איך הארבידופסיס מתקן את ה-DNA?

איך הארבידופסיס מתקן את ה-DNA?

לפי כתבה מ"הארץ", ישנן הוכחות למנגנון תיקון DNA חדש ומדהים שהתגלה בצמח הארבידופסיס (תודרנית): למרות שהצמח אמור להיות הומוזיגוטי למוטציה מסוימת, הצמח הצליח "לתקן" את המוטציה- החוקרים שגילו את התופעה מסבירים אותה בקיום "עותק גיבוי" עשוי מ-RNA. למרות שהשערה זו נשמעת פנטסטית, עורכי Nature קיבלו את המאמר לפרסום- כך שכנראה יש לה על מה להסתמך. מכאן והלאה, פרשנות שלי: הצמח ארבידופסיס הוא אחד האורגניזמים החביבים ביותר על גנטיקאים משתי סיבות. האחת היא שזהו צמח קטן בעל מחזור חיים קצר במיוחד. השניה, והחשובה יותר, היא שארבידופסיס מחזיק בשיא השלילי של גודל ה-DNA באאוקריוטים. לצמח זה כמות DNA הגדולה פי 10 מזו של חיידק האשריכיה קולי. אני מציע שהארבידופסיס הצליח "להיפטר" מעודפי DNA באמצעות מנגנון התיקון היחודי שלו. התופעה של RNA שמועתק בחזרה ל-DNA ידועה- כך נוצרים רטרופוזונים וכך פועלים רטרו-וירוסים. אבל ה-DNA של הרטרופוזון אינו העתק של ה-DNA ממנו הועתק ה-RNA ששימש כמקור לרטרופוזון, מפני שבתהליך ההעברה של DNA ל-RNA מושמטים קטעים "מיותרים", ולכן כאשר ה-RNA מועתק חזרה ל-DNA הוא "נקי" מקטעים לא פונקציונליים. אם כל ה-DNA של הארבידופסיס עבר "תיקון" בדרך זו, די מובן למה לארבידופסיס DNA כל כך קטן. אם אני צודק בהשערתי זו, אז מנגנון זה, בניגוד לדבריו של הד"ר דטלף וייגל, פועל רק בארבידופסיס- אחרת ה-DNA של כל האאוקריוטים היה "מטוהר" מ-"Junk DNA".

למעלה