איך מפעילים סמכות

יערית111

New member
איך מפעילים סמכות

רציתי להיעזר בכם, חברות/י הפורום ומנהלותיו. יש לי בעיה עם סמכות, בשני הכיוונים - כשאני מול סמכות, או כשאני הסמכות. בכל אופן כרגע אני מתייחסת למצב שבו אני נמצאת בתפקיד שיש בו סמכות. הבעייה שלי היא שאני חווה סמכות כמשהו שלילי - משהו שפוגע בזולת כלפיו מופעלת הסמכות. הגיונית אני יודעת שזה לא כך, אבל רגשית כאמור זו החוויה. השאלה שלי היא: איך אתם מתמודדים עם סמכות? (שוב, כרגע אני מתייחסת למקום שבו אתם בעלי הסמכות) איך אתם תופסים או מבינים את הסמכות שלכם? איך לדעתכם אוכל לראות סמכות באופן חיובי? תודה.

יערית111

New member
רק אוסיף עוד -

שבגלל התפיסה הרגשית השלילית שלי של סמכות קשה לי להיות במקום כזה, ואני אדם לא סמכותי. הייתי רוצה לשנות זאת.

hayapollak

New member
יש הבדל בין סמכות

להטלת מרות. הסמכות שבידייך נותנת לך את האפשרות להחליט, לבחור עבורך ועבור כולם בזמן נתון ובנושא נתון את הדרך הטובה ביותר להשגת המטרה. הסמכות נותנת לך תפקיד של מגדלור, מנווט, מלווה, מדריך, יועץ - לבצוע ההחלטה על ידי כולם. כולם צריכים להיות שותפים לבצוע והצלחה גם אם יש דרכים רבות להגיע אליה הסמכות מאפשרת לך לבחור את הדרך אך אין זה בהכרח מחייב לבחור בדרך שלך. את כבעלת הסמכות אחראית לכך שכולם יטלו חלק במשימה,לתיקון ביצועים, ולהצלחה. סמכות מתוך שיתוף והתחשבות תיצור סביבך אנרגיות של אמון בקבוצה, בך ובמטרה וכך תוכלי להשתחרר מהתפיסה השלילית של סמכות.

ארנינה

New member
מענה קצר (למניעת עיכובים): סמכות

בעברית באה מהמלה לסמוך. בשבילי זוהי תמצית המשמעות האמיתית של סמכות והבסיס לתוכן החדש שאני שואפת לצקת לביטויה של זו בעולם. אם סמכות עושה שימוש בכוח, באופן שמכתיב משהו למישהו אחר ללא בחירתו - אני מאד מאד מזדהה עם הקושי שלך מול יישות כזאת. ולא אוהבת להיות באף אחד מקצותיה. אבל אם סמכות עושה שימוש בעוצמתה - שניזונה מִיֶדָע ספציפי שיש לה, פלוס נכונות להידברות סביב צרכים ובקשות, פלוס חלוקת משאבים, קשב ונתינה פלוס תכנון מתחשב גמיש ושקוף ככל האפשר של האצלת סמכויות והצבת יעדים - אני מאד אוהבת את העֶמדה הזאת. כי אפשר לסמוך עליה שהיא לוקחת גם את הצרכים שלי בחשבון. שזה בעצם מה שקשה לנו עם הסגנון היותר מוכר של סמכויות, לא? - שהן לא ממש לוקחות אותנו בחשבון... (לפחות לא באופן שאנחנו יכולים לחוש בכך - בהעדר שקיפות ודיאלוג, לרוב). מקווה שזה עוזר לך להתאהב קצת יותר במקום שבו את נמצאת... ולסמוך יותר על החיובי שבסמכות, גם אם היא לא מיומנת בהבעה עצמית ברוח מקרבת.

גם אני מרגישה כך

אני תופסת סמכות (למשל בעבודה כשאני אחראית על אנשים) כמעצור והגבלות. כשבעצם אפשר לראות אותה גם כעזרה והכוונה ותמיכה לאלה שאני הסמכות עבורם.

סמכות כפונקצייה של פעולת מערכות

מהשאלה אני מבין שמדובר בסמכות ראשית בצוות. כלומר בתפקיד מנהיגות. אפשר לשכך את החששות מהסמכות אם מפרשים אותה לפי מודל חלוקת סמכויות נמוכות יותר. זה צעד ראשון להבין את יחסי הסמכות לא כיחסי שליטה. לדוגמה נניח שיש שלושה בני אדם שצריכים לעשות יחד פרויקט, להכין ארוחה משפחתית. נניח ששלושתם שווי ערך במערכת. לשם נוחות מחלקים לכל אחד סמכות: סמכותו של האחד הוא על ענייני בישול. סמכותו של השני הוא על עריכת חדר האירוח והשולחן. סמכותו של השלישי היא על הזמנת האורחים. כל אחד שמח בשמחותו, וסומך על שותפיו שהם משתמשים בסמכויותיהם היטב. למשל מי שמכין את האוכל שמח שהוא לא צריך גם לטלפן. ומי שמטלפן שמח בידיעתו שאיש משני שותפיו לא אולי כבר טלפן לאחד המוזמנים, כי זה לא בסמכותו. סמכות קשורה להגדרת תחום האחריות. אין לתת סמכות בלי לתבוע אחריות, ואין לתבוע אחריות בלי לתת סמכות. עם הסמכות באה גם זכות הענישה. אין תועלת בסמכות אם הכפוף לסמכות יכול לעשות בניגוד להנחיית המוסמך ולא לשלם על כך מחיר. במה המודל הקטן הזה יכול לעזור? הוא משחרר קצת משאלת המתח הבין אישי, הרגשי, החברתי של יחסי כוחות. הוא מסמן בבהירות את משמעותה של הסמכות כהגדרת תחום הפעולה והאחריות של המוסמך. במקרה של סמכות ראשית על צוות, עם הסמכות באה גם הבכורה, זכות הקדימה לקביעת דרכי פעולה: עושים מה שהמוסמך דורש לעשות. מי שיש מעליו מוסמכים נהנה מזה שבתחום סמכותם המוגדר, האחריות אינו עליו אלא עליהם. הבעיה עם סמכות יכולה להתחיל כשמעבירים את זה מהגדרה של פונקציונליות של המערכת להגדרה של מאבקי כוח. אחד המקורות של ההסתבכות עם הגדרת התפקיד הסמכותי (של עצמי או של המוסמך עליי) הוא ניסיון חיינו במתח שיכול להיווצר סביב הדירוג במערכת. המוסמך יכול לנצל את סמכותו למשל כדי לפגוע, כדי להתעלם מהידע של הנתונים לסמכותו, כדי לנצל לרעה את זכותו להעניש וכיוצא באלה. לדעתי יחסי מוסמך--כפוף-לסמכות אינם שונים מכל מערכת יחסים אחרת. אפשר לנהל אותם בצורה שאין בה לא פגיעה, לא עלבון, לא ניצול וכו'. NVC ואפשר לנהל אותם אחרת. violent communication לקראת סיכום אפשר לבודד בין שני התחומים. עצם הסמכות ויחסי סמכות אין בהם רע טבוע מלכתחילה, אם מבינים אותם כיחסי תפקידים במערכת. ההגה אינו צריך לחוש מבוכה שהוא המכוון את הגלגלים, והגלגלים אינם צריכים לחוש עלבון מכך שההגה מכוון אותם. אבל ניהול יחסים פגום הוא ניהול יחסים פגום. ואם מנהלים את יחסי הסמכות באופן פגום, מקבלים תוצאה פגומה. כמו כל יחס אחר...

למעלה