איך לארח מונדיאל גם בלי "שלום עם ערבים"

איך לארח מונדיאל גם בלי "שלום עם ערבים"

הבנתי לאחרונה שעם ההחלטות ההזויות של פיפ"א ישראל עוד יכולה לזכות באירוח מונדיאל יותר בקלות מלזכות באירוח היורו ואפילו בלי לעשות שלום או לנרמל יחסים עם מדינות ערב. האפשרות לאירוח המונדיאל קלה יותר אפילו מאירוח אליפויות עולם של ענפים פופולאריים.

הסיבה שאפשר לעשות זאת היא אם ישראל תתמודד במשותף עם ירדן על אירוח וכשיעבור שלב במוקדמות למיין את הבתים כך שמדינות מוסלמיות עוינות שהעפילו מאפריקה ואסיה (ואפשר לצרף אליהם גם מדינות עוינות אחרות כמו ונצואלה למשל) יישלחו לשחק בירדן ובעצם עד שלב הגמר לנהל את המשחקים כך ששום נבחרת ערבית לא תצטרך לשחק בישראל.

כמובן שחלק מהמועמדות תצטרך ליצור מיתוג נפרד לישראל כמארחת ולירדן כמארחת אבל מצד שני עלויות האירוח יהיו ממש מגוחכות כשלמשל בירדן פועלים כבר 2 שדות תעופה בינלאומיים (עקבה ועמאן) וגם לישראל (נתב"ג ותמנע) מה שיחסוך למשל צורך בעוד שדה תעופה בינלאומי. כנ"ל גם מספר האצטדיונים שישראל תצטרך לספק יקטן לכ6 בלבד במקום לפחות 10. גם מלונות לא יהיה צריך להפעיל איזה תוכנית חירום אלא רק לעמוד בתוכניות פיתוח שכבר גומשו ממיל כי יחד עם אלפי חדרי המלונות בירדן (וברשות הפלסטינית) לא יחסרו חדרי מלון לתיירים. מבחינת הכרטיס האוטומטי למארחת הפעם ישראל תיקח רק כרטיס אחד מאירופה וירדן תיקח כרטיס אחד מאסיה ומה גם שיש הצעות להגדיל את מספר הנבחרות המשתתפות במונדיאלים.


נכון שהרעיון לארח מונדיאל ועוד עם ירדן (ואולי גם עם הפלסטינים שאפשר להקים אצלם אצטדיון בגדה גם אם לא יקבלו כרטיס למונדיאל) ועוד בלי שלום עם מדינות ערב נשמע הזוי. אבל זה לא נראה לי הזוי יותר מלתת למדינה קטנטונת כמו קטאר לארח מונדיאל.
 
האם ישראל יכולה להתמודד על אירוח משחקי אירופה

לפני כמה ימים פורסם שאלכס גלעדי קרא לשגר נציגים ישראלים לבאקו שתהיה המארחת הראשונה של "המשחקים האירופאים" (כמו האולימפיאדה רק למדינות אירופה) כדי לבחון את התשתיות שהיא מקימה לאירוח הטורניר ולבחון אפשרות להגיש מועמדות ישראל לאירוח המשחקים אי שם ב2027-2023. אלכס גלעדי הציע לבחון את התאמת התשתיות של תל אביב, חיפה ונתניה כולל אופציית קומבינציה של 2 ערים יחד. אז בחנתי בעזרת ויקיפדיה את המתקנים המרכזיים בבאקו (לא כולל כמה מתקנים זמניים קטנים יותר שיפורקו ממילא) והשוויתי אותם למה שיש בירושלים, ת"א-גוש דן חיפה-והקריות ונתניה-והשרון כולל הכללת מתקנים ברדיוס רחב יותר סביב הערים ותוכניות של אולמות עתידיים שאמורים לקום בעשור הקרוב. המסקנות הצפויות הן כמובן שלמרות שהטורניר הזה קטן בהרבה מאולימפיאדה ומספר הספורטאים בו קטן אפילו מהמכביה רמת התשתיות שלנו עדיין קטנה יותר מבאקו אפילו, עיר שחלמה לארח אולימפיאדה ב2020.

לשם השוואה הנה המתקנים המרכזיים בבאקו: אצטדיון אולימפי 68,0000, אצטדיון נוסף 31,200,
היכלי ספורט: 2 אולמות של 25,000, 7,800, 6,000, ואולמות קטנים יותר
בריכת שחייה: 6,000, בריכת כדור מים 2,000,
אצטדיון כדורחוף 3000
שאר המתקנים הם זמניים.

