איך לחיות תחיים?

mormorto3

New member
איך לחיות תחיים?

שלום אני בחור צעיר (אחרי צבא) שעבר מספר משברים בחייו ונטלתי תרופות פסיכיאטריות למספר שנים עד לכלפני חצי שנה. לאחרונה גיליתי שאם אני חוזר לתחביבים שלי ולדברים שעושים לי טוב כל מיני תופעות פסיכולוגיות קשות שאני סובל מהם נעלמות/משוככות: קו המחשבה נקי יותר, תחושה בריאה יותר, יכולת התמודדות קופצת במיליוני מונים (יחסית למצבים האחרונים), קשב עצמי אפשרי סוף סוף, הפסקתי מעשי so-called הרס עצמי (עישון סיגריות אלכוהול וסמים) פשוט בקלילות שלא האמנתי. תפקוד קוגניטיבי עולה פתאום למאה אחוז.התרכזתי יותר בעצמי. לא יאומן כמה סבל גרמתי לעצמי באותן בחירות ששינו אותי לשנים שבאו לאחר מכן. מצד אחד, כיום אני מאמין שאני יכול לחזור לאני "חדש" - ממקום של שינוי נסיבות ושינוי סדרי עדיפויות וכוח והבנה שלא היו קיימים אז שגם היום אני מיתחבט בחוזקם - מחובר יותר לעצמו ובריא יותר לעומת הקודם, שבו רוב פעולותיי והחלטותיי באו מתוך חוסר שיקול דעת ויותר מכאב. הבעייה היא שכיום, חלק מן החששות של אותו הזמן שהובילו לשינוי, פלוס חששות שהצטברו או התגברו במהלך השנים הללו, עדיין מטרידות את דעתי וכאילו מכרסמות בשלמות ההחלטה לשינוי (עוד לא עשיתי את ההחלטה עדייין). למשל, אני מרגיש שאני בעצם מבטל את בגרותי כפי שהי אצריכה להיראות על ידי אחרים וחוזר להיות ילד. אני מכניס את עצמי לסטרס כשאני שואל את עצמי האם זה בסדר לחיות ככה או שמא אני צריך להיות לחוץ יותר בטרדות החיים הבוגרים (למצוא עבודה, להקים משפחה, לעשות משהו עם עצמי...... כאילו איך שאני בצורה הטבעית הזאת היא לא בסדר), יש לי הרבה שאלות איך אני צריך להיות ואיך להתנהג, כל הזמן חיפשתי להשוות את חיי עם של אחרים, מנסה לחקות, ללמוד לבקר את עצמי ללא הפסק להרגיש רע עם עצמי.... משברי זהות קשים בקיצור. במילים אחרות אני במצב של בחירה בין חיים של מחשבות כפייתיות, עקה קשה ויחסי שינאה וביקורת עצמיים בלתי פוסקים שפוגעים בכל התחומים בחיים, לבין חיים שלווים יותר שלמים יותר עם יותר עוצמה נפשית, אבל חוסר בהירות מפחיד לגבי מה צריך לקרות הלאה. באיזה שהוא מקום אני מפחד ממי שאני, מלהשלים עם מה שאני, אם אני אלך בדרך הזאת, אשלים עם תכונות מסויימות שלי שאני חושב שהם לא מקובלות אולי על החברה או לא מאפשרות יעילות בחברה (פיתוח קריירה, רדיפה אחרי דברים רצון להשיג כמה