איך אפשר להשיג כולסטרול בתזונה צמחית?

gs1234

New member
איך אפשר להשיג כולסטרול בתזונה צמחית?

לפי המאמר הבא, מחסור בכולסטרול יכול לגרום לעלייה ברמת הסרום בדם: http://www.naturalnews.com/025939.html (קראתי מידע דומה גם במאמרים אחרים.) ההסבר מורכב משני חלקים: 1. אין קשר ישיר בין צריכת כולסטרול לרמת הכולסטרול בדם. הגוף מייצר מדי יום כ-2000 מ"ג כולסטרול, ובתזונה בשרית ממוצעת יש רק 200 עד 400 מ"ג כולסטרול, ורק חלק ממנו נספג בגוף. מחקרים (שמצוטטים במאמר) הוכיחו שרמת הכולסטרול בדם של הנבדקים איננה קשורה לתזונה שלהם. 2. אם לא צורכים כולסטרול, אז האינסולין (הורמון בגוף) גורם להפרשה של אנזים בשם HMG Co-A Reductase בכבד, כדי שהגוף יוכל לייצר כולסטרול (הגוף הופך פחמימות לגלוקוז, וגלוקוז לכולסטרול). האנזים הזה גורם אצל חלק מבני האדם לייצור מוגזם של כוסטרול, וזה מתבטא ברמות סרום גבוהות בדם. בניגוד למצב שמתואר בסעיף 2, צריכה מתונה של כולסטרול מצמצמת את ייצור האנזים ומורידה את הרמות של ייצור הכולסטרול בגוף לרמות נורמליות. לי אישית אין רמת סרום גבוהה בדם (נבדקתי לפני חודש) אבל לא הייתי רוצה להגיע למצב כזה. לכן השאלה היא - האם אפשר לצרוך כולסטרול מן החי? האם יש דרך אחרת לצמצם את רמת האנזים הנ"ל אצל טבעונים?
 

TheFinalCut

New member
המממ

המידע המצוין באתר שאליו קישרת, שאגב אינו מפנה לאף מקור מדעי (אלא לספר ניו-אייג'י של מישהו), סותר מידע מדעי מוכח וברור לגבי צריכה של כולסטרול בתזונה והשפעותיו על רמות הכולסטרול המצטברות בגוף ובדם. זה נכון שהגוף מייצר הרבה יותר כולסטרול ממה שמתקבל בתזונה (בין 800 ל-1,500 מ"ג ליום לפי ספר הלימוד, Understanding Nutrition, מהדורה 8 של Whitney and Rolfs). וזה נכון שתהליך זה תלוי ברמות האינסולין והורמונים אחרים המבקרים את התהליך (וזאת כיוון שהגוף נעזר גם בפחמימות, חלבונים ושומנים אחרים כדי לייצר כולסטרול), ושייצור הכולסטרול הפנימי נמוך אצל אנשים בעלי רמות נמוכות כל אינסולין. אבל! יש בהחלט קשר, ישיר, בין צריכת כולסטרול בפרט וצריכה של קלוריות בכלל לבין רמות הכולסטרול בדם ובגוף. יתר על כן, לאנשים שלא צורכים כולסטרול כלל (טבעונים למשל) יש רמות נמוכות במובהק של כולסטרול בהשוואה לאנשים שכן צורכים כולסטרול, וזה הודגם במגוון רחב של מחקרים (חלקם מסוכמים בספר הלימוד Vegetarian Nutrition מ-2001, של Sabate וחוב'). יש גם קשר חד משמעי וברור בין צריכת שומנים מהחי לבין רמות הכולסטרול בדם - ככל שהצריכה גבוהה יותר, כך גבוהה יותר רמת הכולסטרול. למעשה, רמות נמוכות של כולסטרול הן היתרון הראשון שבד"כ מציינים לטבעונות כתזונה במאמרים הסוקרים את יתרונותיה. למשל Key et al ו-Leitzmann. בקיצור, אף פעם לא להסתפק באתרי "בריאות טבעית", ותמיד לבדוק את העובדות במקורות יותר מהימנים.
 

gs1234

New member
אבל מה עם האנזים HMG Co-A Reductase ?

אני מניח לרגע בצד את הסוגייה האם צריכת כולסטרול במזון משפיעה או לא על רמת הכולסטרול בדם. המאמר טוען שבתזונה ללא כולסטרול, מופרש האנזים HMG Co-A Reductase שגורם לתהליך שמתבטא (באופן אירוני) ברמת כולסטרול גבוהה בדם. יכול להיות שזה נכון? ---- הערה בנושא המקורות. סריקת עומק של הלינקים במאמר הובילה למחקר שפורסם בכתב העת Journal of Holistic Medicine , שם נטען שכולסטרול טוב לגוף כי הוא משמש כנוגד חמצון ומונע מחלות. משום מה יש לי הרגשה שזה לא נחשב לכתב עת אמין.
 

