איך משיגים סמכות הורית ?

ושאלת השאלות

הרי בחירה בסגנון חיים כזה היא בחירה שלכם כהורים, אבל דורשת שיתוף פעולה כביר מצד הילדים. מה תעשו במצב שבו ילד מסרב לשתף ולשתף פעולה. במצב בו יש אי התאמה בדעות/רצונות/צרכים בין שניים או יותר מחברי המשפחה. הרי על מנת להגיע לפתרון שהיא בבחינת WIN-WIN לכל הנוגעים בעניין כולם חייבים לרצות לנסות להגיע לפתרון. איך הגעתם למצב שבו כל בני הבית מוכנים לקחת חלק בכך ואין מי שמתבצר בעמדתו. ולמה אני שואלת, כי בדר"כ שחר מסרבת/מתקשה (?) להסביר לי למה היא עומדת על דעתה במצבים מסויימים, או למה היא הביעה כעס/עצבנות/עלבון בסיטואציות מסויימות (והיא מאד מילולית). ללא שיתוף הפעולה שלה, אין לי כל דרך להבין ומתוך הבנה זו לנסות להגיע לפתרון. אני משתדלת לא להתבצר בעמדות, לנסות להציע חלופות, לנסות למצוא ולהציג דרכי פעולה אפשריות, אבל ללא שיתוף הפעולה שלה ובמצב של התבצרות שלה בעמדותיה אני יכולה רק לנסות
ועוד שאלה, האם גם בני הזוג אימצו את השיטה ?

לאה_מ

New member
הם לא מסרבים.

הם נהנים מסגנון החיים הזה, זה טוב גם להם. ואצלי לפחות אורי כבר גדל מגיל אפס עם סגנון החיים הזה כעובדה. אבל אני מסכימה, שכאשר מחליטים לעשות שינוי ולעבור ממודל מסויים (לצורך העניין "מודל הגבולות") למודל אחר (נקרא לו "מודל ללא גבולות"), יתכן מאד שילד יתבצר בעמדה, יסרב לשתף פעולה. אבל תחשבי על זה - הילד לא מבין שאת החלטת לעשות שינוי בגישה. אז למה לו לשתף פעולה? אם הוא לא רגיל לכך שמכבדים את דעותיו, הוא בהחלט יכול לחוש חוסר אמון במקרה של "כבוד פתאומי" כזה. לכן התהליך של המעבר הוא ממושך, הוא לא קל - גם להורים, שצריכים לשנות דפוסי חשיבה ודפוסי התנהגות, וגם לילדים שצריכים גם הם להסתגל לשינוי ולפתח מיומנויות חדשות, ולא תמיד הם מבינים מאיפה בא השינוי הזה. אני חושבת, שבמקרה כזה, במשך תקופת ההסתגלות כדאי לך באמת לעשות מה שאת עושה - להציע חלופות, לנסות למצוא פתרונות, ואם שום דבר לא הולך - אולי לתת דוגמא ולותר, לקבל את עמדתה - "את יודעת מה, שחר, אני רואה שהיום אנחנו לא מצליחות למצוא פתרון שטוב לשתינו, אז היום אני אוותר, ונעשה את מה שאת רוצה, ואולי בפעם אחרת את תרצי לוותר גם". ולגבי בני הזוג. אני עברתי את השינוי הגדול שלי במקביל ללימודי גישור. מכיוון שזה הסתדר מצויין עם החומר שלמדתי, הייתי באה הביתה בהתלהבות רבה ומספרת לבן זוגי, וכך הוא נחשף לדעות האלה ולרעיונות האלה בהדרגה. עבורי השינוי היה יותר קל, גם משום שהוא בא מתוכי, וגם משום שאני חושבת שגם אצל הורי יש מידה גדולה מאד של סובלנות, הקשבה וכבוד לדעות של הילדים, ולכן מבחינות מסויימות זה בא לי באופן טבעי. אצל בן זוגי זה פחות כך, יותר קשה לו, אבל בהרבה נקודות הוא מסכים עם העקרון שבבסיס הדברים, והיישום בא עם הזמן. אבל אני מסכימה שעבורו זה כרוך במאמץ הרבה יותר גדול מאשר עבורי. וכל הכבוד לו על הנכונות.

