איך מזהים גידול תוך כדי ניתוח להסרתו

Gidi Shemer

New member
איך מזהים גידול תוך כדי ניתוח להסרתו

אולי זה כבר היה פה ופיספסתי, אז מתנצל מראש אם ה"חדשה" אינה כל כך חדשה. Let there be light רוג'ר צ'ן שזכה בפרס נובל ב- 2008 על תרומתו לכל נושא ה- GFP פיתח בשנים האחרונות עם הצוות שלו כלי פלואורסנטי מדהים. במקרה הזה לא מדובר בצימוד של מולקולת GFP לחלבון מסויים, אלא בטריק קצת יותר מורכב. החוקרים הכינו מולקולה שיכולה בעיקרון להידבק לכל חלבון בגוף, אלא שהיא מראש מנוטרלת בגלל מרכיב אחר באותה מולקולה. הדרך היחידה כדי להפוך את המולקולה הזו לאקטיבית (ובכך לאפשר לה להידבק לחלבונים) היא "לגזור" אותה ע"י פרוטאזות שהן ספציפיות לתאי סרטן. במילים אחרות, מתן מולקולה כזו לחולה סרטן גורם לכך שבכל התאים הרגילים המולקולה נייטרלית ולא אקטיבית, ורק בתאי הסרטן היא מצליחה להידבק לאותם חלבונים ספציפיים. היות והמולקולה מצומדת גם ל- GFP (חלבון פלואורסנטי), המולקולה למעשה צובעת את תאי הסרטן, ורק את תאי הסרטן, בירוק. הפואנטה היא שזה כבר מעבר לרמת המעבדה. בשיתוף פעולה עם קן נויין, מנתחת סרטן, הם הראו איך אפשר להסיר גידולים כאשר המנתח ממש רואה מה שייך לגידול ומה לא תוך כדי הניתוח, מבלי להמתין לתוצאות המעבדה. השיטה הזו גם משמשת אותם לזיהוי תאי עצב תוך כדי ניתוח. הנה סרט מ- TED שבו המנתחת מתארת את הניסויים. אם אין לכם כח להכל, תקפצו לדקה 8 ותשימו לב לסגור את הפה אחרי שהוא יהיה פעור מתדהמה! http://www.ted.com/talks/quyen_nguyen_color_coded_surgery.html
 

Orchids

New member
וואו

 

uzi2

Active member
מדהים. בהצלחה בחלק הפחות קל...

ראשית, אנשים עם הכרות עם רפואה, יכולים אולי לדלג על 8 הדקות הראשונות, אבל אלו שאינם מכירים את הבעייתיות בניתוחים כפי שהם כיום, כדאי שיראו גם את 5-6 הדקות שקודמות להן (ואז כבר כדאי לראות הכל). שנית, וקצת מטריד, הדברים האחרונים שהיא אומרת, שמסמנים כמה קשה להשיג שיתופי פעולה מהתעשיה לפיתוח תרופות שהן לשימושים חד פעמיים עבור חולה יחיד. האם אפשרי שדברים כאלו ממש ילכו לאיבוד בגלל חוסר אינטרס כלכלי, או שזה רק שאלה של עוד כמה שנים. למעשה, מההקדמה של ויין נגווין, היא ממש רומזת שזו הבעיה העיקרית, ואולי אפילו המסר העיקרי שרצתה להעביר - הקושי לקבל שיתופי פעולה בשלב הבא של הפיתוחים גם אחרי שהשימושים הודגמו והרשימו.
 

Gidi Shemer

New member
אכן

זה בכלל דבר נכון להרבה מהטיפולים המתקדמים. בשלב מסויים הגורם הכלכלי הוא הגורם הקובע ולא הגורם המדעי. דרך אגב, תיקון קטן. אני בדרך כלל לא מתקן שגיאות כתיב, אבל היות וייתכן שאתה פשוט לא מודע לכך- Nguyen מבוטא (לפחות בארה"ב) כ- נויין (לא שומעים את ה- G).
 

uzi2

Active member
זה מה שאני זכרתי, וכנראה שזה נכון לאמריקאים

אבל גם שמות עבריים האמריקאים לא מבטאים כמו הישראלים. מדובר בשם שנפוץ בוויאטנם. אלא שלא הייתי בטוח ולכן בדקתי בגוגל: pronounce nguyen quyen, וקיבלתי ש- Quyen מבטאים כ- win (או queen עם q מאוד חלשה שכמעט לא שומעים) וש- Nguyen מבטאים כ- Ngwin.
 

Gidi Shemer

New member
פשוט בגלל שהיא אמריקאית בהווה

השתמשתי ב G שקטה, למרות שמי שבאמת יודע לבטא את זה כן ישתמש ב G מאד חלשה (קצת כמו השמטת ה- פ ב- psychology). בכל מקרה, מי שלא שמע אמריקאים מנסים לאמר שמר (שם המשפחה) לא שמע ביטוי מצחיק מימיו. אני צריך להגיד להם לדמיין שהשם הןא Shemmerr ואז הם מצליחים.
 
למעלה