איך לבחור מאמן עיסקי?

איך לבחור מאמן עיסקי?

שלום השאלה שלי מתחלקת לשתיים. 1) למי מתאים אימון עיסקי? 2) בהנחה שאני נופל בקטגוריית המתאימים, איך לבחור מאמן כזה? יש לי עוד שאלות (כמאומן בפוטנציה), בינתיים אסתפק בזה.

tlingit

New member
בחירות וחיפושים

למי מתאים? הנה כמה אפשרויות: לבעל עסק שרוצה לשפר עוד את העסק שלו או לעבוד על נושא מסויים שבו הוא נתקל בקשיים (למשל: טיפול בלקוחות, טיפול בנושא גביית כספים, ניהול עובדים ועוד ועוד) למנהל שקיבל קידום לתפקיד הרבה יותר גדול מבעבר לעובד או מנהל שרוצים להשיג קידום לתפקידים גבוהים יותר למי שניגש למכרז מסויים - על תפקיד, פרוייקט או כל דבר אחר. בעצם, כמו כל אימון, אימון עסקי מיועד לכל אדם שרוצה להשיג שינוי ושיפור מסויים - רק שפה מלכתחילה מוגדר הנושא העסקי כמוקד האימון. האימון עצמו ייעשה במתודולוגיה של אימון (Coaching) ויעשה שימוש בכמה כלים נוספים על אימון אישי. איך לבחור מאמן? הנה תהליך אפשרי אחד:
לשאול חברים ומכרים ולקבל המלצות.
לשאול את המאמנים שעליהם קיבלת המלצות אם אפשר לדבר עם מתאמנים קודמים שלהם (לדעתי רצוי מתאמנים שכבר סיימו תהליך אימון, או לפחות את החלק המרכזי של תהליך האימון שהם עוברים, שיש להם קצת פרספקטיבה)
לבצע תהליך סינון לפי המידע שאספת.
לקיים פגישה עם שניים - שלושה מאמנים שהותרת לך בסוף תהליך הסינון, ולמצא את ההתחברות האישית והמתודולוגית שאיתה תוכל ללכת אל התהליך המיוחד והמעשיר של אימון
מקווה שעזרתי לך

אני עושה הפרדה בין אימון עסקי....

לאימון מנהלים או אימון ארגוני. לדעתי, ההפרדה הזו קריטית ויכולה למנוע אי הבנות גדולות. אימון עסקי - קשור באימון לניהול נכון של העסקים שלך. יש בו שפה כלכלית, עסקית ושיווקית. אימון מנהלים - קשור לשיפור המיצוב, התפקוד, היכולות והקידום שלך בארגון אימון ארגוני - אימון שעובד על רשת ארגונית שלמה ובכלל זה גם (ובעיקר) התרבות הארגונית לקראת שיפור יכולות אסטרטגיות וקידום המובילות בשוק. אימון ארגוני הוא מערכתי ונוגע ברוב המערכות והתהליכים הארגוניים. המושג "אימון עסקי" שכולל את שלושת אלה חוטא למטרה וגורם לאנשים ולמאמנים עוגמת נפש מיותרת. אני, למשל, לא מאמנת עסקית. לא רואה את עצמי שם וחושבת שיש מאמנים שיהיו אפקטיביים הרבה יותר ממני במונחי עלות/תועלת. לעומת זאת, אני כן מאמנת מנהלים וארגונים ושם רואה את הערך המוסף שלי כאשת מקצוע (בנוסף לאימון אישי). ההפרדה והאבחנה- חשובה מאד לדעתי בבחירת איש מקצוע נכון. שאלת מי מתאים לאימון ? כל אחד שמבחין בפער בין מצב רצוי למצוי בכל תחום ורוצה ומוכן לעשות משהו בנושא. איך בוחרים מאמן (עסקי ? ארגוני? ניהולי?) חיפוש, המלצות (מפה לאוזן), בירור על הרקע המקצועי של המאמן, פניה לאתרי חברות בתחום, פגישות היכרות (שאינן כרוכות בכסף) והחלטה בעקבות כך. אין קיצורי דרך. מי שיתאים לך - אתה תדע. בהצלחה ענת