שיותר, ודברים של העולם המודרני) או למשל אם אני אכנס לנישה כלשהי, למשל אהיה "פריק" של מחשבים האם אוכל לחיות בכבוד בחברה או שיימנעו ממני דברים מסויימים כמו אהבה זוגיות חברים וכדומה. האם התחביב שלי הזה הוא בעצם בריא או שעדיף לי להכניס ספורט לחיים ? אבל את האמת כשאני רגוע בא לי גם לעשות ספורט מידי פעם. ואם אני מופנם ואאבד חברים, איך יסתכלו עליי בתור בודד, או בתור חבר של חברים מסויימים, אולי יזלזלו בי. אם יראו אותי כמו שאני האם יסתכלו עליי בתור אוטיסט, פגום, משעמם, תמים, אחד שלא עבר כלום בחיים מפונק בלי חוכמת חיים. אני מרגיש בושה גדולה כשאני שואל את השאלות האלה בצורה ישירה וכשאני חשוף לאנשים אחרים (גם אם זה באינטרנט בפורום). אולי אני פוגע בעצמי בדרך שאני לא רואה זה הפחד. אני לא סומך על עצמי לראות אם טוב לי או רע לי... משהו כזה... אני מרגיש שטוב לי אבל מפקפק בעצמי. ולאן אגיע כך? בעוד עשר שנים למשל? האם אהיה מסכן ללא דברים שיש לרוב האנשים בשלב זה של החיים? ולא שאני לא יכול, אני מאמין שאני יכול אני חושב... אבל אני לא רוצה ממש. בזמנו קראתי הרבה ספרות פילוסופית הודית ואתם תוכלו להבין את מהשכתבתי גם בהקשר הזה. הבנתי המון דברים תוך כדי שכתבתי את ההודעה הזאת. בזמנו החשש העמוק שלי היה שאאכזב את הוריי אבל ברגע שהבנתי שאני אחראי לעצמי עדיין נשארו בי החששות והחוסר אמונה בעצמי בצורה של ראש בקיר שממנה אני מפחד אולי זה מסוכן. בלאגן כאוטי הטקסט הזה, לא הגיוני במיוחד אבל כנראה שככה זה אחרי שמתרגלים לא לדבר את דעתכם האמיתית במשך המון זמן. התחלתי עם שאלה אבל הגעתי לסוף המכתב עם אותה תחושת בלבול רק בצורה בהירה יותר (חח). אני מאבד קו מחשבה מהר מאוד וסובל מאמנזיה ודיסוציאציה פוסט טראומטית אולי בגלל זה. אני מרגיש רע שהאורח חיים שלי נותן לי הקלה ואולי בכך אני לא מתמודד עם החיים כמו שאחרים מתמודדים (אבל בעצם אני מתמודד עם מחלות רעות אחרות אולי אפילו יותר מורכבות....) אני מצטער שאולי חשבתם שנכנסתם לפוסט רציני ומובן וחשתם תסכול על בן אדם מתוסבך אמביוולנטי שלא סגור על עצמו. אבל יש פה רק כאב וחיפוש הכוונה. אני מרגיש שהשפלתי את עצמי במכתב זה אך אני מקווה שזוהי דרך חדשה לחיים יותר טובים. אשמח לתגובות מרובות גם אם הן הכי קשות ואפילו לחוות דעת פסיכולוגית חח (כי בשבילי עדיף לדעת הכל בפנים מאשר לבנות תרחישים בראש מה אחרים חושבים). וואו....

