איך אפשר לחיות יותר בפשטות?

מסקרן אותי לדעת

לא אוהב פילוסופים, אתה מכריז. איך היית מגדיר את מי שכתב את התגובה שלך? קצת קשה לי להבין, איך לקחת מילים כל כך ברורות, כל כך נקיות ומבהירות, והפכת את זה למשהו כלכך משעמם ומסובך. ואיזו תרומה יש בכך, מלבד בלבול? אבל גם זו כנראה התמודדות אישית מסוימת - ואולי לכן הכל יחסי בחיים. מאחל לך יום צח ובהיר

פילוסוף או לא להיות....

שלומות לך פרופ´ גולדורק דן :) ""סיפור יפה מאוד ואף היה נחמד להקראה בפני ילדתי הקטנה...."" אני שמח שנהנת מהסיפור ושנהנת להקריא אותו לילדתך הקטנה, מקווה שגם היא נהנתה. .. פה הייתי אומר דיינו, אבל אני לא כזה
"" אבל אני לא מקבל את המושג שהכל יחסי בחיים (כולל אמיתות ושקרים)"" נפלא. האם זו האמת שלך? אם אתה לא מקבל את המושג שהכל יחסי בחיים, האם אתה טוען שהכל לא יחסי? "" אם הכל יחסי נקבעות 2 עובדות בכך: 1.שיש הכל אחד-ואין לנו הוכחה לכך"" הכל זו מילה כל כך מופשטת, שיהיה זה מעט אבסורדי לומר שיש הכל אחד או הרבה "הכל"ים .. זה כמו לומר אינסוף אחד ועוד אינסוף אחד.. זה תמיד יהיה שווה אינסוף.. אותו הכנ"ל למילה "הכל" היא מכילה בתוכה את כל ה"הכל"ים האפשריים. מתוך זה נובע שלא משנה כמה "הכל"ים יש, הם עדיין יהיו אחד.. "" 2.הרי אם יחסי היא פונקציה של תוצאות השוואה בין דומה לשונה כיצד ניתן להגיד שהכל יחסי הרי הכל הוא הכל ואם ההכל יחסי מתחייב שיהיו עוד ה-כולים אחרת אין משמעות למשפט "הכל או האמת יחסית". מתחייב מכך שאם ההכל יחסי הוא חייב להיות מושווה להכולים אחרים אם כן-הכל לא רק יחסי כי יש עוד מיני וסוגי הכולים ואם כן -אין רק הכל אחד-משמע לא רק הכל יחסי כי אין הכל אחד או כמו שאומרים:"הכל יחסי חוץ מהיחס" "" נראה לי שנכנסת / הכנסת פה לתוך פרדוקס, הנובע מבילבול בלוגיקה של המעלה הראשונה והשניה. ( מעלה ראשונה = לדוגמה הרגשה , מעלה שניה = מטה (Meta) הרגשה - כלומר הרגשה לגבי הרגשה) נכון, משווים בעיקר בין דברים שונים.. ומכיוון שבין כל הדברים השונים הללו, ההשוואה תהיה תמיד יחסית למשהו נוסף אשר שונה גם הוא. כאשר אתה נמצא במעלה הראשונה ומבצע את ההשוואות אזי אתה יכול לטעון על השוואה בין דבר לדבר שונה או דומה.. אך כאשר אתה עולה למעלה השניה ויוצר הכללה.. כגון השימוש במילה "הכל" אתה יוצר כלל מסויים. אך בוא ונניח את כל זה בצד ונזכר במה שאמר המורה: "זה לא משנה מה נכון ומה לא נכון.. מה שמשנה זה מה עובד ומה לא עובד" ולכן, יש מקומות שהמשפט "הכל יחסי" הוא מקדם ויש מקומות אשר אותו משפט בדיוק שווה כקליפת השום.. ואז יש משפטים אחרים! כמו שאמר אותו חכם סיני מפורסם נימוס אנו: "יש לי עקרונות קבועים אשר מנחים אותי בחיים, וכשהם לא עובדים אני מחליף לעקרונות אחרים" "" כן וגם אני לא סובל פילוסופים...."" לא נורא זה יעבור לך.... לכל הגוף... או שלא...
סוף שבוע נפלא ומהנה אני יודע ששלי יהיה כזה..
מיק.