תודה. אני מבקשת להדגיש שוב

ש"מודל הגבולות" שלנו הוא מאד רחב ושחר בהחלט רגילה מגיל אפס שמכבדים את דעותיה, מתייעצים איתה ונותנים משקל רב ביותר לרצונותיה, רגשותיה וצרכיה. כשפתחתי כאן את הדיון יצאתי מתוך תחושה שאולי אני יותר מידי נותנת משקל לעמדותיה ולכן מרגישה קצת חסרת אונים, הגישה שלך ושל משפחות TCS הובילה את הדיון במידה רבה לצד השני, אבל אני עדיין לא מוכנה לקבל הגדרה לפיה בגישה שלי אני לא מכבדת את דעותיה של שחר. יש דברים מסויימים, נקודתיים שבהם אם לא הצלחתי למצוא שביל זהב, אזי אוותר לחלוטין אחטא לחובותיי כהורה. בין זה לבין אי מתן כבוד לדעותיה המרחק הוא עצום

לאה_מ

New member
חס וחלילה, גלית, אני ממש מתנצלת

אם נעלבת! זו ממש לא היתה הכוונה. אנחנו מנהלים כאן דיון, הדברים שלי נוגעים אישית רק למשפחה הפרטית שלי. כל היתר הם אנשים היפותטיים. ממש לא התכוונתי לומר או לרמוז שאני חושבת שאת לא מכבדת את הדעות של שחר. להיפך, אני מאד מעריכה את ההתעמקות שלך בנושא הזה, את הרצון שלך להבין טוב יותר את הדינמיקה אצלכם. הרבה אנשים נוטים להסחף בשגרה ולא לשים לב, לא לשאול את עצמם האם זה בעצם מה שהם רוצים. עצם ההרהור ראוי בעיני להערכה. אז שוב סליחה
והמון הצלחה לך ולשחר
.

החיוך בסוף בא להגיד שלא נפגעתי

להיפך, אני מאד מודה לכן על הדיון המאיר ועל הסבלנות והסובלנות לשאלותיי וחקרנותי.

יונת ש.

New member
אולי יעזור לך ספר שהמליצו לי עליו

(אבל טרם הספיקותי לעיין בו) "איך לדבר כך שילדים יקשיבו ולהקשיב כך שילדים ידברו" (או להפך) מאת פרבר ומזליש. עם ילדים קטנים צריך לפעמים לתקשר בדרכים שרובנו לא מתורגלים בהן, ולא כמו שהיינו מדברים עם מבוגר. לגבי בני הזוג: אצלנו כן. וזה מאוד עוזר שכשאני תקועה או לחוצה יש מישהו שמסוגל לחשוב בצורה רגועה או למצוא רעיונות שלא העלתי על דעתי. זה לא אומר שהכל הלך חלק מההתחלה - יש מין נטיה לצפות מהמבוגר השני שיתנהג בצורה "בוגרת" ויוותר על רצונו. מצאתי שעדיף לעשות בדיוק ההפך - להניח מראש שהרצונות שלו יקוימו, ולהמשיך משם. אבל בגדול זה בהחלט משהו שעשינו ביחד (ואנחנו עדיין עושים).

ציפי ג

New member
גם אני ממליצה בחם

אם כי לדעתי הספר לא מתאים לכותר הורות ללא גבולות. כל המטרה של הספר היא ליצור אווירה של שיתוף פעולה, תוך הבנת רצונו של הילד, אבל בסופו של דבר מה שדי הנחה את הכותבת היא שהבית יתנהל כמו שההורים רוצים. אני אתן את דוגמת המגבת. הילדים זורקים תמידית את המגבת על המיטה. לך זה מפריע. זה מרטיב את המיטה, זה לא מסודר. אז נקודת המוצא היא שאת רוצה שיהיה כלל והוא שהמגבת לא תהיה זרוקה על המיטה. עכשיו השאלה איך תשיגי את שיתוף הפעולה. האם בנאומים? האם בצעקות? האם בויתור? ויש לה מגוון דרכי פתרון. שמתחיל מהסבר פשוט של הכלל (אוי ואבוי - כללים?), ואח"כ במקום לשנן אותו, יש להזכיר בפשטות: המגבת על המיטה. (הילד הזוכר את הכלל, ידע מה לא בסדר, יש רציונל מאחורי הכלל, ואמנם הוא שכח אותו, אבל לאקשה לו לשתף פעולה). אז יש כלל, רק דרך השגת התוצאה שונה. אני אוהבת את השיטה, כי היא שקטה, פשוטה, ומאוד הועילה לילדי. המלצתי לחברה טובה, שאמרה לי שהוא עשה לה רגשי אשם נוראים, והיא לא מסוגלת לעבוד כך. בסופו של דבר, לשתינו יש ילדים שמחים ומאושרים, אז לפי דעתי כל שיטה צריכה להתאים גם למישמים.

