איך יודעים מתי לפנות לעו"ד פטנטים?

איך יודעים מתי לפנות לעו"ד פטנטים?

יש לי מספר רעיונות לאב טיפוס או רעיון לתוכנה(אני לא מתכנת) תמיד יש לי צורך לדעת האם לפנות לעו"ד פטנטים או שלא ניתן לרשום על הרעיונות שלי פטנט וגם החשש שהעו"ד יגנוב לי את הפטנט לאחרונה מצאתי מוצר חדש פטנט רשום שאני חשבתי לפני הרבה שנים בדיוק על הרעיון הזה וחבל שלא האמנתי במוצר כי לא הייתי בטוח בעצמי או בעורכי הפטנטים ואם בכלל ניתן לרשום עליו פטנט וכו'... אין בתפוז פורום פטנטים אז אולי תוכלו להכווין אותי כרגע יש לי בוודאות רעיון למוצר משלים למצלמת אינטרנט ואני כרגע בניתי אב טיפוס ואני לא רוצה להיעזר בו כי אז אחרים יגנבו לי את הרעיון ביקור אצל רושמי פטנטים עולה כסף אז איך אידע אם המוצר יכול לענות על ההגדרה "פטנט" כדי שלא אלך סתם לעו"ד זכויות יוצרים? תודה!

John the Savage

New member
צריך להבדיל בין רעיון להמצאה

על המצאה אפשר להוציא פטנט. על רעיון לא. ההבדל בין השניים, בגדול, הוא שרעיון לרוב מתייחס לשאלה "מה?" בעוד שהמצאה מתייחסת לשאלה "איך?". אם נניח יש לך רעיון, נניח: בוא נפתח משחה שהיא גם משחת שיניים וגם שמפו. כל זה בינתיים נשאר בגדר רעיון (הגדרת מה אתה רוצה לפתח, אבל לא איך לעשות את זה). מצד שני, אם הצלחת למצוא דרך לייצר משחה שהיא גם משחת שיניים וגם שמפו (איזה חומרים לערבב, באיזה תהליך ייצור להשתמש וכו'), והפיתרון עצמו הוא חדשני ולא משהו ברור מאליו, יתכן ויש לך ביד המצאה. מכיוון שהזכרת גם תוכנה, כדאי לציין גם שבישראל אין אפשרות להציא פטנטים על תוכנה, פרט למקרים בהם מדובר בתוכנה המשלבת תהליך פיזי. לא מוצא מקום לחשש שעורך הפטנטים "יגנוב" לך את הפטנט. עד היום מעולם לא שמעתי על מקרה כזה. עורכי פטנטים הם לא בעסק של ייצור מוצרים. עריכת פטנטים זו הפרנסה שלהם, ואלא אם מדובר כאן בהמצאה של פעם בדור, לא רואה שום סיבה שעורך פטנטים יסכן את עתידו המקצועי ויכרות את הענף עליו הוא יושב רק בגלל עוד פטנט מהמניין.

