איך יודעים מה צורתה של גלקסיית שביל החלב ?

uzi2

Active member
שינויי זווית

לאורך מסלול כדה"א סביב השמש ניתן לבחון את שינויי הזווית היחסיים יחסית אלינו. הם כמעט שאינם מושפעים משינויים במיקום הכוכב, אלא אם הוא מאוד קרוב (ואז יהיו מאפיינים אחרים שנזהה).
 

קולומין

New member
לא מדויק. פרלקסה עובדת במרחקים קטנים יחסית

הרעיון הוא שאם מסתכלים על אותו כוכב בהפרש של חצי שנה, אז אפשר בעצם יש לנו משולש שהבסיס שלו הוא קו דימיוני שמחבר את שתי הנקודות שבהן נמצא כדור הארץ (עכשיו ולפני חצי שנה) והקודקוד הוא הכוכב. המרחק של כדור הארץ מהשמש הוא כ 150,000,000 ק"מ, מה שאומר שאורך בסיס המשולש הוא 300,000,000 ק"מ. אם יודעים (קל למדוד) את הזוית שבה רואים את הכוכב בכל אחת מנקודות הבסיס אפשר די בקלות לחשב את המרחק אליו.
&nbsp
המרחק שאליו אפשר למדוד תלוי בדיוק של זוית המדידה. טלסקופים מודרניים יכולים למדוד זוית בדיוק של 1:10,000,000,000 מהיקף המעגל, מה שמאפשר למדוד מרחקים של עד 1,000 פארסק לערך, כלומר כ 3,260 שנות אור.
&nbsp
מאחר שקוטר הגלקסיה שלנו הוא בערך פי 30 מזה (כ 100,000 שנות אור) פרלקסה לא תעזור ולכן יש לחפש שיטות אחרות. השיטה המקובלת היא מדידת עוצמת ההארה של הכוכב. יש עצמים ביקום שהם בעלי בהירות מוחלטת, כלומר אנחנו יודעים מה הבהירות האמיתית שלהם (למשל הקפאידים - כוכבים המשנים את עוצמת התאורה באופן מחזורי). ברגע שיודעים את הבהירות המוחלטת שלהם, מודדים את הבהירות כפי שהיא נראית מכדור הארץ ומשתמשים בכלל שעוצמת ההארה יורדת ביחס ישר לריבוע המרחק - אפשר לחשב את המרחק.
 

vbmbvmbc

New member
איך יודעים מה צורתה של גלקסיית שביל החלב ?

הרי אנחנו נמצאים בתוכה, אנחנו לא מביטים בה מהצד, אז איך אפשר לדעת שזו גלקסייה ספירלית? ויותר מכך, איך לעזאזל אפשר לדעת כמה זרועות יש לגלקסיה שלנו?
 

uzi2

Active member
הסברתי את עניין הטריגונומטריה.

לא התכוונתי שהשיטה טובה תמיד או שהיא היחידה.
אבל היא יחסית ישירה.
 

BigBadWolf

Member
בעזרת מיפוי מיקומי הכוכבים (מרחק נמדד בעזרת טריגונומטריה)

 
למעלה