הוצאת ליחה
ליחה במושגי הרפואה הסינית היא נוזלים עכורים שהצטברו בגוף והגוף לא הצליח לפנות אותם. הנוזלים יכולים להיות יותר מימיים או יותר שומניים ולהגרם ע"י תזונה לקויה או ע"י פתוגן חיצוני. ליחה נגרמת מכמה מקורות: 1. עודף בצריכה מוצרי חלב (כולל חלב סויה) (מתבטא גם בבעיות נשימה ועור) 2. צריכת דגנים מעובדים (לחם לבן, אורז לבן פסטה מקמח לבן) להבדיל מלחם מקמח מלא, אורז מלא וכו' (יכול להתבטא גם בבעיות עיכול כגון עצירות או שלשול) 3. אוכל שומני, כולל שומן מהחי, גבינות שמנות (גבינות צהובות), אוכל מטוגן (צ'יפס וכיו"ב) וגם יותר מדי טחינה, חמאת בוטנים וכו (יכול להתבטא בשלשול כרוני) 4. מאכלים שנחשבים "קרים" כלומר ירקות ופירות לא מבושלים, וגם אוכל קר מהמקרר, לא מבושל מספיק וכו (יכול להתבטא בשלשול כרוני) 5. עודף במאפים, לחמים ומוצרי חיטה (קמח + מים יוצרים דבק!) הגורם לליחה הוא בעצם חולשה של מערכת העיכול, אשר משאירה נוזלים עכורים בגוף. למניעת ליחה יש להמנע ככל האפשר מהמאכלים שהוזכרו, ולהעדיף מאכלים מבושלים, ירקות כתומים (גזר, בטטה, דלעת), ירקות מתוקים בבישול (כרוב, בצל, שרש), ירקות ירוקים (סלקי, כרישה, פטרוזיליה ועוד) דגנים מלאים (אורז מלא, קינואה, דוחן, כוסמת וכו), קטניות (שעועית ועדשים מבושלים היטב). להשתמש במעט שמן, ובשמן איכותי (שמן זית או שמן שומשום). להמנע ממוצרי חלב ותחליפיהם (כולל חלב סויה, גבינות סויה וכו) עד להטבת המצב. מאכלים המסייעים לגוף להפטר מליחה: 1. פטריות שיטאקי (לשטוף, להשרות שעה ולבשל עם ירקות, עם אורז או במרק) 2. צנון (בעיקר צנון לבן/דאיקון) מגורד בסלט או מבושל. (היפנים מגישים באופן מסורתי צנון עם כל מזון מהחי או מזון מטוגן. למען האמת גם בחומוסיות עושים את זה...) 3. שרש לוטוס יכול לעזור אך כמעט בלתי אפשרי להשיג אותו בארץ. לפעמים אפשר להשיג אבקת תה לוטוס בחנויות הטבע בנוסף, יש ברפואה הסינית צמחים ונקודות דיקור שעוזרים להוציא ליחה, אבל לשם כך אני ממליצה לפנות למטפל מוסמך בדיקור וצמחי מרפא. דבר נוסף - לפעמים הליחה נשארת בגוף בגלל עודף מלח, לכן עדיף לעבור למלח ים ולא לצרוך יותר מדי מלח. כמו כן, יש גורמים סביבתיים כמו זיהום אוויר, עישון, אבק, סביבה לחה, טחב וכן הלאה שיכולים לגרום להצטברות ליחה אשר לא קשורה ישירות בתזונה, אבל גם במקרים אלה שיפור התזונה יכול להועיל מאוד. בהצלחה, קרני (דרך אגב, אני לא תזונאית, אבל למדתי יסודות של הרפואה הסינית והתמחיתי בתזונה טבעית לפי תורת המקרוביוטיקה)