יונת ש.

New member
TCS - עוד הבהרות

גלית, כתבת: קשה לי לדמיין מצב של בית עם יותר מילד אחד שבו ההורים כל היום מצויים במרוץ אחרי להכין לכל אחד מה שהוא רוצה באותו רגע גם לי. רוב הילדים שאני מכירה עסוקים רוב הזמן בדברים אחרים ולא באוכל, ובשביל שהם יאכלו צריך לעשות מזה ארוע חברתי/משפחתי. כמובן שאולי יש ילדים שמעדיפים לא לאכול עם כולם, או מצבים שבהם קשה לארגן ארוחות משפחתיות. במקרים כאלה כדאי להכין מבעוד מועד דברים שהילדים יכולים לקחת לאכול בעצמם - פירות, מנות קטנות, סנדביצ´ים, ארוחות מיקרו וכו´. כמובן שגם כאן כדאי להרשות לילדים לקחת אחריות כבר מגיל צעיר, ולהניח להם לנסות להכין אוכל גם בגיל שנה-שנתיים כשזה יותר בלגן מארוחה. לאט לאט הם לומדים ומסוגלים להכין לעצמם יותר דברים לבד, או עם סיוע מינימלי. אני מאמינה שמגיע שלב ביום בו עדיף שילד ילך לישון, כי הוא עייף אבל לא יזום שינה כי הוא "מפחד" להפסיד משהו מעניין. ושינה היא זמן פיזיולוגי חשוב לילד אני מסכימה ששינה היא צורך גופני חשוב, ולדעתי חשוב לתת לילדים להקשיב לפי הצרכים הגופניים שלהם ולא להתעלם מהם: לישון כשהם עייפים, ולא לישון כשהם לא עייפים. את מתארת מצב שבו עדיף לדעתך שילד ילך לישון, אבל לדעתו עדיף להשאר ער וללמוד (לא להפסיד דברים שמעניינים אותו). אני כמובן לא יכולה לדעת מי מבינכם צודק, אבל נראה לי שנקודת המבט של הילד לגיטימית לא פחות מזו שלך. גם להורים יש או צריכה להיות סמכות טבעית ולא כוחנית, מעצם היותנו לא פחות מכל מורה יודעים יותר או לפחות מנוסים יותר מהילדים. אחת הבעיות עם שימוש בסמכות כוחנית זה שהיא פוגעת בסמכות הטבעית. למשל, אם יבוא מישהו ויכריח אותך לאכול ברוקולי באיומי אקדח, לא סביר שיעניינו אותך ההסברים שלו על הערך התזונתי של הברוקולי. יש ילדים שיכנסו לחנות צעצועים ולמרות שהם מקבלים לא מעט ולא מוגבלים בדר"כ במה שהם מקבלים, ירצו דברים יקרים ולא בגלל שהם יקרים אלא בגלל שהם מוצאים חן בעיניהם כשאנחנו הולכים לחנויות צעצועים, אני נותנת לילדים שלי לקחת מה שהם רוצים. הקטן (אוטוטו בן 3) נוהג לקחת צעצוע, לשחק איתו כמה דקות, ואז להחזיר למקום (פעם אני הייתי מחזירה, והוא למד מזה כנראה). אחרי זה הוא לוקח צעצוע אחר, משחק גם איתו כמה דקות, ומחזיר למקום. אם כשאני גומרת את הסיבוב שלי הוא נשאר עם צעצוע ביד - אנחנו קונים אותו. אם זה משהו שיש לי התנגדות אליו (למשל דברים שמשמיעים קולות מעצבנים) אני שולפת לו צעצוע מהתיק שלי (חלק מהפק"ל לשעת חרום) וכמעט תמיד הוא לוקח אותו וזונח את הצעצוע. אם לא - סימן שזה מספיק חשוב לו כדי שנקנה בכל זאת. ברוב הפעמים הוא יוצא מהחנות בלי לקנות כלום. אני לא יודעת אם זה יעבוד גם אצלכם. אבל ילדים קטנים באמת לא מבינים מה זה כסף וקניות - הם רואים צעצוע, ורוצים לשחק איתו עכשיו. לרוב לא אכפת להם מה יהיה אחר כך. כבר מגיל אפס, ואני מתכוונת גיל אפס כשהייתי הולכת עם בתי בעגלה או במנשא, חזרתי שוב ושוב על עקרונות חצית כביש בטוחה וכמה סכנות אורבות שם. זה עד היום לא מונע מבתי לספר כמה מסוכן שם בכביש ושניה אח"כ לנסות להסתער מן המדרכה לכביש, בלי שום חשש. אז אולי הסברים ושימוש מופרז במלים הם לא תמיד דרך טובה? כולנו, מעצם היותנו חיים לא בבועה, אלא בחברה, במסגרות שונות כאלה או אחרות, חיים בתוך גבולות/כללים. השאלה היא האם אנחנו רוצים להכניס את כללים כאלה בינינו ובין ילדינו, לתוך היחסים האינטימיים שלנו, לשים גבולות בתוך המשפחה. ועדיין לא הובהר לי איך באמת חיות משפחות TCS ? האם יש איזשהם כללים, קוים מנחים, חוקים (או חלילה מלהזכיר מילה כזו ?) שמסדירים צורת חיים שנעימה לכל חבריה ? יש התחשבות, הקשבה, וכן - גם דפוסים והרגלים. אבל זה שאנחנו רגילים לאכול ביחד או לעשות דברים מסויימים בשעות קבועות עדיין לא הופך את זה לכללים וחוקים. צורת החיים הנעימה נובעת מכך שאנחנו עושים מה שאנחנו רוצים. לא צריך "להסדיר" את החיים בחוקים - החיים מסתדרים בעצמם מתוך התחשבות בצרכים וברצונות. מה שנקרא בתורת הכאוס emergence.

