איך הייתם מתארים מהי ״חברת הייטק״?

דיון שהיה לי עם מישהי שכיום היא פנסיונרית אבל עבדה בתחום המחשבים במשך המון שנים בתור בוגרת ממר״ם. מבחינתה עצם העובדה שהיא עבדה בחברות שעסקו בצורה כזו או אחרת בתחום הטכנולוגי אמר שהיא מבחינתה עבדה ב״חברות הייטק״.

אבל אני חושבת שכיום ברור לנו שלא כל גוף שיש בו מחשוב או אפילו מתכנתים הוא חברת הייטק. בנקים, חברות ביטוח, בתי חולים, אוניברסיטאות, או משרדים ממשלתיים מעסיקים אנשים טכנולוגיים אבל ברור שהן לא חברות הייטק. אבל יש גם חברות שעוסקות בטכנולוגיה שאולי לא יכולות להחשב ל״הייטק״.

זה יכול להתבטא בהרבה מובנים - עד כמה הטכנולוגיה מעודכנת טכנולוגית ועד כמה היא מחדשת משהו בשוק, בתרבות ארגונית שמאוד שונה מתרבות ארגונית קלאסית ושמרנית, ובפן הכלכלי שבו המשכורות בתחום יחסית גבוהות - אבל הסיכוי לפיטורים (או אפילו סגירת החברה בשלבים המוקדמים פחות או יותר שלה) יחסית גבוה.

האם אתם מסכימים שלא כל חברה שמייצרת מוצר טכנולוגי היא בהכרח חברת הייטק? האם חברה שבתחילתה היתה ״הייטקיסטית״ יכולה עם הזמן להתמסד ולהפוך לחברה שכבר אי אפשר לראות אותה ככזו?

פולגאר

Well-known member
דיון שהיה לי עם מישהי שכיום היא פנסיונרית אבל עבדה בתחום המחשבים במשך המון שנים בתור בוגרת ממר״ם. מבחינתה עצם העובדה שהיא עבדה בחברות שעסקו בצורה כזו או אחרת בתחום הטכנולוגי אמר שהיא מבחינתה עבדה ב״חברות הייטק״.

אבל אני חושבת שכיום ברור לנו שלא כל גוף שיש בו מחשוב או אפילו מתכנתים הוא חברת הייטק. בנקים, חברות ביטוח, בתי חולים, אוניברסיטאות, או משרדים ממשלתיים מעסיקים אנשים טכנולוגיים אבל ברור שהן לא חברות הייטק. אבל יש גם חברות שעוסקות בטכנולוגיה שאולי לא יכולות להחשב ל״הייטק״.

זה יכול להתבטא בהרבה מובנים - עד כמה הטכנולוגיה מעודכנת טכנולוגית ועד כמה היא מחדשת משהו בשוק, בתרבות ארגונית שמאוד שונה מתרבות ארגונית קלאסית ושמרנית, ובפן הכלכלי שבו המשכורות בתחום יחסית גבוהות - אבל הסיכוי לפיטורים (או אפילו סגירת החברה בשלבים המוקדמים פחות או יותר שלה) יחסית גבוה.

האם אתם מסכימים שלא כל חברה שמייצרת מוצר טכנולוגי היא בהכרח חברת הייטק? האם חברה שבתחילתה היתה ״הייטקיסטית״ יכולה עם הזמן להתמסד ולהפוך לחברה שכבר אי אפשר לראות אותה ככזו?
כל מה שמנית בפיסקה השנייה לא נחשב כחברות הייטק.