והנה המקבילות ב4 הערים הישראליות שכביכול מועמדות לארח:
אצטדיון ראשי 55,000 הלאומי החדש ברמת גן, 50,000 טדי מורחב, (אופציות גרועות יותר נתניה רק 24,000 אם יורחב וחיפה רק 32,000).
אצטדיונים משניים בירושלים האוניברסיטה 10,000 בגוש דן הרצליה, מושבה פתח תקווה, וינטר ר"ג, ובלומפילד מורחב, בנתניה אצטדיונים שכנים בכפר סבא-הרצליה-רעננה החדש שבתכנון ובחיפה האצטדיונים של נשר-עכו-סכנין-עפולה-אום אל פאחם. הבעיה הגדולה אין אצטדיון אתלטיקה גדול לא בראשל"צ שמיועד להכיל עד 6000 לא בת"א עד 5000 בהדר יוסף לא בחיפה עד 2700 בנווה שאנן. גם האוניברסיטה בירושלים מכיל כ10,000 רק אם ישופץ.
הלאה להיכלי ספורט: בירושלים רק הארנה 11,600 ומלחה 2,500. (אולמות נוספים בעיר מכילים רק כמה מאות מקומות כמו האוניברסיטה רק 500 מקומות).
בחיפה רוממה 5,000 וקריית אתא 1,000 ולצידם עם רדיוס של אולמות מחוץ לעיר האולמות של נהריה 2,500, עפולה 1000, משמר העמק 1200 וקריית מוצקין וקריית ביאליק 500 כל אחד
בנתניה: אולם אחד מתוכנן ל3,000, אולם שני ל3,500, אולם שלישי ישורון 1000 וברדיוס בחדרה 2000 ברעננה 1850 בהרצליה 1500, בהוד השרון 2500 במכון וינגייט רק כמה מאות מקומות בכל אולם 300-ו500.
בתל אביב: נוקיה 11,700, הדרייב אין 3,400 ובתכנון הרחבת הדר יוסף ל3000. מתקנים נוספים בגוש דן גני התערוכה בעיקר ביתן 2, אולם חולון החדש 6,100, ראשל"צ ארנה 5,000 ראשל"צ בית מכבי 2,500 וכמובן האולמות בהרצליה, הוד השרון, אצטדיון קנדה החדש שמתוכנן ברמת השרון ל7,000 מקומות ואולם זיסמן הקטן ברמת גן 1150. בולא המחסור של היכל ספורט לאומי של 15,000 מקומות ומעלה מול באקו בה יש 2 אולמות שכל אחד מכיל 25,000.
שחייה: כיום רק לנתניה את בריכת וינגייט שתכיל כ3,400 מקומות. בירושלים קיימת תוכנית לבריכה אולימפית שלא ידוע כמה תכיל. לתל אביב וחיפה אין תוכניות עכדכניות לבריכות אולימפיות עם יציעים לתחרויות.
תחרויות שיט אי אפשר לקיים בירושלים אלא רק בערי החוף. גם תחרויות שיט קאנו אפשר רק בקישון או הירקון. תחרויות כדורחוף אפשר בכל הערים להקים אצטדיונים זמניים. תשתיות לתחרויות אופניים יש רק חלקיות ביותר. לחיפה למשל יש תשתית קיימת על רכס הכרמל שאמורה עוד להשתדרג בפארק אסקסטרים חדש לאופני הרים. ליד כפר תבור אמור לקום פארק אקסטרים על מסלול אופני BMX. אבל בכל המקרים יש הבדל בין מסלולים לרכיבת שטח אתגרית לחובבים לבין מסלולים מוסדרים עם יציעים לתחרויות מקצועיות.

בשורה התחתונה אלכס גלעדי צריך לחכות עם החלום. נכון לעשור הקרוב לא יהיו בישראל מספיק תשתיות לאירוח המשחקים האירופים.
 
עשרות מיליוני שקלים יושקעו בהקמת מתקנים בארץ.

אבל מה שמיוחד בנתון הזה שהכוונה לא רק לאיזה אצטדיון כדורגל/היכל כדורסל בערים מרכזיות אלא בהשקעה בתשתיות מגוונות ויותר איזוטריות. חיפה למשל הולכת להשקיע כביכול 80 מיליון ש"ח, 30 מיליון בשדרוג אצטדיון האתלטיקה הקטן שלה בנווה שאנן ועוד 50 מיליון בפארק אקסטרים עם אטרקציות כמו מסלולי רכיבת אופניים אתגריים, בנג'י, טיפוס הרים וסנפלינג וכולי. כשזוכרים שהרחבת היכל רוממה בחיפה עלה אותו סכום הנתון פחות מרשים אבל סתם כך פארק אקסטרים עירוני בכזה מחיר נשמע מאוד מרשים.

באילת אישרו 50 מיליון ש"ח את הקמת השלב הראשון של קריית הספורט העירונית החדשה שמתיימרת להיות בינלאומית. בקריית הספורט יוקם בשלב א' אצטדיון כדורגל עם 4000 מקומות ומרכז כנסים עם היכל ספורט שיכיל עד 3000 מקומות. בשלב ב' מתוכנן יציע נוסף לאצטדיון, בריכת שחייה, מגרשי טניס וסקווש ועוד. שוב ההוצאה לא גדולה ביחס לקרית ספורט אבל מרשימה ביחס לעיר בה היא מוקמת כי אילת היא לא עיר ספורט מרכזית למרות היומרנות שלה לארח אירועי ספורט.

וגם הפארק המוטורי שתוכנן בחצרים ליד באר שבע יוצא לדרך בעלות של עשרות מיליוני שקלים על פארק של מאות דונמים שמתיימר לשמש גם כבסיס אימונים למכוניות פורמולה 1. שוב יש אלפי חובבים לענף המוטורי אבל לא מדובר בענף מרכזי בישראל.

ומצד שני אי אפשר שלא לזכור כי מיזמי ספורט אחרים לא ממהרים לצאת לדרך כמו קריית הספורט באשדוד, האולמות שתוכננו בנתניה וראשל"צ, אצטדיון הטניס שתוכנן ברמת השרון, אצטדיוני הכדורגל שתוכננו ברעננה, הוד השרון, רחובות ועוד. אז בהחלט אפשר לשאול האם פארק מוטורי בבאר שבע או פארק אקסטרים בחיפה או קריית ספורט "בינלאומית" באילת נחוצות יותר מתשתיות הספורט הבסיסיות יותר של ענפים כמו כדורגל כדורסל.
 
למעלה