לאה_מ

New member
אנחנו לא משפחת TCS, אבל הדברים

אצלנו מתנהלים, כנראה, אחרת מאשר אצלכם (ואני מניחה שבכל משפחה הדברים מתנהלים אחרת). אבל הדוגמא שלך על ארוחת הערב היא ממש לא נכונה. הרי ודאי שההורים לא מצויים במרוץ להכין לכל ילד מה שהוא רוצה באותו רגע - זו תהיה עריצות של הילדים, ולא על זה דיברנו. שוב, מתן כבוד לדעתם של הילדים לא אומר שדעתם קובעת. זה אומר שאת מקשיבה להם כמו שהיית מקשיבה לי, לא פחות. ולגבי ארוחת הערב - אפשר למצוא רשימת מאכלים שכולם אוהבים ולהכין כל פעם מאכל מהרשימה, אפשר לסכם שכל יום אחד הילדים מחליט מה כולם יאכלו, אפשר לסכם שאני מכינה משהו מסויים ומי שרוצה משהו אחר חופשי להכין לעצמו (או לחילופין יאכל כריך), אפשר להזמין משלוח מכמה מסעדות שונות... האפשרויות הן רבות מאד. רק כשמתחילים להקשיב באמת לילדים מבינים כמה הרבה אפשרויות יש, כמה אפשרויות שבכלל לא עלו על דעתנו. אותי זה העשיר מאד גם בחיים שלי ללא כל קשר לילדים. לגבי הכסף - גם אני לא ממש הבנתי את הקטע הזה אצל לורנס. אבל עובדתית, הילדים שלי לא ממש מעוניינים בכסף או בקניות. יש דברים שהם רוצים, וזה בדרך כלל דברים קטנים (כמו ממתק או קלפי הארי פוטר). אבל אני בהחלט מוכנה לשתף אותם בהחלטות שנוגעות להוצאת התקציב המשפחתי בסעיפים שמעניינים אותם (למשל, החלטנו שנוציא סכום מסויים על חופשה משפחתית. עכשיו כל המשפחה יחד יכולה להחליט האם נוציא את כל הסכום בפעם אחת או במספר פעמים, האם ניסע לבית מלון או לצימרים או לקמפינג, לאיזה איזור בארץ ניסע, מה יהיה אופי הטיול, עם איזה חברים כדאי לנסוע... בנושאים האלה דעתם של הילדים תורמת וחשובה בדיוק כמו דעתי או דעתו של בן זוגי).

הדוגמה של ארוחת ערב

היתה סקרנות. לי כרגע יש רק ילדה אחת שמקבלת כל יום מה שהיא אוהבת ורוצה. מכיוון שבעלי מרבית הערבים לא בבית בזמן לארוחה, אז זה רק היא ואני ואין לי כל בעיה להכין לה מה שמתאים לה.

