איך יוזמים פנוי בנוי?

דף חדש4

New member
איך יוזמים פנוי בנוי?

שלום לכולם, האם יש דרך ליזום פנוי בנוי בבניין שאני גרה בו?
מדובר בבניין ישן (בן 40 שנה) באזור מרכזי (ליד מרכז מסחרי) שרוב דייריו שוכרים את הדירות.
כמה רחובות מאיתנו- יש עבוי בנוי בכמה בניינים.
האם יש דרך שבה אני יכולה לזום פנוי בנוי או עבוי בנוי לשם השבחת הנכס?
האם אני יכולה לפנות לקבלנים כדי לעניין אותם? או שאני צריכה לחכות שיזם יפנה אלי?

שאלת מליון הדולר...

את מדברת על יוזמה פרטית אם אני מבינה, ולא על מתחם שהוכר להתחדשות וכדומה.

הדבר הכי חשוב בעיני בעיבוי /פינוי בינוי הוא לארגן את כל בעלי הנכסים יחד (לא הדיירים שאין להם שום משמעות, לרוב), להקים ועד בית אם אין, ולהקים אפילו ועד פעילים שיהיו נציגי הבניין למשא ומתן עם יזמים.
לא לחתום על כלום ללא הסכמה כללית של כולם, שיהיה ברור מה רוצים ולאן הולכים - כקבוצה ולא כיחידים.
וזה אומר ללמוד את הנושא, יסודית. לא לסמוך על מישהו אחר שיבדוק עבורכם.
למצוא יזם ולקדם תכנית זה שלב שני, והוא יתקדם בצורה הרבה יותר טובה אם תגיעו קודם להסכמות ביניכם. לחכות ליזם זו אפשרות גרועה בעיני.

דבר שני- כדאי לערב את הרשות ולבדוק עצמאית את המצב התכנוני בשטח (כדיירים- לא דרך יזמים שיבטיחו לכם הרים יחתימו אנשים ויברחו אח"כ).
יש רשויות שמנסות לתמוך בתושבים ולהכין נוהל מסודר לנושא- דוגמת ירושלים:
http://www.housing.org.il/
ראי שם למשל את מצגת "עשרת הכללים לביצוע נכון של פרויקט התחדשות עירונית".

בהצלחה!

דף חדש4

New member
האם לא כדאי לחפש קבלן שמעוניין?

ולתת לו להציע מה שיש לו להציע ואז רק לשבת עם בעלי הדירות כדי להסכים\ להעלות הערות?
כשקניתי את הדירה חתמתי שלא אתנגד בעתיד ליוזמה של פנוי בנוי. זה אומר שהערייה מתכננת משהו בעתיד
אני רק רוצה לברר אם יש משהו שהדיירים יכולים לעשות כדי לזרז את התכנית.
ליזום פנייה לקבלן פרטי יכול לעזור?

לא!

את רוצה לתת לספקולנטים להיכנס לבית שלך, מתחייבת למכור להם את זכויותיך וזכויות כל השכנים שלך על הדירות- (זה למעשה מה שקורה בפינוי בינוי- את מוכרת את הדירה שלך וקונה אחרת במקומה בפרויקט החדש)- ולא מתכוונת לברר קודם מה יש לך ומה ניתן להוסיף בשטח הקיים?
האם היית קונה ככה דירה בכל סיטואציה אחרת?
את למעשה לא יודעת מהו מצב התכנוני של הבניין, איך תסכימי, למה תסכימי?!
רוב הפרויקטים עומדים ממילא על רווחיות גבולית, או לא קמים בסוף, ובינתיים הדיירים מתחייבים כל אחד עצמאית לקבלן אחר, והנה לנו מתכון בטוח לצימס.

תתחילי מלבחון פרויקטים מוצלחים:
http://www.mako.co.il/news-channel2/Economy-Newcast/Article-efd98c374500241004.htm
http://www.adatolaw.co.il/פינוי_בינוי_ביהוד

דף חדש4

New member
ואוו, אני רואה שזה לא כזה פשוט...ומה דעתם על

ומה דעתכם על הפרסומות באנטרנט לקניית זכות בדירה שתבנה בעתיד בקרקעות שהופשרו\ יופשרו לבנייה
באזור הים ברמת אביב, באזור הים בחדרה...
במה בדיוק מדובר והאם זה המור בטוח?
אני מבינה שאני קונה דירה על קרקע שעוד לא אופשר לבנייה או שכבר אושר- הרבה מראש לפני שהפרוייקט יצא לדרך
וככה עוזרת לקבלן, לבעל הקרקע, לממן את בניית הבניין. האם זה נכון?
ומה הסכון?
תודה!

ש מים

New member
"הימור בטוח"

התשובה בגוף השאלה

ולעצם השאלה (קניית "קרקע חקלאית לפני הפשרה"): אני לא מכיר אף אחד שהרוויח!
לא להתקרב!!!!!!!!!! מדובר בנוכלות נטו.

