איך אתם מבשלים?

terroir

New member
איך אתם מבשלים?

האם כשאתם מתחילים לבשל אתם מסתמכים על מתכונים כתובים מראש, הולכים לקנות את כל החומרים ורק אז נכנסים למטבח? או אולי אתם מתחילים מלהסתכל במקרר ומחליטים מה תהיה הארוחה לפי מה שבמקרה מצאתם? או אולי לפי מה שרואים בשוק ביום הקניות? ואז כשהגעתם למטבח, אם החלטתם לא להסתמך על מתכון כתוב: איך אתם מחליטים ממה תורכב כל מנה?
 

ניני4

New member
פעם ועכשיו

פעם הייתי באמת קוראת מתכונים היטב, אז קונה מצרכים ורק בסוף ניגשת לבשל, לפי כל הכללים והכתבים. אבל שמתי לב שבזמן האחרון, ככה שנה -שנתיים אחרונות, ובמיוחד בשנה האחרונה, אני מקבלת איזו השראה סתם מלראות ירק או בשר נחים במקרר או בפריזר.והרבה פעמים גם מתכננת שינויים על המקום, תוך כדי הבישול. זה לבישול ביתי ולא מחייב. לבישול לאורחים או אירוע מיוחד אני בדרך כלל מתכננת בצורה יותר מובנית, אבל גם אז יש שינויים של הרגע האחרון ותוספות שקופצות פתאום לשורה הראשונה.
 

terroir

New member
ואיך את מחליטה מה מרכיב מנה?

איך את עושה את ההרכבים?
 

ניני4

New member
טוב, ברור שלפי בסיס המתכונים

המוכרים לי מלפני ולפנים. אבל אני משנה את המרכיבים ( באותו יחס ) . מנסה וריאנטים שונים . אם בזה התכוונת בשאלתך למרכיבי המנה...?
 

kaya11

New member
הכל תלוי...

לעצמי אני כבר די הפסקתי לבשל ואם אני מכינה משהו זה ממה שיש בבית... אם באים אורחים לארוחה אני בדרך כלל הולכת לעשות קניות ומגבשת את הארוחה תוך כדי, בעיקר לפי מה שאני מוצאת שנראה טרי ויפה... ארוחה חגיגית במיוחד אני מתכננת תוך סקירה של המכונים שלי ואז הולכת לקנות את המצרכים. כמובן שאני בוחרת כמה אופציות ולפי מה שאני מוצאת בשוק שנראה הכי טוב אני בוחרת את המתכון סופית. מנות חדשות שעוד לא עשיתי או מנות שעשיתי רק פעם או פעמיים אני עובדת לפי המתכון בדיוק. מנות שאני כבר מכירה היטב אני לא מסתכלת על שום מתכון ומשנה אותן כרצוני. כשאני עושה סושי זה כבר סיפור אחר לגמרי. שוב, תלוי למי אני עושה ולמה... רק לעצמי אני ממש לא עושה סושי... משפחה וחברים אני די מתפרעת ומנסה דברים חדשים ולהזמנות את הדברים הסטנדרטיים שלא לוקחים לי יותר מידי זמן...
 

ranlevy

New member
אצלי התהליך לא עקבי

נניח שמדובר בארוחה כבדה. אז בדרך כלל אני מתחיל ממה שהייתי רוצה שיהיה המרכיב העיקרי בארוחה (בשר, ברווז, דג, או משהו אחר), אחרי זה מתחיל לחשוב מה מזג האוויר ואם יהיה לאנשים חשק לאכול כבד או קל, וכמה קשה או קל להשיג את מה שרציתי בעונה הזאת. ורק אחרי זה אני מתחיל לתפור את שאר הדברים מסביב, מתחיל מהמנה העיקרית, ומתגלגל קדימה ואחורה למנות הראשונות ולקינוחים. -- רן.
 

ranlevy

New member
ושכחתי להגיד גם

שכשמדובר במתכונים של אפייה, גלידות, וכאלה מתוקים, אני הולך צמוד צמוד למתכון. וכבר ננזפתי בעבר (על ידי חברים מפורומי האוכל למיניהם ואפילו מקרובת משפחה לפני יומיים) על שנתתי מתכונים למאפים בדיוק של גרמים
בבישול כל העסק הרבה יותר חופשי, הכמויות במתכון משמשות אותי כאינדיקציה לטעמים שרוצים להשיג, אבל מה שקובע בסופו של דבר זה חוש הטעם בזמן הבישול. -- רן.
 