TheFinalCut

New member
תשובה

האנזים HMG CoA reductase מווסת את הסינתזה של כולסטרול בגוף, והוא בתורו מבוקר בצורה מורכבת. אחד מגורמי הבקרה הללו הוא רמות הכולסטרול בתזונה, שבתורן משפיעים על רמות הכולסטרול הזמין. בין היתר, האנזים מבוקר ע"י רמות הכולסטרול, כך שכאשר הן נמוכות מדי הגוף ייצר עוד, וכאשר הן גבוהות מדי הוא ייצר פחות. וכמובן שזה מושפע מכמה כולסטרול נצרך בתזונה, אבל זה המטרה היא לשמור על רמות תקינות של כולסטרול העומדות בכמות הנדרשת (וכולסטרול ממלא תפקידים רבים בגוף). כל זה לא משנה את העובדה הפשוטה שנצפתה במחקרים שכללו עשרות אם לא מאות אלפי אנשים במצטבר: ככל שצורכים יותר כולסטרול, כך רמתו בדם עולה, ולהפך.
 

TheFinalCut

New member
תגובה

המאמר מ-1976, והמתודולוגיה שלו לא מזהירה. מאז נערכו מחקרים רבים נוספים, על אוכלוסיה גדולה מאוד של אנשים במצטבר. כדי לסגור את העניין, אתרגם\אסכם חלקים רלוונטיים מספר הלימוד Encyclopedia of Human Nutrition מהדורה שנייה, הוצאת Elsevier מ-2005. הערך "כולסטרול" (עמ' 379-391) מבוסס על 15 מקורות. כולסטרול נישא בדם ע"י כמה ליפופרוטאינים (חומרים המורכבים מחלבון ושומן) שלכל אחד תכונות שונות המגיבות לגורמים תזונתיים, גנטיים וסביבתיים שונים. על אלו נכללים ה-Chylomicrons, VLDL, LDL ו-HDL. ראיות מחקריות משמעותיות מראות שיש קשר בין תזונה לבין ריכוז והרכב הליפופרוטאינים נושאי הכולסטרול, ובהתאם על רמות הכולסטרול בדם. הספר מדגיש בבירור ששלושת הגורמים העיקריים המשפיעים על רמתם של אלו הם: 1) צריכת כולסטרול בתזונה. 2) הרכב המאקרונוטריינטים בתזונה, בייחוד חומצות שומן ו-3) מאזן האנרגיה, המיוצג ע"י משקל הגוף. יש תת פרק קצר על צריכת כולסטרול בתזונה והשפעותיו על רמות הכולסטרול. כתוב שם כך: כל הכולסטרול בתזונה מגיע מן החי, כשהמקורות העיקריים הם חלמון ביצה, שומן חלב, שומנים מהחי, ובשר. מחקרים רבים הראו שצריכה גבוהה של כולסטרול בתזונה יגביר את רמות הכולסטרול בדם. רוב העליה הזו תתרחש בפרקציה של ה-LDL [מה שנקרא "כולסטרול רע"]. יתר תת הפרק מדבר על המנגנון, עם ספיגה של כולסטרול וחיבורו לכילומיקרונים, ומגיע לכבד, שם מדוכא קולטן ה-LDL, שמוביל לעלייה ברמות ה-LDL בדם. עליה ברמות הכולסטרול בכבד מהתזונה מעכבת את ייצור הכולסטרול הפנימי, ועל כן העליה הכמותית המדויקת ברמות הכולסטרול בדם משתנה מאדם לאדם. אבל ככלל, על כל 200 מ"ג כולסטרול ליום יש עליה ברמות ה-LDL בדם של 6 מ"ג לדציליטר. גם במחקרים אחרים שנערכו ראיתי שאי צריכה של כולסטרול מפחיתה את ריכוזו בדם בצורה יעילה יותר מצריכה מתונה שלו. אני מקווה שזה סוגר את העניין
 
אני לא מצליחה לפתוח את המאמר

אבל בכל אופן השאלה היא לאיזה סוג כולסטרול הוא מתייחס? יש את הכולסטרול הרע (והוא זה שמושג במאכלים מהחי) ויש את הכולסטרול הטוב שאותו אפשר להשיג רק בפעילות גופנית! ובשביל זה לא צריך לאכול בשר
 

TheFinalCut

New member
לכולסטרול עצמו

LDL (ה"רע") ו-ו-HDL (ה"טוב") הם חומרים המורכבים מחלבון ומכולסטרול בצפיפות נמוכה (LDL) בגבוהה (HDL), הנוצרים בגוף מכולסטרול ונישאים בדם. החומר כולסטרול, שממנו מורכבים גם ה-LDL וגם ה-HDL, הוא שמצוי במזון ומיוצר בגופנו.
 

inglor

New member
התפיסה המקובלת היום במדע

היא שבני האדם מתחלקים ל2: בערך 15% מהאוכלוסייה מקבל כמות משמעותית מהכולסטרול שלו מהמזון וגופו מייצר כולסטרול בהתאם לכולסטרול שהתקבל בערך 85% מהאוכלוסייה אינו מנצל את הכולסטרול שהתקבל מהמזון כלל, ומייצר את הכולסטרול שלו בעצמו, עם זאת רמות חריגות במזון עדיין פוגעות ולכן, שני העמדות שהצגתם הגיוניות, פשוט עבור אנשים שונים.
 

TheFinalCut

New member
הסבר?

האמת שלא נתקלתי בחלוקה הזו בכמה וכמה מקורות מדעיים שיצא לי לעיין בהם בתשובה לשאלות לעיל, כך שקשה לי עם הקביעה שזו "התפיסה המקובלת היום במדע". אפשר לשאול על מה היא מבוססת?
 
למעלה