soulipcist

New member
ראייה שחורה מהחור השחור שלא קיים

שלום מורמוטו 3, לדעתי החיסרון העיקרי בדברים שלך הוא שפשוט בקושי התייחסת לעובדות שבגללן אתה מתלבט ושלדעתך מצדיקות את ההרגשה הייחודית שעליה דווקא כתבת בהרחבה. יש בכתיבה בכלל ולא רק באינטרנט, אלא אפילו בכתיבה ספרותית ממאות קודמות נטייה לא ראלית לשקוע בכל מיני תיאורים רגשיים ובתגובות סובייקטיביות לחוויות שונות, בלי לנסות להסביר ברמה המודעת והפשוטה ביותר מהם הנתונים האובייקטיבים שנמצאים ברקע ואלו ארועים או התרחשויות שאפשר לתאר גם מבחוץ גורמות לתוצאה שהיא פנימית. הבעיה המעשית בתיאור שמבוסס על רגשות שלא מסבירים את המקור שלהם וגם לא את ההנחות המנטליות שהובילו אליהם היא שאז כל הנקודות מטושטשות ביחד וחלק גדול מהתמונה שיש לך ושגורמת להרגשה נשארת מוסתרת. ואולי במידה רבה היא גם מסתתרת ממך. כי אתה לא מתמקד בגורמים ובנתונים הרלבנטים שהביאו אותך למצב הנפשי הזה. מהמעט שכן צויין, לא ברור בכלל למה אתה כלכך מוטרד מהעתיד, כלומר במונחים של נקודת הזמן שבה אתה נמצא. כתבת שאתה בסך הכל חייל משוחרר. כלומר, אתה לא אמור להגיע להישגים חברתיים כלכך תובעניים בעתיד הקרוב. אולי לחשוב על מקור הכנסה או קריירה עתידית ולהתכונן להתחלה של לימודים שיאפשרו לך להתפרנס בעוד כמה שנים. משפחה בכלל לא אמורה להטריד אותך בינתיים. אולי רק קשרים עם בחורות ובעיקר בשביל ההנאה. אתה לא בגיל שדורש ממך להתחתן עדיין. יוצא מזה שאולי אתה מעמיס על עצמך בהווה "חובות" חברתיות שבכלל לא רלבנטיות לתקופה שבה אתה נמצא, כלומר ביחס למה שמקובל בחברה. זה נראה כאילו שאתה אוסף מוקדם מדי הרבה מאוד חובות או בעיות שאתה צופה בעתיד הרחוק ומעמיס אותם על נקודת הזמן הזאת. כלומר, אתה כנראה מחשב את כל ההישגים והחובות או הבעיות שיהיו לך בתקופות שונות בעתיד בבת אחת ועכשיו. למרות שנראה שכמעט כל הדברים האלה (משפחה, קריירה רווחית וכו') לא רלבנטיים כרגע ואין לך מספיק מידע או ניסיון כדי להעריך אותם אחרי הצבא. השלב הראשון לדעתי הוא להעריך ולבקר דברים כאלה בתוך מסגרת הזמן והידע שלך בהווה ולא לפחד מדברים שאתה עוד לא מספיק קרוב אליהם ושאתה לא יכול לדעת עליהם כמעט שום דבר בזמן הזה. אני גם לא חושב שהטקסט שלך או המודעות העצמית שלך מבולבלים כמו שפשוט חסרות בהם הסיבות או ההצדקות הראליות למה שכתבת על עצמך. אולי רצוי לנסח כאן כמה שאלות הבהרה כדי שיהיה אפשר להתייחס לנקודות החשובות: 1. מה גורם לך להשתכנע שלא תוכל להשתלב בחברה בעתיד ולהגיע להישגים החברתיים הבסיסיים? 2. מה באורח החיים שאתה טוען שגילית מחדש לאחרונה מנוגד לקודים החברתיים ה"נורמליים" ומביא אותך לחשוב שהוא יגרום לך לנזק חברתי או מעשי בעתיד? 3. האם אתה בטוח שיש סתירה בין אורח החיים שגילית מחדש ובין התנהגות נורמטיבית שמבטיחה התפתחות סבירה מבחינה כלכלית, חברתית, פרקטית וכו'? מה באורח החיים הזה מנוגד לנורמות ודורש ממך לוותר על ההתפתחות הנורמלית? האם זה מונע ממך ללמוד, לעבוד או לתפקד כמו אנשים אחרים? האם זה מרחיק ממך חברים או אנשים אחרים? 4. האם החברה ואורח החיים החדש לא יכולים להשתלב ביחד? 5. מהו בדיוק אורח החיים החדש הזה? תאר באופן כללי מה אתה עושה כשאתה מאמץ אותו. 6. מה יש לדעתך בחברה ובאורח החיים המקובל ששולל ודוחה את אורח החיים שאתה גילית מחדש? יחסית הרבה שאלות, אבל הן נובעות מתוך הדברים שאתה שאלת עליהם. אני מבין מבחינה מדעית מאיזה סוג של בעיה אתה סובל ומהם הקשיים שהיא כוללת, אבל זה לא עונה על השאלות האחרות שהן במישור הפילוסופי (או של הפילוסופיה האישית שלך). ולסיום, למרות מה שהערת, אין שום דבר שקשור לבושה או לבלבול בפוסט שלך, והוא גם כתוב ברור וטוב, רק שחסרים בו כמה נתוני מפתח, שאתה כמובן רשאי שלא לכתוב בהמשך. לילה טוב, גלעד

mormorto3

New member
תגובה ארוכה...

