke iu rimarku: mi devas rimarkigi vin pri tio
; mi ne devis rimarkigi, ke mi travidis la agon (de insidantoj).

למעלה