שאני מופרעת כבר הבנתם, כנראה, אז

בטח לא תופתעו מדברי: אני אוהבת שווקים. שווקים, על ריחותיהם, צבעיהם, האנשים שמאכלסים אותם, המוכרים, הם אחד ממקורות ההשראה שלי לארוחות ספציפיות, ולרעיונות למנות בכלל. לכן, אני עושה הרבה window shopping לפני ארוחות, בעיקר של מרכיבים שעוד לא ניסיתי, וכמובן כדי לראות מה באיכות טובה. סיבוב טוב בשוק עושה לי את היום, ולגלות ירקות או פירות חדשים (ולחזור איתם הביתה, כמובן), תמיד מרגש אותי. דברים דומים קורים לי ליד גבינות, לחמים, דגים ופירות ים. כשמדגדגות לי האצבעות, אני מבינה שיש כאן משהו שצריך לקנות ולבשל. גם אני מחלקת את התגובה לשניים: ביום יום, רוב הארוחות שלי מאולתרות לחלוטין.אני תמיד מחזיקה בבית מרכיבים טובים בסיסיים - שמנים, חומצים, קמחים, ירקות בסיסיים, עשבי תיבול טריים, תבלינים טובים, דגים, עוף ובקר. משם מאוד קל לאלתר לפי המצב רוח של אותו יום. תמיד יש לי בבית בצל יבש, שום יבש ותפו"א רב - שימושיים. לארוחות מתוכננות מראש, כשיש ארוע חגיגי או סתם ארוחת שבת לחברים - אני תמיד פותחת ספרים, מחברות, אינטרנט. כשמדובר בארוחות מורכבות, התכנון מאוד קפדני, הלו"ז בנוי מראש לפני שבכלל יצאתי לקניות. בארוחות פשוטות יותר - אני מרשה לעצמי לאלתר על בסיס מתכונים שכבר ניסיתי. ניסיון הוא מרכיב קריטי במידת האלתור/הצמדות למתכון. ככל שאני מנוסה יותר במנות שאותן אני מכינה - אני מרשה לעצמי לאלתר יותר, ולהיפך. בהרכבת ארוחה ספציפית אני מחליטה קודם על קונספט - מה אני רוצה שהארוחה תגרום לסועדים להרגיש ולחוות. לפי זה אני מחליטה על מספר המנות, גודלן, והרכבן. אני מנסה להחמיא לחומרי הגלם שלי על ידי יצירת שילובים שמוציאים מהם את המיטב. אני אף פעם לא מפחדת מפשטות. יש גבול לכמות המידע שהחושים שלנו מסוגלים לעבד, ולכן אני מעדיפה מספר טעמים דומיננטיים, ומספר קטן של טעמים תומכים. תמיד אני מתחשבת בהעדפות של הסועדים. וכמובן - במגבלות והחוזקות שלי במטבח. כל אלה נכונים לגבי בישול. באפיה - אין כמעט אילתור אמיתי אצלי, כי כאן קשה הרבה יותר לאלתר ולקלוע. זהו. זו ההלכה. המעשה מודגם בארוחה שלי.
 

asafyigal

New member
זה אולי ישמע מוזר

והאמת שלא חשבתי על זה עד שהעלית את השאלה. אבל אני שם לב שככל שאני לומד יותר אני מאלתר פחות. אולי זה בגלל החשיפה לכמות הולכת וגדלה של מתכונים, ואולי זה בגלל שככל שאני לומד יותר אני מבין שאני לא יודע בעצם הרבה ויש עוד המון מה ללמוד. לא ברור למה אבל זו המציאות. זה לא נובע מפחד לנסות כי בעבר היתי מנסה הרבה יותר. אני חושב שזה נובע מהתענוג לעשות מנה שמישהו אחר גייס את כל הידע שלו והניסיון שלו וכתב. מנה שלמרות שלא מוזכר בה היא כוללת מאות שנים של היסטוריה קולינארית והבנה של המרכיבים. אני מאד אוהב שווקים ומאד אוהב לבשל לפי עונות השנה. לגבי ההקפדה על המתכונים - אני מסוג האנשים שכשכתוב ללוש 15 אני לש 15 דקות, ומשתדל להקפיד על שימוש בחומרים כמו שכתוב במתכון, עד כמה שאפשר כמובן.
 

judi1

New member
תלוי..