תודה על התגובה סוליפסיסט, מעריך את הרצון להקשיב ולהבין! אענה תחילה על השאלות. 1. הכל. מהמראה הפיזי החיצוני שלי, לתכונות ועכבות, מבנה אישיות, משפחתי והחוסר יכולת המוחלט שלי להתמודד עם דברים סופר טריוויאלים, או בצורה מספקת שמאפשרת ביטוי עצמי אמיתי. 2. בחירה של נישה יותר ממוקדת-עצמי, פחות חיפוש של משהו או בריחה ממשהו בחוץ בחוגים חברתיים, צורך חזק בחברה מסויימת, צורך באישור לנורמליות/הערכה מאחרים. 3. מבחינה כלכלית כלל וכלל לא אך העולם כרוך באינטרקציות חברתיות במידה כזו או אחרת וכל עירבוב שלהן במישהו כמוני יכול לעורר חוסר הגעה למטרה הכלכלית איזו שתהיה, בשבילי. מבחינה חברתית, באמונה חזקה: כן. קח בחשבון שהפרופורציות והמשקולות במאזניים אצלי מונחים על דברים שונים לגמרי מאולי מה שאתה מכיר או רוב האנשים הנורמלים פועלים ע"פיו, כאשר אני בוחן יחסי אנוש והתנהגות, בייחוד כשאני בלי הכדורים. בין כה וכה הכדורים יוצרים מצג שווא מתעתע עד מאוד ובעצם הם פן אחר של אותו המטבע (האישיות) באיזה שהוא אופן. אורח החיים הזה ( זה שניזכרתי שהיה קיים אצלי, 3 שנים לאחר ירידה מהתרופות ) כלל אינו מונע בגישה פשטנית את היכולת לעבוד או ללמוד, אך בין השאר ה'חוסר' בכדורים מעלה תכנים שמושכים אותי לפוגות, דיסוציאציות, ניתוק, נימול רגשי ועצם העובדה שאני מודע לכל אלה מוסיף חטא על פשע ומעלה מחשבות משפילות(מלשון degrading) שפוגעת בערך העצמי, בתחושת ההישג ורק גוררות אותי למטה עוד ועוד. במילים אחרות אני תקוע במעין פרדוקס, כשבלי הכדורים הפוטנציאל לחוות את החיים בצורה בריאה יותר ניראה יותר לעין האישית שלי, ובמצבי טראנס והתבודדות חברתית והיסתגרות עוד יש ניצוצות שהדבר אפשרי לפרקי זמן כאלה או אחרים. במצב ההפוך, עם הכדורים, כל האושר הפנימי הרוגע והשלמות שאני חש במה שתיארתי, אינם קיימים, קיימים מצבים 'חופשיים' יותר למראית עין אך בעצם לא מחוברים לעצמם ובדרך כלל מובילים להרסניות חסרת מעצורים. צר לי אם לא הצלחתי לענות לך על השאלה כי תפיסת הזמן שלי פגומה, אני לא זוכר באופן בריא, חי כמו מערבולת של רגשות עולים ויורדים, ללא ראייה אפקטיבית של עבר ועתיד כאילו למראית עין איני יכול ללמוד מהם, אך מי שמכיר אותי יודע שבאמתחתי ניסיון מעבר למה שניראה כלפי חוץ. 4. אענה לך שבמידה מסויימת, כן. אך ישלח מעליי את כל הערך העצמי שבניתי לעצמי בתקופת הכדורים (מתוך החששות שפעלתי מתוכם ועבדתי להראות לעצמי שאני יכול להן מעל ומעבר). כמובן שגם אם אסכים לקבל זאת, מוחי סביר להניח בשל יסודו הפגום ימשיך לייצר מחשבות שליליות בצורה כפייתית והכישלון יהיה קשה אף יותר מאם לולא צלחתי לעשות מה שרציתי לפני. 5. אמנה לך מידה אחת מ'אורח החיים' הזה. התבודדות, הסתפקות בחברת עצמי, והכוונה של עצמי לפעילויות יוצרות, למידתיות ותורמות. השאלה הגדולה היא האם אורח זה שהסב לי הנאה וסיפוק בעברי הרחוק לא בא ממקום של כאב וחוסר יכולת להשיג הצלחה/ביטחון בתחומים אחרים בשל תנאים שלא בהכרח קשורים אליי אלא ניכפו עליי מבחוץ בתור ילד. 6. בחברה ובאורח החיים אין שום דבר ששולל, רק אני עצמי הוא זה ששולל, בגלל חוסר יכולת להגיע לשום בדל קטנטן של הסכמה עם עצמי ברמה מפחידה ועד כדי עירעור. אוסיף ואציין שרק היום, במרחק זמן מדוייק מאוד של שנה (!) מאז שהפסקתי את התרופות, עולים צפים וגועשים בי כל הרגשות והברוכים (מלשון ברוך) שחשבתי שמזמן הם נחלת העבר ולא הטרידו אותי כאשר הייתי על התרופות. בימים האחרונים אני בניתוק כמעט של 70% כאשר אני לא באיזור הבטוח שלי, וכאשר אני חוזר ההתאוששות היא ארוכה. בעצם כמו בימים ההם רק שהניתוקים היו יותר חדים קצרים ולא מובנים. נתוני המפתח שחסרים וכל המשפטים העלומים שנרשמו הם בעצם תוצאה של ניסיון שלי להימנע מלחשוף עצמי, בצורה קיצונית (אני אומר זאת מתוך מודעות עצמית). בין השאר ההתנהלות הזאת דומה למצבים אמיתיים בעולם שלי, למשל חוסר יכולת לנהל שיחות חברתיות בצורה קולחת במקומות שאני לא מרגיש בהם בנוח (שזה בימים האלה: כל מקום )-- באמצע משפט של הצד השני אני מתנתק, יכול פתאום לא להבין על מה דובר בכלל, אני רואה רק פנים ופה וגוף זזים אך לא 'שומע' ולא מבין כלום, בני האדם ניראים מרוחקים ומנוכרים מאוד. באיזה שהוא שלב בשביל לא להעליב את הצד השני אני מנסה להגיב בצורה מאולתרת מאוד אך חושש שהצד השני נפגע וכותוצאה מכך מרגיש בושה ואז בעצם ממשיך את הניתוק בתחושה של בושה וכך המעגל גודל. אה וגם אני מנסה בכוח לפעמים לחזור למציאות מה שדי קשה אם כל כך הרבה טריגרים מלחיצים מסביב. אשמח לשמוע ממך איפה אנחנו עומדים מבחינת ההבנה שלך אותי, בהתאם לפוסט הזה. תודה