לאה_מ

New member
אבל לי יש שלושה, ואנחנו גם שני

מבוגרים. ואני יכולה להגיד לך מה אנחנו אוכלים לארוחת הערב - פרצופים. אנחנו מכינים צלחת עם פרוסות ירקות, צלחת עם רצועות גבינה צהובה, צלחת עם טבעות זיתים, צלחת עם רצועות פסטרמה, צלחת עם תלתלי גזר, צלחת עם פרוסות ביצה קשה, סלסלה עם רבעי פיתות, וממרחים שונים. מי שרוצה חביתה או עין יכול לקבל ולהשתמש בהן כבסיס לפרצוף שלו, ומי שלא יכול להשתמש בפרוסת גבינה צהובה או פסטרמה או מה שעולה בדעתו, ואחר כך כל אחד מרכיב בצלחת שלו פרצוף כראות עיניו. אגב - בינתיים בן זוגי חותך סלט, כי אני מאד בענייני חלקי פנים מעורבים... ואם הוא לא בבית אני מתעצלת ואוכלת גם פרצוף.... ככה כל אחד אוכל מה שהוא רוצה, וכולם נהנים מארוחה משותפת.

ציפי ג

New member
אצלנו זה שבעה, וארוחת ערב לא מהווה

בעיה. אבל צוהרים כל אחד אוהב אוכל אחר, אז כל יום אי מכינה משהו שמישהו אוהב , והאחרים סובלים.

נעה גל

New member
גלית

המאמר הזה שטחי כמו כל מאמר הדבר על תפיסת חיים שלמה. ויונת הסבירה את זה מעולה (כמו תמיד!). השיטה הזו לא קלה בכלל. אני עדין עובדת עליה (וזה כבר כמה חודשים טובים). בהתחלה, מדברים על הכל ועל הכל מנהלים "משא ומתן", בגלל שצריך לעשות סוויץ´ רציני בצורת החשיבה וזה מאוד קשה. אני חייבת להודות שזה הרבה יותר קשה ממה שזה נשמע. במשך השנים האחרונות התרגלתי מאוד לכפות את דעתי בדברים קטנים (בלי לשים לב בכלל! ותוך מחשבה שאני ליברלית ומתחשבת תמיד בדעותיה של אורן). לצערי, אני תופסת את עצמי בדרך כלל, שניה אחרי שכפיתי את דעתי ו"הנזק" כבר נגרם. בכל אופן, ההתחלה היתה רצופה שיחות ומשא ומתן (שמתברר שגם את זה צריך ללמוד לעשות), ולאט לאט, בדיוק כמו שיונת ולאה סיפרו איזורי חיכוך קבועים הולכים ונעלמים. תארי לך - שאין לי בעיות בהשכבה של הילדים, אין לי בעיות עם מקלחות, צחצוחי שיניים, אכילת ממתקים, נגיעה במקומות מסוכנים וכו´. כל מיני צמתים שפעם היו קשים בשבילנו, עכשיו לא קיימים יותר. האם זה אומר שנגמרו החיכוכים? ממש לא. גם צמחו חדשים (בגלל שאורן גדלה) וגם יש כאלה שעדין לא הגעתי למצב שבו אני מצליחה לפתור אותם בדרך הזו. וזו לא בגלל שהדרך לא מתאימה... זה בגלל שאני עדין לא הגעתי ל"מפתח" המתאים.

נעה -אני כולי התרגשות ../images/Emo39.gif

זה בטח נשמע דבילי, אבל אורן לבת זה די נדיר. גם לבת שלנו קוראים אורן וזה די מרים גבה עד היום. האמת היא שקראו לה אורן עוד לפני שנולדה והשם פשוט מתאים לה כל כך. בת כמה הבת שלכם? ומאיפה הרעיון לשם? חגית

אורית ג.

New member
אני מכירה עוד אורן בת 5.5

והוריה קראו לה כך כי זו משפחה של גבוהים והם נתנו שמות עצים לכולם אבל... היו צריכים לקרוא לה אייפל - היא לא סתם גבוהה

ואצל עומר בגן

יש אורן (מקסימה !) בת 5, שגבוהה ממנו בשני ראשים למרות שצעירה ממנו בשנה
נעה - אורן שלך גבוהה ?