איך אפשר לחיות יותר בפשטות?

(נכתב בהשראת שיחת לילה מאוחרת ברשת עם עידן, דנית, לירז ועוד אנשים דגולים אחרים בחדר "פילוסופיה לכל". תודה לכם! ) לחיות בפשטות. מאת מיקי ברקל בוקר אחד באתי אל המורה שלי ושאלתי אותו "תאמר לי, איך אני יכול לחיות יותר בפשטות?" בתגובה שאל אותי מורי: "תגיד, יש אמת מוחלטת?" - "כמובן שלא" עניתי - "לפי מה אתה קובע שאין?" שאל מורי - "לפי זה שהכל יחסי, וכך גם האמיתות, כל אחד יש לו האמת שלו" - "האם זו אמת שלכל אחד יש את האמת שלו?" שאל מורי - "הממממ, כן, נראה לי שכן" - "אם כך האם אפשר לומר שזו אמת מוחלטת?" שאל מורי - "מה? שלכל אחד יש אמת שלו?" שאלתי בתשובה (כיאה לישראלי) - "כן" אחרי חשיבה קצרה, נאלצתי להסכים.. "אכן, אפשר לומר שזו אמת מוחלטת אחת" - "נפלא", אמר מורי, "אז עכשיו שיש לך את האמת המוחלטת הזו כיצד היא יכולה לשמש אותך?" - "רק רגע, האם זה נכון? אני לא בטוח שזה נכון!" אמרתי במהרה - "זה לא משנה מה נכון ומה לא נכון.. מה שמשנה זה מה עובד ומה לא עובד" ענה לי מורי בביטול מה. - "מה זאת אומרת? מה עובד ומה לא עובד?" - "מה מקדם אותך בחיים ומה מגביל אותך בחיים" - "אני לא מבין" הקשתי - "לדוגמה" התחיל מורי בהסבר "ישנן הרבה תיאוריות פסיכולוגיות לגבי הנפש – אבל אף אחת לא באמת מוכחת כאמיתית! הן רק תיאוריות. לפעמים הן שימושיות – הן מקדמות אותך, ולפעמים אותן תיאוריות ששימשו אותך בסיטואציה מסוימת עלולות לא להתאים ואז הן מגבילות. באותם רגעים יש תיאוריות אחרות שכן יכולות לקדם" - "אם כך האמת הזו היא רק בגדר תיאוריה ?" המשכתי לשאול - "במידה מסוימת כן אבל בוא נראה אם היא יכולה לקדם אותך" אמר מורי, "מה הייתה שאלתך בהתחלה?" - "כיצד לחיות יותר בפשטות?" עניתי - "לחיות יותר בפשטות זה דבר מאוד מאוד כללי, למה אתה רוצה לחיות יותר בפשטות?" - "כי קיבלתי פידבקים מהרבה אנשים שאני מסבך יותר מדי, אני יותר מדי מיגע, ובזאת אני יוצר אנטגוניזם מסביבי ואז אנשים מתרחקים ממני, אף על פי שהם יודעים שהכוונות שלי טובות, הדרך שלי מסורבלת ומסובכת. והעצה שהכי התאימה לי הייתה ללמוד פשטות" - "או, עכשיו זה יותר ממוקד, אתה רוצה ללמוד פשטות בתקשורת שלך עם אנשים, כן או לא?" - "כן, זה די מתאים לכל הפידבקים שקיבלתי" עניתי - "אז איך התובנה שהגעת אליה יכולה לעזור לך לחיות יותר בפשטות?" שאל מורי - "המממ.." חשבתי לדקה או שתיים ואז זה הכה בי, ועניתי בחיוך גדול.." אם לכל אחד יש את האמת שלו, וזו האמת המוחלטת, אני יכול להפסיק להשקיע כל כך הרבה אנרגיה בלשכנע, ללמד, לתקן, לעזור, לשנות, לנתח ופשוט לקבל כל אחד ולהכיל אותו באמת שלי" ואוו איזו תחושת הקלה הרגשתי.. לתת לכל אחד את המרווח שלו מבלי לכפות את האמת שלי על כל אחד... כי כל אחד באמת שלו צודק בשביל עצמו לאותו הרגע. אז פה אני פשוט עוצר. ונותן לכל אחד לחיות באמת שלו... מיק. המדליק

למעלה