לעשות סדר בבלגאן...

איש יקר, דבריי נכתבים לאחר קריאת כל שכתבת כאן בפורום עד כה... הרבה מאד דברים 'רובצים' על נפשך... אתה רוצה... כמֵהַ... חושש... נמנע... הגדרת את דבריך כ"בלגן כאוטי"- אני מרגישה כי ה'בלגן' הזה הוא שיקוף של פנימיותך הגועשת ורוגשת... דבר ראשון אני רוצה לשאול אותך: מדוע חדלת ליטול את התרופות הפסיכיאטריות? אני מניחה ש (אולי בין היתר) נטלת תרופות מסוג SSRI. כתבת בדבריך כי "הכדורים יוצרים מצג שווא מתעתע עד מאוד". ובכן, נראה כי הכדורים דוקא מסייעים למנוע את מצג השווא, הנגלה למי שזקוק להם ואינו נוטל אותם. נטילתם מאפשרת לנפש להיות רגועה יותר, למצב הרוח להיות טוב יותר ומכאן- הם מאפשרים התנהלות נוחה יותר עם עצמך ועם סביבתך ומשמשים מצע המאפשר למידה קוגניטיבית, רגשית וחברתית יעילה יותר- למידה של כלים שישארו נחלתך ויוסיפו להועיל לך גם כאשר תפחית את כמות הכדורים (בהדרגה ובבוא העת) או אפילו תחדל לקחתם (או שלא- לא חייבים). אני מתרשמת כי בנוסף לכתיבה בפורומים, עבודה עם איש מקצוע תסייע לך מאד להגיע לשינוי אמיתי. אני מרגישה כי יועיל לך לערוך סדר בהיכרות שלך עם עצמך: מי אתה? מהן חוזקותיך? מהם הערכים המובילים בחייך? מהם הדברים החשובים לך בחיים? מהן שאיפותיך...? בנוסף, מקריאת דבריך אני מתרשמת כי אחד הדברים החשובים ביותר שכדאי שתעשה, בכדי לסלול לעצמך את הדרך להתקדם אל עבר שינוי מבורך, הוא להפטר מכל מיני 'תוויות' ש'הדבקת' על עצמך ולחזק את הדימוי העצמי החיובי ותחושת הערך העצמי שלך. לאחר עבודה יסודית בתחום הקוגניטיבי והרגשי (מעין 'טיהור' עצמי), ניתן יהיה לצאת לדרך, בצעדים קטנים של פעולות שיובילו אותך אל עבר הגשמת מאוויך בתחומים שונים בחיים. לא בשמים היא- כבר ראיתי אנשים היוצאים מתוך כאוס חייהם, כמו השמש המפציעה אל יום חדש... בהצלחה רבה!
גילת

