איך לכתוב תשובה?

king iverson

New member
איך לכתוב תשובה?

אני בן 22, ניגש לבגרות 5 יח' בגיאוגרפיה בקיץ הקרוב כ-5 שנים לאחר סיום הבגרות האחרונה. קניתי את המיקודים כך שאת הידע הנדרש יהיה לי, אבל אשמח לקבל דגשים לכתיבת תשובות נכונות אשר עונות לדרישות הבודקים. אשמח לקבל הפניות לדוגמאות לתשובות איכותיות או טיפים לכתיבת תשובה נכונה.

תודה רבה

oplicoil

New member
רצוי לענות על חמשת ה-מ'מים

הייתה לי מורה נפלאה שלימדה אותי איך לענות על שאלות בכל תחום לימוד כך שהמורים/ הבוחנים יאהבו את זה, מבלי להשמיט שום פריט מידע.
פשוט לענות על 5 הממים: מי, מה, מתי, מקום, מדוע.

ybo4

New member
מעבר לחמשת הממים

חשוב מאוד לוודא שאתה עונה על כל מה שנשאלת.

כלומר אם שאלו על שינוי בשטחי הגידולים (ראה דוגמא בבגרות הקיץ שעבר לגבי שלושה גידולים) בישראל, ועל הגורמים לכך - זה מה שצריך לענות.

אפשר להתחיל במשפט שמדבר על חשיבותו של הגידול, אך בעיקר להתמקד בשני חלקי השאלה ולוודא שענית עליהם:

מה השינויים בשטח הגידול - כששואלים על שינויים יש לוודא שאתה מתייחס למה שהיה במקרה זה ב-2005 וגם למה שהשתנהם במקרה זה ב-2010.

ואז כמובן לענות על החלק העיקרי של השאלה המבקש להסביר את הגורמים לשינויים.

במקרה של שאלה כזו, המתייחסת לשלושה גידולים שונים ומציגה מצב בו שטחי הגידול של אחת הצטמצמו מאוד, השני נשאר כמעט זהה והשלישי גדל, יש לפרק אותה לחלקיה.

להתייחס לכל גידול בנפרד.

trilliane

Well-known member
מנהל
לקרוא היטב את השאלה על כל חלקיה

לסמן את מילות ההוראה והמספרים (כמה מבקשים).
לוודא שהבנתי אותה.
לחשוב על התשובה לפני שמתחילים לכתוב.
להתחיל תשובה מלאה בפתיח שמסביר על מה אתה עונה.
בגוף התשובה לכתוב לעניין את מה שהתבקשת לענות עליו, כל מה שהתבקשת לענות עליו, ורק את מה שהתבקשת לענות עליו ("האמת, כל האמת, ודבר מלבד האמת").
אם התשובה ארוכה להוסיף משפט סיום (במידת הצורך).
לשים לב שאכן ענית תשובה ולא ניסחת את השאלה במילים אחרות (כלומר תשובה מעמיקה ולא שטחית).
אם התשובה מבוססת על טקסט מהבחינה לנסח את התשובה במילים שלך ולא לצטט מהטקסט אלא אם ביקשו.
לעבור על מילות ההוראה והמספרים, לוודא שלא שכחת כלום.
אם יש לך זמן, לקרוא שוב את התשובה ולבדוק שהיא כתובה כהלכה, אין שגיאות כתיב או מילים שנשמטו, המידע שרצית להעביר ברור וכו'.

king iverson

New member
תודה + שאלות

במידה וכתוב לי "ציין 2 גורמים", ואני יודע 4-5, יועיל לי לכתוב אחד או שנים יותר או שהתייחסות הבודק תהיה אוטומטית לשנים הראשונים?
אפשר לקבל לינק לתשובון לבחינת בגרות שכתוב כהלכה? בספר המיקודית של רכס התשובות נראות לי לא מפורטות מספיק.

trilliane

Well-known member
מנהל
אם ההוראה היא ציין שניים, ציין שניים בדיוק.

לא תקבל נקודות על כך שאתה יודע יותר מהנדרש, להפך: כתיבה לא לעניין עלולה רק להוריד לך נקודות ולהראות לבוחן שלא הבנת את השאלה.

איני מכירה תשובון מהסוג המבוקש; תשובות לבגרויות מתפרסמות ע"י מכוני ההכנה לבגרות.

למעלה