לא
אפשר לחשב את הקשר בין האנרגיה לתנע, ועבור תנעים נמוכים מקבלים שהיחס הזה לינארי. כלומר, היחס בין התדר של הפונון לבין וקטור הגל k הוא פשוט w=ck, כשc זה מהירות הקול בחומר. האנרגיה של פונון (כמו של פוטון) זה hbar*w. המסקנה היא שלפחות עבור תנע נמוך, הפונון הוא חסר מסה. עבור תנעים גדולים אגב יש בעיה, כי מכיוון שהפונון הוא באמת לא חלקיק, הוא גם לא מקיים חוקי שימור. לגבי אור בחומר, שאלה טובה. הניחוש שלי הוא שאין באמת בעיה. כלומר, בדומה לפונון, מכיוון שגם כאן מדובר בפוטון אפקטיבי אפשר להגיד שהמסה האפקטיבית שלו היא אפס(אני לא בטוח לגבי זה, אבל משוואות מקסוול בחומר הן מקרוסקופיות, ומתייחסות לממוצע, לכן אני מניח שגם התוצאות הן ממוצעות) עוד ניחוש הוא שבשביל באמת לפתור את הבעיה, צריך לראות מה קורה לתורת היחסות בחומר. נדמה לי שגם ההגדרה למסה היא הגודל של וקטור התנע-אנרגיה, ולכן אולי צריך לשאול איך נראה וקטור כזה בחומר. אם אני חושב על זה עכשיו (וב3 וחצי בלילה, זה לא אומר הרבה), אז יכול להיות שבגלל שהתנע לא נשמר, אי אפשר אולי לדבר גם על מסה במובן של גודל נשמר (התנע לא נשמר כי אין סימטריה להזזות. בסריג למשל יש סימטריה להזזות מסויימות, בקבוע הסריג, ולכן אפשר לדבר עדיין על תנע סריגי, שהוא הגודל שנשמר כתוצאה מהסימטריה הזו- ולא התנע באמת)