וגם במקרים הבודדים שאין מדובר בנוכלות (והסוחרים מספרים לך את כל האמת), למה לא:
1. המחיר שמבקשים ממך הנו מחיר ספקולנטי + רווח הסוחר (בעל הקרקע המקורי מכר לו לפחות ברבע ממה שהוא מוכר לך). מה שאומר שמישהו כבר "עשה כאן את הרווח".
2. אף אחד לא יכול להבטיח לך: מתי ישונה היעוד, ואם בכלל! לאיזו מטרה ישונה היעוד (מגורים/מסחר/פארק לאומי??).
3. בכל שינוי יעוד מעין זה חובה עליך להביא בחשבון עלויות נוספות: עלות תכנון (כולל ליווי משפטי - חובה, ושמאי - טבלאות איזון ואיחוד וחלוקה - חובה!). חובה להביא בחשבון כ-50% הפקעה (אמנם החוק קובע 40%, אבל הרשויות יודעות לקחת לך 50, ואף עושות זאת), ככה שכבר שילמתי פי-2 ממה אמרו לך. ועל זה תוסיף היטל השבחה (50% מהפרשי הערך - בין מחיר ביום רכישת הקרקע לבין לאחר שינוי היעוד) + מיסוי.

בקיצור - גם במידה והקרקע תשנה יעוד ליעוד סחיר - אני לא רואה רווח כלכלי. ההמלצה שלי (למי שמחפש רווחים בנדל"ן): לקנות דירה/קרקע ביעוד סחיר ולהשביח, או לקנות באזור המיועד להשבחה כלכלית (ואת הדברים האלה לא עושים "לפי חוש ריח" ולא לפי "שמועות" או סוחרים. לשם כך יש לפנות לאנשי מקצוע בתחום התכנון העירוני!).

וספציפית לחדרה, ראה דברים שכתב לפני כשנה מהנדס העיר:
'אבישי קימלדורף, מהנדס העיר חדרה, טוען כי שיווק קרקעות חקלאיות מאפשר לאנשים לקנות חלומות לעתיד. "באותיות הקטנות, היזמים לא מתחייבים לשום דבר. בחוזים שלהם הם מכוסים. כשמפרסמים קרקע חקלאית שקרובה למגורים עם פוטנציאל להפשרה, לא מפרסמים משהו שגוי. אני מתקשה להסביר את התופעה, ובאופן אישי לא מצליח להבין אנשים שקונים אדמות כאלה". לדבריו, רוב היזמים לא דואגים לציין במעמד החתימה שבחדרה, למשל, אין עתודה להפשרת קרקעות ב-20 השנים הקרובות. "תוכנית המתאר קובעת את גבולות הפיתוח של העיר ל-20 השנים הקרובות ויותר. רוב השטחים החקלאיים המוצעים למכירה כיום על ידי המשווקים אינם נמנים על תוכניות הפיתוח העירוני והפשרת הקרקעות במסגרת התוכנית".'

בהצלחה.

ש מים

New member
שים לב: אני מדבר על קרקעות ביעוד חקלאי בלבד.

כל הדברים הללו לא תופסים לקרקעות "מופשרות" (ויש כאלה בין גבעת-אולגה לתחנת הכח של חדרה).
במקרים של קרקעות ביעוד סחיר ("מופשרות", בלשון עממית) - יש לבדוק כל מקרה לגופו, ועדיף ע"י איש-מקצוע!

דף חדש4

New member
תודה רבה! נראה לי...

נראה לי שלכלוא כסף בפרוייקט שלא ברור מתי יבשיל לדירה- זה בעייתי כי בנתיים מוטלים עלי מיסים כנראה ואין כל הכנסה.
מצד שני- קניית דירה באותו מחיר- מכניס מיידית שכר דירה פלוס ערך הנכס עתיד לעלות במכירתו בעוד שנים מספר.
השאלה- היכן כדאי לקנות?
אם מדובר בנכס לשם השכרה- מן הסתם כדאי להצמד למוסד להשכלה גבוהה.
לגבי העיר- זו שאלה. חיפה? ירושלים? תל אביב? ליד מכללת אריאל? בית ספר לרפואה בצפת?...

ש מים

New member
שאלת 2 מליון הדולר!!

אני לא מעיז לתת לך תשובה ממקום זה - ללא לימוד השטח. ובעיקר - לתשומת ליבך - חובה לדעת ולהבין ש-"ישוב/עיקר אינו מקשה אחת": יש שכונות שכדאי יותר להשקיע בהן ויש שכונות שפחות (ואגב, זה נכון גם לרמת הבית הבודד ואפילו לרמת הדירה!).
אני הייתי ממליץ על עתלית, אבל "השוק" כבר גילה אותה. אזורים נוספים בהם הייתי מחפש דירות/שטחים להשקעה הם: ישובי גוש תל-מונד (יש כמה יקרים מאוד ויש שם כמה פחות יקרים), אזור בית-שאן(!) ועפולה, מזרח עמק חפר, מתן וציר עכו-כרמיאל.
בכל השקעה להשכרה אני הייתי עושה מחקר שוק מעמיק לגבי - "מי השוכרים הפוטנציאליים". מעבר לנושא רמת השכר הצפויה, הבעייתיות הגדולה ביותר לדעתי היא כל נושא ההתנהלות מול השוכרים (גביית שכ"ד, שיפוצים ותיקונים ועד פינוי במועד ועמידה בחוזה).

בהצלחה!

ש מים

New member
עוד אזורים מעניינים (עם פוטנציאל)

לדעתי:
שדרות, אופקים. אזור ק.גת.
ובקיצור: פתחי את תמ"א 23 (רכבות) ואת תכנית הפיתוח של הרכבת ל-5 השנים הקרובות ולכי על אזורי התחנות!

(ואת תשכחי אות בקומיסיון/אחוזים מהרווחים!)

בהצלחה!

ש מים

New member
צ"ל: אל תשכחי אותי באחוזים מהרווחים

(ככה זה כשכותבים באמצע העבודה
)

למעלה