לאורן שלנו יש פונציאל צמיחה

אבא שלה הוא 1.96, אבל היא לא ממש גבוהה. מה שכן, היא ירשה ממנו את כפות הרגליים הארוכות. הנעליים הראשונות (יותר נכון ערדליים) הן של מידה 12-24 חודשים והיא רק בת 10 חודשים. אבל אולי השם יעזור לה לצמוח - אני מקווה שהיא תגיע ל- 1.75 או יותר

נעה גל

New member
אורן - השם והגובה

אורן נקראת כך בגלל ש-9 חודשים לפני הלידה של אורן, דני ואני בילינו בחורשת אורנים. אני משערת שאני לא צריכה להוסיף
. כרגע אורן לא גבוהה. היא נמצאת באחוזון 30 או משהו כזה. הגובה שלי הוא 1.80 ושל דני 1.87 והרופאה שעשתה לאורן כל מיני בדיקות (בגלל המשקל) אמרה שהיא צופה שאורן תגיע לגובה של 1.60 (כן, כן). מה לעשות, כאן הסבתות גם משפיעות (ולא רק ההורים). אכן, אורן זה לא שם ששומעים הרבה אצל בנות - אבל בהחלט יש. האורן הראשונה שהכרתי אמורה להיות היום בחורה בת 20+. אורן שלנו בת 5 + חודשיים.

לאה_מ

New member
אני לא חושבת שיש בינינו ויכוח גדול

הילדים שלי לא מסתובבים מוזנחים באמתלה שזו זכותם. הם מוגנים, הם לא ירוצו לכביש או יעשו דברים אחרים שמסכנים את חייהם והם כנראה גם לא יאכלו ממתקים ללא הגבלה. והילדים שלי חושבים שאני האדם הכי חכם בעולם (איזה כיף!). ואת יודעת מה, גם ההורים שלי לא התעמתו איתי, ואני זוכרת שחשבתי עד גיל די מאוחר שהם יודעים הכל (את יודעת מה? בעצם אני עדיין חושבת כך בלב...). ולמילה שלי יש משמעות רבה עבורם, אבל זה לא בגלל שהם חושבים שהמילה שלי קובעת, אלא בגלל שגם אני נותנת כבוד לדעות שלהם. הם לא רצים לכביש. אני משגיחה עליהם וכשאני בטוחה שהם יודעים לחצות בזהירות, אני נותנת להם - בהתחלה בפיקוח שלי ואחר כך לבד. לא יודעת - אף פעם לא היה לי עימות בנקודה הזו. וגם לא בחגירת חגורות בטיחות ברכב או כל עניין אחר של חיים ומוות. בנושא הממתקים. עומר שלי יכול לאכול כמויות בלתי מוגבלות כמעט של ממתקים. זה פשוט לא יאמן הקיבולת שלו לממתקים. אחרי שקרה מספר פעמים שמגירת הממתקים חוסלה תוך יומיים, שוחחנו על זה, עשינו רשימה של כל האפשרויות (הוא יאכל כמה ממתקים שהוא ירצה ומתי שהוא ירצה; הוא יאכל רק ממתק אחד ביום; הוא יאכל ממתק בסיום כל ארוחה; הוא לא יאכל ממתקים בכלל; הוא יאכל כמה ממתקים שהוא רוצה אבל רק יום אחד בשבוע; כל פעם שהוא אוכל ממתק הוא יצחצח שיניים...) אחרי שרשמנו על דף את כל האפשרויות, התחלנו למחוק. בהתחלה מחקנו את הדברים שאחד מאיתנו לא הסכים איתם לחלוטין. אחר כך מחקנו את מה שנראה לנו קשה ליישום. בסוף נשארנו עם שתיים - שלוש אפשרויות ובחרנו אחת מתוכם. אני שאלתי אותו אם הוא יוכל לעמוד בהסכם הזה, או שהוא צריך עזרה מצידי (למשל, שלא יהיה בבית כל הזמן ממתק מסויים שהוא מאד אוהב), וגם להיפך (משום שגם אני התחייבתי לקנות מספיק ממתקים, אז אולי אני צריכה עזרה בקניות). ועכשיו כולם מרוצים. אז אני לא אומרת שעל כל נושא חייבים לדון. אנחנו גם לא דנים על כל דבר. חלק גדול מהדברים מסתדרים מעצמם. בחלק האחד מאיתנו מקבל את דעתו של השני בלי ויכוח. ועל חלק מנהלים משא ומתן. וכן, לפעמים אני כופה עליהם את דעתי, אבל אם אני עושה זאת, אני מרגישה שזה מתוך חולשה שלי, לא מתוך כוח - שאני לא הייתי מספיק סבלנית, רגישה וחכמה כדי להסתדר איתם אחרת.

למעלה