איך להוכיח שמספר אי-רציונאלי ?

Fractal

New member
איך להוכיח שמספר אי-רציונאלי ?

בכלל יש דרך להוכיח ? אם תוכלו להפנות אותי לספרים מאמרים או כל דבר אחר שישפוך אור על הנושא אודה לכם מאד.

Fractal

New member
קודם כל תודה...(ראה גם גוף ההודעה)

אבל עבור כל מספר ניתן להוכיח האם הוא רציונאלי או לא ?

freedom rider

New member
לא

כלומר, יש מספרים שעדיין לא ידוע האם הם רציונליים (למשל e בחזקת פיי).

ailag

New member
לרציונליים כן ../images/Emo13.gif

לאי רציונליים קשה - זה שלא מצאת שני שלמים שחלוקתם היא המספר שלך, לא אומר שהם לא קיימים.

freedom rider

New member
???

זה לא כמו בבית המשפט, שכל מספר הוא החזקת רציונלי עד שיוכח כי הוא אי רציונלי. יש המון מספרים שלא ידוע האם הם רציונליים אם לאו - לא מצאו הצגה רציונלית שלהם, ולא הוכיחו שאין. באסה.

ailag

New member
לא, לא,

כל מספר אינו ידוע עד שיוכח .. אבל קל מאוד להוכיח שמספר רציונלי - מוצאים את המחלקים.

freedom rider

New member
ממש לא קל

איך תמצאי את המחלקים אם את לא יודעת שהמספר רציולי?

Fingertip

New member
ובכן...

יש כל מיני דרכים. בדרך כלל מניחים שהוא רציונלי, ואז מגיעים לסתירה. למשל, מצורפת הוכחה לכך ששורש 2 הוא מספר אי רציונלי. ההוכחה מתבססת על כך שלכל מספר רציונלי חיובי יש הצגה יחידה כמנה של שני מספרים שלמים זרים זה לזה (ההצגה המצומצמת ביותר). ההוכחה, בקווים כלליים: מציגים את שורש 2 כמנה מצומצמת ביותר. מכך שריבוע המכנה מתחלק ב-2, נובע שהמכנה מתחלק ב-2. מכך מקבלים שריבוע המכנה מתחלק ב-2. כלומר, גם המונה וגם המכנה מתחלקים ב-2, ולכן הם לא זרים וסתירה. ההנחה ששורש 2 הוא מספר רציונלי גרמה לסתירה, ולכן היא לא נכונה, ושורש 2 הוא מספר אי רציונלי. מקווה שעזרתי, אהד.

Fractal

New member
מה לגביי המבנה של המספר ?

זכור לי במעורפל (ואולי אני טועה) שלא ניתן למצא רצף מחזורי של מספרים - זכרתי נכון ?

1ca1

New member
שברים מחזוריים

אם מספר נניח הוא שבר מחזורי למשל 1.3535... וכך הלאה, אז הוא רציונאלי

ailag

New member
יש כזאת בדיחה

מה ההבדל בין נשים לשברים? שבר הוא רציונאלי כשיש לו מחזור.

אוילר

New member
סתם הערה...

על אי בחזקת פאי אם אני זוכר נכון יודעים כבר שהוא אי רציונלי ואפילו טרנסנדנטי פאי בחזקת אי זה סיפור אחר לגמרי:)

freedom rider

New member
מה זה טרנסצנדנטי

מספר ממשי, שהוא שורש של פולינום שמקדמיו שלמים נקרא "מספר אלגברי". דוגמאות של מספרים אלגבריים הם 3, 1- והשורש של 2. מספרים שאינם אלגבריים נקראים "טרנסצנדנטיים". במלים אחרות, מספר טרנסצנדנטי הוא מספר שאינו שורש של אף פולינום שמקדמיו שלמים. קנטור הוכיח כי המספרים האלגבריים ניתנים למניה, וכי המספרים הממשיים אינם ניתנים למניה. מכאן הסיק כי אכן קיימים מספרים טרנסצנדנטיים, וכי מספרם אינו ניתן למניה - כלומר יש "הרבה מאוד" מספרים כאלה. המספר הטרנסצנדנטי הידוע מכולם הוא פיי.

1ca1

New member
כיצד ניתן להוכיח טרנסצנדנטיות?

הרי יש אינסוף פולינומים אפשרים מn מעלות, ולכל פולינום עד n פתרונות שונים שחלקם יכולים להיות ממשיים... לכן כיצד ניתן למשל להוכיח כי pi הוא טרנסצנדנטי?

אוילר

New member
זה כמו שתאמר:

זה כמו שתאמר כיצד אפשר להוכיח שמספר הוא אי רציונאלי, הרי יש אינסוף מספרים רציונאליים שצריך לבדוק:) הבדיקה האם מספר טרנסנדטני היא בד"כ קשה יותר מהבדיקה אם הוא אי רציונאלי ואם ההוכחה שפאי הוא אי רציונאלי היא לא פשוטה אתה יכול לתאר לעצמך מה המצב כאן.. הוכחות כאלו בדר"כ דורשות שימוש בכלים של הרחבות של שדות

למעלה