כמה תובנות:
בדרך כלל אופציות ניתנות בשווי ההוגן שלהן, כך שבמועד החתימה השווי שלהן הוא אפס. כלומר זה מעניק לך את הזכות לרכוש מניות בשווי הנוכחי שלהם ועל הנייר באותו הרגע אין לזה ערך. כמובן שאם המניה תעלה, האופציה תקבל ערך בהתאם.
מספר האופציות לא ייתן לך בסיס להשוואה. אם במקום מסויים יתנו לך 1000 אופציות ולחברה יש 10000 מניות הרי שקיבלת 10% מהחברה. ובמקום אחר יתנו לך 4000 אופציות ולחברה יש מליון מניות, אז מה זה עוזר שקיבלת מספר אופציות גדול יותר?
כנ"ל לגבי השווי. במקום מסויים יתנו לך בשווי של דולר, והמניה בעתיד תהיה שווה 70 סנט, ובמקום אחר תקבל שווי של 5 דולר והמניה תעלה ל10. בקיצור, זה לא בסיס להשוואה.
מה שכן, יש כמה כללי אצבע:
1. ככל שהחברה קטנה יותר ובהתחלה שלה, יותר קל לעשות הערכות. בשלבים המוקדמים (פרה סיד וסיד) הרבה פעמים מספיק להוציא מסמכי חברה מרשם החברות כדי לדעת כמה מניות יש לחברה ולמי הן שייכות. אתה לא יכול לדעת מה יהיה הדילול בעתיד אבל כן יכול לדעת מה אתה מקבל עכשיו.
2. יש יתרון לחברות שנמצאות לפני גיוס גדול. אתה יכול להכנס ברגע האחרון בשווי הנוכחי ובעוד כמה שבועות האופציות שלך (על הנייר) יזנקו במאות אחוזים כי החברה התקדמה לסבב A/B/C ואתה הצטרפת בשווי הקודם. אם אתה מגיע לחברה *אחרי* הגיוס, אתה נהנה מקופת מזומנים ויציבות יחסית אבל יקח הרבה זמן אם בכלל עד שהאופציות יהיו שוות משהו.
3. מימוש האופציות הוא לא בהכרח באמצעות אקזיט של החברה. בטח לא בימים אלה ואני מתכוון לגיוסי ענק ועסקאות סקונדרי שהפכו לנפוצות מאוד. מה שחשוב הוא הסנטימנט של השוק, לא פחות מהצלחת החברה הספציפית.
סיפור אישי: לפני שנים ספורות הצטרפתי לסטארטאפ אחרי גיוס סיד באחד התחומים שנחשבים "לוהטים" (סייבר, פינטק, קריפטו, אינשורטק וכו'). אחד הדברים ששכנעו אותי היה המייסד שאותו אני מכיר שאמר שהחברה לפני סבב גיוס ואני יכול להצטרף לפי התנאים הקודמים מבחינת מחיר האופציה ואכן נכנסתי כעובד ה5 לפיתוח. החברה באמת גייסה אחרי חודש, ואחר כך עוד פעם, וסיימתי שם אחרי שנתיים כשהחברה גדלה וכמובן מימשתי את האופציות.
לא מזמן אני מקבל טלפון מהמנכ"ל בחו"ל. החברה לפני גיוס נוסף לפי שווי של כמה מאות מליוני דולרים. זאת חברה שרחוקה מלהיות רווחית, עם הכנסות ממש קטנות, המוני מתחרים, ועתיד לא ברור אבל עם סנטימנט שוק חזק. בקיצור מכרתי הכל, ולקחתי את החצי מליון דולר שלי (לפני מס). יכול להיות שהם בסוף יהיו שווים פי 5 ואני אצטער על זה בדיעבד, ויכול להיות שכל השוק יקרוס השנה והחברים שלי שנשארו שם (ואף אחד לא מימש אגב) יבכו. ממש אין לדעת.
אני רק אומר שמבחינת ההימור, ללכת על חברה בתחום מבטיח, עם משקיעים נחשבים, כשאתה אחד העובדים הראשונים ולקבל אופציות במחיר ריצפה, זה מגדיל את הסיכוי שיהיו לך אפשרויות להפגש עם כסף משמעותי גם בלי להגיע לאקזיט שאתה קורא עליו בעיתונים. אגב, גם היזמים היחסית אנונימיים מימשו כל אחד כמה מליוני דולרים. אז גם אם החברה תתאדה בעתיד, עדיין כל אחד מהם מסודר. מאחל לכולם שהחגיגות יימשכו. אמן.