tlingit

New member
נתת לי חומר למחשבה ../images/Emo13.gif

על אימון אירגוני בכלל לא שמעתי עד עתה - את יכולה לספר עליו עוד קצת? וההפרדה שהצעת בין אימון עסקי לאימון מנהלים מעניינת. את בעצם מציעה הבחנה יותר גדולה בין נושאי האימון ויש בזה גם עניין תוכני, וגם הגדלת המרחב העיסוקי
אני אוהבת למצא נושאים כאלה שגורמים למחשבה ולעסוק בפרטים שלא עסקתי בהם קודם אני מוצאת שזה מוסיף מימדים ומחדד תובנות.

על אימון ארגוני ואימון מנהלים

מי שעובד מול מנהלים, אנשי עסקים וארגונים בסופו של דבר מגיע במהירות לאבחנה הזו. המושג "אימון עסקי" השתרש בטעות וכשמבינים באמת מה המשמעות שלו מבינים גם שצריך לעשות הפרדה בין אימון להבנה עסקית וניהול עסק לבין אימון לניהול צוות, משימות, תהליכים לבין אימון ארגוני כללי. אגב - בהחלט יכול להיות שאותו אדם יאמן בשלושתם אבל צריך לבחור היטב את המאמן הנכון לכך. אימון ארגוני הוא אימון שכולל את הארגון כולו. מתחיל מהקודקוד כמובן ויורד למטה בשכבות הארגון השונות. הוא מושתת בין השאר על עבודה ושינוי בתחום התרבות הארגונית ומשם לעבר כל התהליכים הארגוניים. אני מאד מאמינה ברקע שאדם מגיע ממנו לתחום האימון ולא באמת חושבת שכל אחד יכול לאמן כל אחד בכל תחום בעולם. אנשי עסקים טובים יוכלו להפוך להיות מאמנים עסקיים נפלאים (ובתנאי שילמדו את מיומנויות האימון) יועצים ארגוניים יוכלו לנהל תהליך של אימון ארגוני מנהלים, פסיכולוגים, יועצים ארגוניים ואנשים שמתמחים בתחומי ההתנהגות השונים - יוכלו להצליח מאד באימון מנהלים. אבל לא כולם את הכל. אני לפחות, לא הייתי בוחרת מישהו בלי רקע רלוונטי לאמן אותי בוודאי לא בתחום ניהול העסק או הארגון. יום טוב ושבוע נפלא ענת

ramib6

New member
דעתי שונה

ויש להבדיל בין ייעוץ עסקי\ארגוני לבין אימון מנהלים. לפי דעתי תפקיד המאמן לפתוח את המחשבה למנהל לתת לו אפשרות ומרחב "לחשוב על דברים שהוא לא חשב שהוא לא חשב עליהם" ועל ידי כך להעצים אותו ואת יכולתיו ולא לבוא ולהגיד כדאי לעשות שינויים כאלה ואחרים. זה המקום של ייעוץ ארגוני או ייעוץ עסקי אם יש מאמן שהוא גם יועץ הרי ברגע שהוא מייעץ הוא מחליף כובע. רמי

אין בינינו הבדל גדול בתפיסות

אני עושה עוד הבחנה חשובה באמצע - בין אימון עסקי לארגוני. קשה, לעניות דעתי, להיכנס למערכת ארגונית ולהטמיע בה תרבות של אימון (כולל הטמעה במערכות) בלי הבנה רחבה ועמוקה יותר של ההקשר הארגוני הכולל. באותו אופן, קשה לתת אימון עסקי בלי הבנה ורקע עסקיים (או לפחות, אני לא הייתי בוחרת אחד כזה). לכן, הידע הזה חשוב ומהותי ולכן גם צריך לעשות הפרדה בין השניים. לגבי אימון מנהלים, אני מסכימה איתך. זהו כובע של פיתוח מיומנויות, ומרחב חשיבתי. יחד עם זאת, גם כאן, לא הייתי לוקחת מאמן בלי רקע במיומנויות התנהגותיות ו/או ניהוליות. ההפרדה בין יעוץ ואימון היא לפעמים הפרדה מלאכותית. חשוב להבחין כמובן בין השניים אבל מותר ולפעמים גם הכרחי להחליף כובעים בתהליך האימון/יעוץ. מכירה הרבה מאד יועצים שפועלים בשיטת אימון ומברכת גם על מאמנים שמכניסים את הידע שלהם במקומות הנדרשים. אין מה לפחד להחליף כובעים תוך כדי. האבחנה בין השניים לא באה לעשות חיץ בין התחומים ובמקרים רבים מזכירה לי יותר "סיסמאות של תלמידים" (לא מתכוונת אליך חלילה, אלא לכל מיני ססמאות שנשמעות כדקלום מפי תלמידים חדשים). היכולת ליצור שילוב סינרגטי בין יעוץ ואימון - מביאה תועלת עצומה למתאמן. ענת