פטנטים

1. אכן, בתפוז היה פורום שעסק בפטנטים וסימני מסחר אך הוא נסגר. 2. אתה קצת מערבב בין מושגים, בתחום הזה ישנם מספר מקצועות רלוונטיים: א. עורך פטנטים הוא אדם שמחזיק ברשיון לעריכת פטנטים ועיסוקיו העיקריים הם מתן יעוץ לגבי רישום זכויות קניין רוחני וקביעת אסטרטגיה וכן בסמכותו לפעול להגנה על זכויות קניין רוחני. ב. עורך דין, שהוא אדם בעל רשיון לעריכת דין. עורכי דין מוסמכים לבצע כל פעולה של יעוץ, של רישום ושל הגנה על זכויות קניין רוחני. ג. יועצים מקצועיים בתחום הפטנטים ושווק הטכנולוגיות, מדובר באנשים שיכולים להיות מקצועיים או לא מקצועיים בתחומים שונים, כגון תחומים מדעיים או טכנולוגיים או עיסקיים ומסחריים, וגם יכולים להיות לא מקצועיים. חלקם עוזרים לממציאים בתהליכי הפיתוח של ההמצאה. מותר לתת יעוץ כזה ולא צריך שום רשיון לפי חוק. בפועל, ישנם משרדים של משותפים של עורכי דין ועורכי פטנטים. כעיקרון, רישום פטנט במדינות שונות בפעולם היא פעילות מאד מורכבת ולכן גם מי שמבצע אותה מישראל, במקרים רבים עובד תוך שיתוף פעולה עם משרדים במדינות היעד. 3. נכון, יעוץ אצל עו"פ ו/או עו"ד עולה כסף, כי זו פרנסתם וכי לקוחות זקוקים ליעוץ הזה ואני מקווה מאד שגם אתה אינך עובד בחינם והאנשים שיכולים להרשות לעצמם לעבוד בחינם ולתרום את הידע והניסיון שלהם לאנשים זרים הם לא רבים. 4. התשובה של ג'והן היא נכונה בעיקרה. רעיונות אינם ניתנים להגנה, הם נחלת הכלל. אם אתה רוצה לשמור על רעיון, תשמור אותו לעצמך ותנהג כלפיו כבסוד מסחרי. חלק מהבעיה ברעיונות היא שכל רעיון שמתחולל במוחך, קרוב לודאי שמתחולל או כבר התחולל במוחות של עוד כמה אנשים. 5. לגבי החששות שלך: כעיקרון, עו"ד מחוייב לסודיות מקצועית מכח החוק ועו"פ מחוייב לסודיות מכח הפסיקה. נכון, בכל תחום פעילות יש עבריינים ולכן כדי להתגונן, אתה צריך לדאוג שגם כשאתה פונה ליעוץ, יערך מסמך כתוב וחתום בו יפורט על מה בדיוק ניתן היעוץ. 6. עוד לגבי החששות (אני אנסה לענות לך בסגנון עו"ד יורם ליכטנשטיין - לא יודע אם אצליח): אם אתה כל כך חושש שעו"ד/עו"פ יגנוב ממך, אני מתאר לעצמי שכשאתה חולה, אתה לא הולך לרופא, כי אתה חושש שהרופא יהרוג אותך או לפחות יתן לך טיפול שיגרום לך להיות עוד יותר חולה, כשהמכונית שלך מקולקלת, אינך הולך למוסך כי אתה חושש שהמוסכניק גם יגנוב ממך וגם יקלקל לך את האוטו עוד יותר, וכשיש לך כסף, אינך מפקיד אותו בבנק כי אתה חושש שהבנק או לפחות פקידי הבנק יגנבו לך אותו.

האב-טיפוס שבניתי יכול ליהיות פטנט?

מדובד כמו תמיד בשילוב של המצאות שביחד יוצרים מוצר חדש המבצע דבר חדש התורם למטרה חדשה ונדרשת ולכן שאלתי איך אוכל לדעת האם לשמור זאת כסוד מסחרי או לשבת מול עו"ד ולהציג בפניו את האב-טיפוס? (שאולי כבר הומצא וזה כמובן דבר שייבדק בתהליך) אני צריך הפניה למקום שבו כתוב כיצד אידע אם יש לי פטנט או סתם שילוב של פטנטים ורעיונות שיוצר מוצר אחד חדש לפני שאיגש לעו"ד אני רוצה לקרוא ידע בסיסי ורלוונטי בתחום שיאפשר לי להבין אם יש לי המצאה העונה על עקרון החדשנות או שיש לי סתם שטות ללא יכולת להגנה אך תשאר יכולת להרוויח אם אשמור זאת כמוצר סודי שאייצר בכוחות עצמי אשמח לקישורים שירחיבו את ההבנה שלי בתחום, תודה לכם!

אלה דברים לא קשורים

כלומר, ביטוי כגון: "או שיש לי פטנט, או שיש לי סתם שתות, היא אמירה חסרת תוקף מבחינת המציאות. א. אין לך פטנט, כי פטנט אולי יהיה לך אם תפתח תהליך של רישום והוא יסתיים בהצלחה. ב. אני מבין שאתה מתכוון להגיד שאולי יש לך אמצאה ראויה להירשם כפטנט, אבל גם אם יש לך, אתה עדיין צריך להקדים את המתחרים (אם יש כאלה). ג. הרבה מאד פטנטים רשומים הם סתם שתויות שאף אחד לא מעוניין לנצל ולא מנצל במציאות, ככה שזה בהחלט גם וגם. דווקא אם יש לך סתם שתות, יש לך יותר סיכויים לרשום, מכיוון שעל סתם שתות יש פחות מתחרים. בכל מקרה, שיהיה לך בהצלחה.

אשמח לקרוא מעט במטרה לדעת האם יש לי דבר הראוי

להירשם כאמצאה? אשמח לקישור להרחבת ההשכלה הבסיסית הנושא, תודה!

למעלה