דווקא מורות הן דוגמא לנשים
שכן היתי מגדירה אותן כקרייריסטיות: הן לומדות תואר ראשון לפחות (ובד"כ כדי להתקדם גם תואר שני), הן מנהלות צוות גדול של תלמידים תוך נסיון להפעיל אותם...יש להן מסלול קידום מוגדר... לטעמי ישנן מספר בעיות עם מקצועות ההוראה ועם מורות בכלל:
וכל מה שירשם כאן בהמשך ירשם בהכללה כמעט הרסנית כדי להדגיש את הטיעונים
הבעיה הקריטית ביותר מבחינתי היא בעיית הדימוי - הדעה הרווחת לגבי מורות, שהנשים חיבקו חיבוק |דוב לטעמי| חזק ועוד הוסיפו והאדירו: משרת מורה קלה היא, המורה לא צריכה להשקיע או להיות משכילה ביותר (לראיה ראו מקרים בהם ילדים מלמדים את המורים) להפך כל המטרה היא שהאישה תצא מהבית, היא עובדת מספר שעות מצומצם, פחות חודשים בשנה, יש לה הטבות נלוות ובסה"כ המשרה משתלמת לה כי היא יכולה לצאת מהבית לעבודה ומצד שני לא להזניח את הילדים הפרטיים שלה. טעות מרה וכואבת - אם המשרה כל כך צרת היקף ותוכן איזה סיבה יש למעביד לשלם שכר הוגן בעד השירותים שהמורה מעניקה? והראיה לכך שאכן בציבור פושה התחושה בשנים האחרונות שאיכות החינוך התדרדרה למינימום הכרחי ואף פחות מכך וזאת עקב במיוחד איכות האנשים שמשרד החינוך מצליח להשיג במשכורות מינימום שהוא משלם. רוב ההורים היום לא סומכים על מערכת החינוך ושולחים את הילדים לחינוך אפור (שם הכסף משתלם וטוב אז המורה משקיע/ה את נשמתו בתלמיד).
מורה הוא דמות מרכזית בחיי הילד ושאמורות להיות לה השפעות חינוכיות מצטברות לאורך השנים. כאחת האחראית על העתיד של הילד שלי, היתי רוצה לראות דווקא דימוי אחר למורה, כמשקיענית הדואגת לעתיד ילדי ולהשכלתם מעבר למינימום הנדרש. הייתי רוצה לראות את משרד החינוך שוכר רק את אלה המצטיינות והמעולות ומשלם להן בהתאם...כדי שדור העתיד ינצח...
הבעיה השניה היא בעיית השכר - פעם הוראה הייתה מקצוע מכובד ששכרו בצידו. זה היה בימים שרוב המורים בתחום היו הגברים. עם החלחול של הנשים לתחום (כפי שכבר כתבו כאן באחד השירשורים) למרות שהרמה של המקצוע עלתה (היום רובן אקדמאיות) השכר ירד. היום אישה מפרנסת יחידה לא יכולה לעשות זאת בכבוד אם היא עובדת בהוראה.
הבעיה השלישית היא הזניחות של המקצוע בעניי הציבור - ההרגשה שיש תחליף לשירותים של המורה ושצריך איכשהו להפריט את המקצוע כדי לקבל את המיטב. למעשה בשנים האחרונות כפי שכתבתי לעיל ישנה מגמה של הורים לשלוח את הילדים ללמוד שיעורים פרטיים אצל מורים מחוץ למערכת.
קניית שירותים מחוץ למערכת היא סימן מובהק לכך שהמערכת לא מצליחה לספק את הדרישות והצרכים ושיש לערוך בה שינוי מבני מהותי. המפסידות מכל המהלך הזה הן המורות כי סה"כ לאור הזניחות של מערך החינוך הציבורי, לדוגמא בתוכנית הכלכלית האחרונה, הרשה לעצמו שר האוצר לדרוש קיצוץ של 6000 מורים אם אני לא טועה... לבסוף ארצה לאמר בכל הדיון הזה, שקריירה היא מה שאנחנו עושות ממנה...אם נתייחס למקצוע שלנו בכבוד הראוי לו, לא יוכלו להגיד לנו אתן לא קרייריסטיות במידה ולא יהיו כפופים לך 100 עובדים ולא תרוויחי 20 א' שח בחודש...