אלדר01

New member
באותו הקשר

כיצד ניתן להבחין בין ' coaching ' אמיתי לבין ייעוץ ארגוני\ניהולי\תקשורתי\מנהיגותי\צוותי וכד' ? פשוט מאוד: אם הנך מזהה בתכנית המוצעת לך את הנושאים המוכרים - פיתוח מיומנויות ויכולות ניהול ומנהיגות, פיתוח כישורי ומיומנויות תקשורת, אינטליגנציה רגשית, חשיבה יצירתית, טיפול ביכולות האינטואיטיביות, פיתוח יכולת הקשבה ,התמודדות במצבי תקיעות וכיוצא באלה מונחים, המוכרים לנו שנים, בדוק היטב אם מאחורי ההצעה לא מסתתר ייעוץ אחר המתהדר באריזה של coaching.

בוקר טוב אלדר

הגבולות מטשטשים ואין טעם לעשות אותם חדים ומובהקים באופן מלאכותי. העברתי לא מזמן יום עיון בממד"ה (מחלקת מדעי ההתנהגות של צה"ל - כל הפסיכולוגים והיועצים הארגוניים שייכים לשם) בנושא coaching הבנתי מהם שחלק גדול מהם עובד בשיטה של אימון (שאלות, חקירות, יעדים, חשיבה פורצת גבולות) - אז מהם ? יועצים שעובדים בשיטת האימון? מאמנים שמשתמשים גם ביעוץ ? ובכלל, אתה יודע שיש כאלה שרואים באימון מנהלים/ארגוני אחד המסלולים ביעוץ ארגוני ? ויש הטוענים שיעוץ הוא מקרה פרטי של אימון ? ואתה יודע את התשובה ?? כי אני לא. היה לא מזמן יום עיון בכפר המכביה שעסק בהבדל בין טיפול ליעוץ ואחריו יום עיון בלה"ב בנושא ההבדלים בין יעוץ לאימון. צר לי, אבל אנשי המקצוע הרציניים ביותר שישבו שם (ראשי התחום בארץ, כולל מי שלמדת אצלו, שהיה יועץ ארגוני שנים רבות והמיר את עיסוקו לאימון) לא יודעים להגדיר את ההבדל באופן מובהק. גם אני לא. ואולי... אולי אין הבדל מובהק כזה ? אולי רק כשעובדים הרבה זמן בשטח מבינים שכובע היועץ, המאמן והמטפל נחבשים זה אחר זה ומתחלפים והחכמה היא בעיתוי וביכולת להחליף אותם. אני בעד רעיון הסינרגיה ולא ההבדלה. יום טוב, ענת

אלדר01

New member
אכן רוב המקצועות הם

למעשה מאותה משפחה.ויש בהחלט אינטראקציה בינהם,ושימוש בכלים משותפים. יחד עם זאת לכל מקצוע יש את הייחוד שלו,את מסלולי ההכשרה שלו. מקצוע האימון יחסית חדש בארץ,ולא התגבש עדיין כמו היעוץ הארגוני. אני בהחלט חושב שהcoaching הוא נושא ייחודי,אבל בהחלט יש דברים משותפים עם יעוץ ארגוני ובהחלט יש מקום לסינרגיה. לא מדובר בשני תחומים מתחרים ומנוגדים. אגב אם הייתי יודע ש"פגשת" את היועץ שלי,הייתי מוסר לו ד"ש דרכך(מחייך). יום טוב גם לך.

למעלה