איך יודעים שהתפשטות היקום מואצת

איך יודעים שהתפשטות היקום מואצת

אני מבין שהסחה לאדום מוכיחה לנו כי היקום מתפשט (רואים שכל הגלקסיות הולכות ומתרחקות מאיתנו) איך כיצד יודעים שמהירות ההתפשטות מואצת ?

guprnds

Active member
מעניין אותי לשאול אותך

ומקווה שזה לא יפגע בקודש הקודשים של הפורום...

למה בעצם חשוב לך לדעת "איך יודעים"? הרי בדרך כלל ידיעה מגיעה מתוך מקצוענות. אתה ממילא לא מתמצא בדברים ברמה המקצועית והסברים מקצועיים קרוב לודאי שלא יהיו מובנים או שהבנתם תהיה מאוד שטחית. אז מאיפה הצורך להיכנס לפרטים שממילא יהיו עבורך עמומים? למה לא להסתפק בשורה התחתונה: "ממצאים מצביעים על כך שהתפשטות היקום מואצת."?

אני ממש מופתע מהתגובה שלך

ומקווה שאחרים כאן לא חושבים כמוך. משתמע מדבריך שאסור לבן אדם שאינו מומחה בתחום מסויים לשאול שאלות הקשורות לתחום, ועדיף שישאר בור וישאיר את השאלות למומחים שעוסקים בתחום.

אני שואל כי זה מעניין אותי, כי אני רוצה להשכיל (גם אם לא ברמה אקדמאית, אבל לפחות ברמה של מדע פופולרי) ואני חושב שאת רוב הנושאים אפשר להסביר ברמה עממית כך שגם האדם הפשוט יוכל להבין אותם. הסחה לאדום ואיך מסיקים מכך שהגלקסיות מתרחקות מאיתנו זה מסובך? האור שנמתח מאז המפץ הגדול והפך לקרינת מיקרו בטמפרטורה נמוכה זה דבר מסובך שאי אפשר הסביר לאדם הפשוט ?

בעצם אתה לי אומר תישאר בור, אל תשאל שאלות, ותשאיר את העיסוק בנושא למומחים.

סליחה אבל אני לא מקבל את הגישה הזו.

guprnds

Active member
אני לא מופתע שאתה מופתע

אחרי ככלות הכל עובדה שאתה שואל...
ודאי שלא 'אסור' לשאול שאלות טכניות בתחום. אני שואל רק מה הטעם? מדוע פרטים טכניים מסויימים חשובים? התמצאות בפרטים הטכניים אינה קשורה בבורות אלא במקצועיות.
אני חושב שאת רוב הנושאים אי-אפשר להסביר ברמה עממית ושנסיונות לנפק הסברים כאלו מובילים פעמים רבות להבנה שגויה ובה בעת לתחושה שגוייה כאילו יש הבנה. אני נתקל בזה הרבה מאוד.
אני לא אומר לך "להישאר בור" אלא מציע לך (ולא "אוסר עליך") להניח לשאלות הטכניות "איך בדיוק יודעים" ולשאול מה חושבים או יודעים לעת עתה. אם הפרטים מעניינים אותך אז אין מנוס מלימוד יותר מסודר.
אבל זוהי כאמור רק דעתי הפרטית, אין לה חשיבות רבה ומן הסתם כל אחד מחזיק בדעה פרטית משלו.

saharsa1

New member
תשובה

גילו את זה ע"י התבוננות בסוג מסוים של סופרנובה שנקרא סוג 1A
מסתבר שלכל הסופרנובות ביקום מהסוג הזה יש בדיוק את אותה רמת בהירות, כל אחת ממש העתק של השנייה, זה משמש כנק' יחוס מעולה למדידת מרחקים.
מה שגילו שהסופרנובות הרחוקות הרבה יותר עמומות שממה שציפו לראות, (כאשר אנו יודע בדיוק מה הבהירות של הסופרנובה מהסוג הזה) וזה מראה לנו שהיקום דווקא מאיץ ולא מאט כמו שחשבו פעם.
זה הסיפור בקצרה.

Schrodingers Dog

New member
תשובה

זה נכון שמשתמשים בהסחה לאדום אבל גם משתמשים במרחקים. רואים שגלקסיות רחוקות יותר, מתרחקות מהר יותר מאיתנו מאשר גלקסיות קרובות יותר. רואים את זה בכל הכיוונים מסביבנו. זה אומר שהיקום מתרחב והוא עושה את זה בקצב הולך וגדל.

למעלה