תע"ש, לעומת זאת, כן נחשבת חברת הייטק כי כל עיסוקה הוא בתחומים טכנולוגיים ועל כן תשובתי לשאלתך הראשונה בפסקה אחרונה היא 'כן' ולשאלה השנייה תשובתי היא 'לא' כי גם חברה שרק מתחזקת מוצרים עדיין נחשבת כחברת הייטק..

user32

Well-known member
מנהל
בעיניי זה לא ממש משנה. האם טסלה היא חברת הייטק? אם כן, אז מה לגבי יונדאי? מה ההבדל בין סטארטאפ בתחום הפינטק שעוסק בתשלומים, לבנק הדיגיטלי וואן זירו לבין מחלקות מסויימות בבנקים הוותיקים (שאגב התקדמו מאוד טכנולוגית וארגונית)? מה ההבדל בין חברות אינשורטק בסגנון למונייד לבין חברות ביטוח שמשיקות מוצרים דיגיטליים זהים? אני מאמין שב2024 העניין בעבודת אנשי הטק היא פחות תלויה בתעשיה ויותר בתפקיד ובסביבת העבודה הספציפית. הרבה מהארגונים שציינת הפכו למתקדמים מאוד ומציבים אתגרים לא פחות מכל יוניקורן ובדגש על AI (איך לא...).

בעיניי זה לא ממש משנה. האם טסלה היא חברת הייטק? אם כן, אז מה לגבי יונדאי? מה ההבדל בין סטארטאפ בתחום הפינטק שעוסק בתשלומים, לבנק הדיגיטלי וואן זירו לבין מחלקות מסויימות בבנקים הוותיקים (שאגב התקדמו מאוד טכנולוגית וארגונית)? מה ההבדל בין חברות אינשורטק בסגנון למונייד לבין חברות ביטוח שמשיקות מוצרים דיגיטליים זהים? אני מאמין שב2024 העניין בעבודת אנשי הטק היא פחות תלויה בתעשיה ויותר בתפקיד ובסביבת העבודה הספציפית. הרבה מהארגונים שציינת הפכו למתקדמים מאוד ומציבים אתגרים לא פחות מכל יוניקורן ובדגש על AI (איך לא...).
מצד שני, בחיפוש עבודה - מנהלים לא פעם יתרשמו לא רק מהתפקיד עצמו אלא גם מסביבת העבודה. אני מניחה שמתכנתת פול סטאק באגד נשמע הרבה פחות מרשים ממתכנתת פול סטאק בחברת סייבר ידועה, גם אם בחברת הסייבר אני עובדת על קוד מיושן ודווקא באגד יצא לי לכתוב מחדש את כל ממשק המשתמש שלהם בטכנולוגיות הכי עדכניות שיש.

vinney

Well-known member
היסטורית חברות "טכנולוגיות עיליות" (high tech), או חברות "עתירות ידע" או "עתירות מדע" אלה חברות שעוסקות לא במתן שירותים או ייצור. חברות שעיקר הפעילות שלהן היא במחקר ופיתוח. אבל זה כבר מזמן לא תופס.

האם טסלה זאת חברת הייטק, שואל יוזר? לא ברור. אמאזון? לא ברור. הראשונה היא חברת ייצור, אבל גם מפתחת הרבה דברים חדשניים שדורשים הרבה מדע וידע. השניה היא חברת שינוע בעיקר, אבל גם היא מפתחת לא מעט דברים חדשניים. האם מתכנת שעובד באמאזון הוא לא איש הייטק? וודאי שכן. סבל במחסן שלהם או נהג באוטו שלהם, האם הוא עובד הייטק? לא ממש. מרכיב הדלתות במפעל טסלה הוא עובד הייטק? לא. מהנדס חומרים שמוביל מחקר שיוביל לדור הבא של הסוללות שלהם? ועוד איך כן.

אני חושב שהמושג "הייטק" די איבד מהמשמעות שלו, בעולם המודרני ההייטק והלאוטק מעורבבים ומשולבים, ואין הרבה חברות שהן רק זה או רק זה.

היסטורית חברות "טכנולוגיות עיליות" (high tech), או חברות "עתירות ידע" או "עתירות מדע" אלה חברות שעוסקות לא במתן שירותים או ייצור. חברות שעיקר הפעילות שלהן היא במחקר ופיתוח. אבל זה כבר מזמן לא תופס.