למשפחה המצומצמת. ( חמישה נפשות), אני עורכת קניות ללא רשימת מצרכים, לפי מה שנראה לי טוב ונחמד, ואז מחפשת מה לעשות איתו. תחילה בחשיבה מזכרון, ואז פונה אל ספרים לחפש את המתכון הספיציפי של מה שבא לי. כשאני מבשלת, אני מתחילה תמיד במנה אחרונה. (כי הכי אני אוהבת להכין קינוחים). אז, אני עוברת למנה הראשונה מהסיבה שכך אני "מרגיעה" את עצמי מהבחינה הפסיכולוגית, .. המסגרת כבר קיימת... ..כאילו גמרתי את הארוחה... ואם מדובר באירוח ,אזי, אני מסוגלת לקרוא ולחפש ולעיין בספרי מתכונים שעות שלמות במהלך שבוע שלם . מרכיבה ומתקנת ומורידה ונותנת לזה לשקוע ומתחרטת ומחליפה לפי העומס, (שלא יותר מדי פריטים, שזו נטייה טבעית שלי) לפי קושי ההכנה , (שלא יהיו יותר מדי פריטים קשים, שיהיה ריאלי מבחינת זמן ההכנה) לפי קשיי האירגון (כמה פריטים יכולים להיות ברגע האחרון וכמה מראש) לפי הקהל (מי אוהב מה) לפי מה שבא לי להכין חדש כדי להתנסות וליצור. סלטים תמיד בסוף. זה בערך. ובתאבון. ..והנה אני נזכרת שעדיין לא החלטתי מה יהיה היום לצהריים כי רק הילדים (ובני הזוג שלהם) נמצאים כעת בבית...
 

adidushim

New member
אני

בד"כ פותח את הבוקר בסופר,מטייל בין הדוכנים והמדפים,והארוחה כבר מתחילה להתגבש בראש.לפיה אני קונה את מה שדרוש למתכון. הרבה פעמים קורה שאני קונה מוצר מסויים שמוצא חן בעיני ובודק לאילו מנות הוא יתאים-ומבשל. מעיין "חצי אלתור" שכזה. עם הזמן,כשאני קורא יותר מתכונים,קונה כלים ומשתמש בכלים לשימושים שונים -אני מוצא את עצמי מאלתר פחות.
 

terroir

New member
המשך... ../images/Emo26.gif

אני כמובן התכוונתי בשאלה לארוחה מתוכננת היטב לבני הבית או לאורחים, לא לבישול יומיומי לעצמינו, שמטבעו מוקדש לו פחות זמן. אבל התשובות שניתנו מעלות שאלות נוספות: הראשונה, עד כמה אתם מנסים דברים חדשים בכל ארוחה כזו לעומת מנות שכבר הכנתם בעבר ואתם מחשיבים כמנות "בטוחות"? השנייה, אם מתכננים את הארוחה מראש, לפי ספרים ומתכונים ידועים מראש, לא קורה לכם שפתאום לא מוצאים בשוק מה שרוצים, ואז צריך להתחיל להחליף חלקים מהארוחה? אז טבעי שבוחרים את הדברים שנראים הכי טוב בשוק, אבל אז מה הטעם בכל התכנון מראש אם אי אפשר לבצע אותו? אני לפחות יוצא מתוסכל מהחלק הזה כל פעם מחדש, ותמיד קורה לי בחנויות שאני מתחיל להחזיר דברים שכבר לקחתי מהמדפים או מהארגזים (אצל הירקן) כי התכניות התקלקלו לי באמצע כשהתברר שמשהו חסר בדיוק היום.
 
אז אחרי שקראתי את השאלה השניה:

אני משתדלת לא יותר ממנה חדשה אחת בארוחה כל פעם מנה שונה (ראשונה עיקרית או קינוח). יש טעם בתכנון מראש כי יש מסגרת שלפיה אתה עובד, וגם השינוי אצלי מנסה להיות באותו איזור של התכנון המקורי
 

kaya11

New member
זה באמת מתסכל

ובגלל זה אני בוחרת כמה אופציות ומחליטה סופית ברגע האחרון מה תהיה המנה כשאני קונה את המצרכים... אני מוצאת את עצמי גם מאלתרת הרבה יותר ממה שאני נצמדת למתכון אלא אם כן זה משהו חדש לגמרי וגם אז אני מרגישה כבר מספיק בטוחה בעצמי בשביל להחליף מרכיבים שחסרים במרכיבים טובים שנמצאים ושלדעתי יתאימו למתכון. קשה לי עם מידות מדוייקות (בגלל זה אף פעם לא נמשכתי לקונדיטוריה) אז אני בעקר טועמת... כמובן שאם במתכון רשום 50 גרם אני לא אשים 100 אבל אם זה יהיה 55גרם זה לא יהיה אסון גדול מבחינתי אם זה מגיע לתוצאה הנכונה.
 