mormorto3

New member
שלום לך גילת,

הכדורים הם כל מה שלא כתבת. שום למידה ואני אומר זאת במפורשות (!) שום למידה לא יכולה להתקיים תחת הכדורים. מה שאני שוקל כיום הוא לחזור לטיפול קוגניטיבי כשברשותי הרבה יותר ידע במה להתמקד. בכל אופן, אני חושב שהודעותיי גרמו לך לתחושת מועקה, אך בכל זאת יש בי רצון שתדעי שישנם פה אנשים רבים (ונפלאים) שדעתם ועצתם יקרות ערך לי ואף עצם זה שמחשבותיי עולות לכתב כבר מעלה בי תחושת הקלה ותורם לסדר בבלאגן אצלי, בייחוד תחת מעטה האנונימיות האינטרנטי ומכיוון שלא תמיד בידינו חבר קרוב,משפחה או פסיכולוג לעזור ברגעים קשים. אם את חשה שפורום זה אינו הכתובת הנכונה לי שכן נראה שאת מנסה לשמר על ציוויון יותר דיוני-פילוסופי בשרשורי ההודעות, אקח את דבריי למקום אחר. באותה נימה אופטימית בה סיימת את תגובתך, מודה לך על התייחסותך ומאחל לך הרבה אושר!

לצערי, הובנתי שלא כפי שהתכוונתי

אתה יותר מאשר מוזמן לכתוב בפורום זה ונוכחותך כאן מבורכת. ואכן, יש כאן אנשים רבים, נפלאים ורגישים שתמיד ישמחו לתת עצה טובה ומכל הלב. גם ערכה התרפויטי של הכתיבה לא יסולא בפז. כתיבת המחשבות מסייעת לעשות בהן סדר ולהתמודד (ואף להתעמת) עמן, מאחר והיא 'לוכדת' את המחשבות, שמטבען הן חמקמקות, ומאפשרת 'להסתכל להן בעיניים'- מקנה להן מימד מוחשי יותר. אין לי מושג מה בדבריי יצר אצלך את הרושם השלילי כלפיך, אך דבריי נכתבו מכל הלב ומתוך רצון כן ואמיתי לעזור. דבריך כלל וכלל לא יצרו אצלי תחושת מועקה, אך אני מתנצלת על אי הנוחות שנגרמה לך בעקבות דבריי שלי... אני שמחה לשמוע שאתה שוקל לחזור לטיפול קוגניטיבי. כפי שכתבתי גם למעלה, אני מתרשמת כי עבודה בתחום הקוגניטיבי עשויה להיות מבורכת עבורך. באשר לכדורים- אי-אפשר להתווכח עם חוויה סובייקטיבית, כפי שאתה מעלה, אך הנטיה היום היא לשלב פסיכותרפיה עם טיפול תרופתי, במידת הצורך. הדעה הרווחת (וניסיוני המקצועי תומך אף הוא בגישה זו) היא שתחת השפעת התרופה, מתאפשר מצב נוח ללמידה של מיומנויות קוגניטיביות והתנהגויות חדשות, ההופכות לטבע שני ע"י אימון ותרגול. לאחר הפחתת/הפסקת נטילת התרופה ההתמודדות עם המציאות שונה מאשר היתה קודם לכן, מאחר ושינוי קוגניטיבי כבר התרחש ובידך כלים יעילים התומכים בשימור השינוי ובהתבוננות אחרת, בעלת פרספקטיבה גמישה ורחבה יותר, על המציאות. אתה מוזמן מאד להוסף לכתוב, לשתף ולהתייעץ. בברכה רבה, גילת

למעלה