האם טסלה זאת חברת הייטק, שואל יוזר? לא ברור. אמאזון? לא ברור. הראשונה היא חברת ייצור, אבל גם מפתחת הרבה דברים חדשניים שדורשים הרבה מדע וידע. השניה היא חברת שינוע בעיקר, אבל גם היא מפתחת לא מעט דברים חדשניים. האם מתכנת שעובד באמאזון הוא לא איש הייטק? וודאי שכן. סבל במחסן שלהם או נהג באוטו שלהם, האם הוא עובד הייטק? לא ממש. מרכיב הדלתות במפעל טסלה הוא עובד הייטק? לא. מהנדס חומרים שמוביל מחקר שיוביל לדור הבא של הסוללות שלהם? ועוד איך כן.

אני חושב שהמושג "הייטק" די איבד מהמשמעות שלו, בעולם המודרני ההייטק והלאוטק מעורבבים ומשולבים, ואין הרבה חברות שהן רק זה או רק זה.
בוא ניקח דוגמא אחרת: אמדוקס.

אמדוקס היא חברת טכנולוגיה שהתחילה לעבוד באמצע שנות השמונים, ובתור מי שעבדה בה כמה שנים במשבר של 2001 - אני יכולה להגיד שהתרבות הארגונית שלה היתה מאוד אופיינית לחברה ישראלית טיפוסית מבוססת כבוד ודרגות.

כשברוב החברות היו ראשי צוותים ואז מנהלי קבוצות או מחלקות - באמדוקס היו ארבע שכבות ניהול: ראשי צוותים, ראשי צוותים בכירים, מנהלי פרוייקטים (שמשום מה שילבו אותם בהיררכיה הניהולית והם לא היו רק פונקציה מקצועית) - ואז מנהלי מחלקות.

עד רמת מנהלי הפרוייקט (כולל) - לכל תפקיד היו שלוש רמות, כשלפני המשבר של 2001 היתה ציפיה שכל עובד יעלה ברמה פעם בשנה או לכל היותר שנתיים.

הקידום היחידי שהיה קיים בחברה היה קידום ניהולי. רשמית היה גם מסלול קידום ״מקצועי״, אבל היה מאוד חריג שאנשים יוכלו לעבור אליו - וגם אז הם היו קודם כל צריכים להפוך למנהלים (גם אם לא היו להם את הכישורים הנדרשים מבחינת יחסי אנוש) ורק כשהם הגיעו לניסיון בתור ראשי צוותים בכירים הם קיבלו הזדמנות לעבור למסלול המקצועי. וגם אז - היה מדובר על אנשים שהפכו מומחים לתוכנה כזו או אחרת של אמדוקס, לא לאנשים שהיו מובילים טכנולוגית במובנים אחרים.

הרבה מהדברים האלו נעלמו מהחברה עם השנים. למשל הנדרגות והההפרדה בין ראשי צוותים לראשי צוותים בכירים נעלמו בתחילת משבר הבועה, כי פתאום אנשים הפכו להיות מתוסכלים מזה שהם לא מקודמים בדרגה פעם בשנה שנתיים כי החברה במשבר ובקושי היו מה קידומים. הבינו גם שראשי צוותים רגילים היו מתכנתים מנוסים יותר שיכלו להוביל כתיבה של פרוייקט מסוים גם בלי שיהיה להם טייטל רשמי..

אמדוקס כיום נחשבת לאחת מהחברות הנחותות יותר מבחינה טכנולוגית בשוק. אמנם היא אחת היחידות שמקבלת ג׳וניורים בוגרי תואר או הסבה יחסית בקלות - אבל מי שנשאר שם יותר משנה או שנתיים לכל היותר ייתפס כמתכנת מאוד גרוע (למרות שייתכן שהמשבר הנוכחי יגמיש קצת את הקריטריון הזה).

ויש כמובן קריטריונים אחרים שבהם אמדוקס לא מצטיינת - החל מהמשכורות שידועות כנמוכות יחסית לשוק, וכלה בעובדה שאמדוקס שנים עובדת בתחומים מאוד מסוימים ולא ממש הצליחה לפרוץ או לחדש לתחומים אחרים.

האם היחס לאמדוקס הוא כאל חברת הייטק?

למעלה