אני אוהבת להכין דברים חדשים, גם כשי

ש אורחים. קמיקזה. היו נפילות, אבל תמיד הצלחתי לצאת מהן עם איזו החלפה של הרגע האחרון. אבל תמיד יהיו גם דברים בטוחים בארוחה כזו. לגבי חסר משהו - לפעמים זה מרתיח! בעיקר כשמה שחסר הוא הציר המרכזי של הארוחה. אבל - אני בדרך כלל נותנת לעצמי חלופות לכל מנה, ואז פשוט הולכת לחלופה. כשאני מנסה לא להתרגז מזה, אני חושבת שזו הזדמנות לאלתר או לנסות משהו אחר. ככה זה נראה יותר אופטימי.
 

bouquet garni

New member
אכן מתסכל ../images/Emo46.gif

קרה לי לא פעם שאת המנה העיקרית הצלחתי להשיג בנס כמה שעות לפני הארוחה וקרה שלא הצלחתי להשיג בכלל - זה אכן מתסכל כי כאשר הארוחה תוכננה בקפידה קשה לשלוף מנה אחת ולהחליפה באחרת , בדרך כלל זה דורש ארגון מחדש של הארוחה. יש לי עוד שתי שאלות. האם קורה לכם שאתם מבשלים לפי מתכון מדויק והתוצאה היא לא כפי שרציתם ? האם תחזרו על המתכון עם שינויים שנראים לכם על מנת להתאימו לציפיות שלכם ? האם כשאתם קוראים מתכון אתם מסוגלים לדעת מה לא יהיה טוב במתכון, מה דרוש שיפור ומה ניתן להשיג בהצלחה גדולה יותר על ידי שימוש בטכניקות שונות במעט ממה שכתוב במתכון ?
 

judi1

New member
מנה אחת עד שתיים חדשות..

..עם גיבוי מוכר ובטוח לצד החדש.. הצליח החדש? ..נאכל את ה"בטוח" במהלך השבוע.. נכשל? ..לא נורא.. ... מי שלא עושה לא טועה..
 

רובנס

New member
מתוך התבוננות במרכיבים בין אם

במרכולים או בבית אני בונה את הטעמים לפי הבזקים של הרגע למשל אם עיני נחה על חציל ובאותו זמן על מרכיב נוסף כפי שקרה לי לא מזמן כגון קרם קוקוס אני טועמת את טעמם בזכרון ומשלבת בין הטעמים תוך התבוננות והם נחים על הלשון ומתגלגלים כך שהחוויה כמעט מציאותית לחלוטין ואז אני הולכת על זה וכך למעשה נרקמות אצלי מנות חדשות. לגבי מנות בטוחות,אצלי הן קיימות רק כאשר הילדים מבקשים משהו או שאני יודעת שאורח מסויים אוהב את המנה ומבקש אותה מידי פעם ביתר הזמן הכל נתון לחשק וליצרתיות שלי באותו רגע.
 
אז ככה:

אם אני מחליטה על ארוחה חשובה מראש אז קודם כל בוחרת בקפידה את המנות שאני מעוניינת להכין, עושה רשימת קניות והולכת לשוק+סופר+איטליז במקרה הצורך. כמובן שאם משהו תופס את עיני במהלך הקניות בכל אחד מהמקומות כגון פיסת בשר נאה או ירקות או פירות יפים במיוחד אני יכולה להחליט לשנות את המנה בו במקום
. לפעמים אם באים אורחים מהרגע להרגע חייבים להסתמך על המקרר ולהיות יצירתיים. ואם אני מחליטה לא להסתמך על מתכון כתוב אני מסתמכת על הנסיון שלי עם המרכיבים ועם הטעם והמרקם שאליו אני מעוניינת להגיע, ולפיו מחליטה על המרכיבים או שמנסה משהו חדש לגמרי, ואז אללא ואכבר מה שיצא יצא, אם אני כבר עושה ניסויים, אבל אז לא על האורחים אלא עלי ועל בעלי בלבד.
 
למעלה