במקרים מעטים הייתי מסכימה איתך.
א. באם דירתך הינה בקומה 14 בבניין ובו 25 קומות הרי שיש בידך כיוון לערכי השווי, היות ונמכרו דירות דומות מאוד בבניין. במקרים אלו, אין משמעות לדוח השמאי הקובע כי שווי הדירה הינו 1,500,000 ש"ח או 1,450,000 ש"ח, כי זהו אכן תחום משא ומתן.
ב. משרדי פעיל בתחום השמאות מעלה מ - 20 שנה. אנו משרתים גופים ציבוריים רבים, ועדות מקומיות, בנקים, חברות מסחריות, ועורכים מעלה מ - 60 חוות דעת בכל חודש. מאז נפתח מאגר רשות המיסים לציבור הרחב לא הרמנו ולו טלפון אחד למתווך ע"מ לקבל תדענו לעניין שווי נכס למגורים.
יתכן ואתה צודק כי פניות נעשות, אבל אלו בעיקר בתחום המסחרי בו נדרשת הכרה עם כל עסקה ועסקה.
ג. בדיוק אתמול הגיע למשרדי מוכרת אשר לא ידעה כי אילו דירתה לא שימשה למגורים היא אינה זכאית לפטור מס לינארי. במקרה הזה במקום שומה עצמית שגובה 15,000 ש"ח, נדרש תשלום מס שבח בגובה של 280,000 ש"ח.
האם מתווך יכול לפטור גם סוגיות כאלו?
האם מתווך יודע (או רוצה) לתמחר גם את זכויות הבניה וההרחבה?
האם סביר לאדם מן הישוב לפנות ל - 5 מתווכים שונים?
אני סבורה שלא.
ד. תחום השמאות ידוע מאז ומעולם בהבדלי שווי בין השמאים.
הבדיחה אומרת כי אם תקח 10 שמאים תקבל הערכות שונות, וזה גם סביר.
הרי גם אם אני ואתה נמכור את אותה הדירה, מחיר התמורה שנקבל יהיה שונה.
זאת מכיוון שאתה סבלני יותר או מנוסה יותר או פזיז יותר או לחוץ יותר וכיוצ"ב.
להציג הבדלי שווי בין שני שמאים בשומה מכרעת אינו מייצג דבר.
במקרה זה לכל צד אינטרס שונה, אחד מייצג את הועדה והשני את הנישום.
כל שמאי מונע מאנטרסים שונים ומדעות שונות ובכך קיימים פערים.
יתרה מכך, שומת היטל השבחה זו דנה בערכי שווי מ"ר מבונה (זכויות בניה), ובמקרים כאלו מופעלים מקדמי התאמה רבים שיכולים שבהחלט משפיעים על התוצאה הסופית.
שונות בשווי שוק לדירות מגורים, אף אם כי קיימת, קטנה הרבה יותר ולא אמורה לגדול מ - 10% (ושוב - כן אני מכירה מקרים, ולא מעט, בהם השונות הייתה גבוה הרבה יותר).
בהצלחה,
עו"ד ירדני לילך, שמאית מקרקעין