הכל ענין של יחס
כאשר אני שרתתי כשוטר מקוף, גם אז כל מי שיכול היה חבט במשטרה. אבל השוטרים לא פחדו מ-"תיק ירוק" (תלונה נגד שוטר) כי הם עשו את מלאכתם נאמנה, וככל שהשוטר היה פעיל יותר , היו נגדו יותר תלונות. אני הגעתי למצב שכל יום שישי התייצבתי בפני הקת"צ (קצין תלונות הציבור) לענות לו על התלונות של השבוע. מעולם לא קרה שיחליטו נגדי וכל התיקים נסגרו. הסיבה לתלונות בחלק קטן של המקרים היה שהמתלונן לא הבין שאני פועל כחוק ומי שפועל בניגוד לחוק זה הוא, וברוב המקרים אלו היו נסיונות של אזרחים ועבריינים להתחמק מעונש על מעשה פלילי שעשו בתקוה שתלונת-השוא שלהם אולי תגרום לסגירת התיק נגדם, מה שכמובן לא קרה. במשטרה קראו לי :"על כל שאלה תשובה". כי לא קרה שלא תהיה לי תשובה לאיזו טענה, גם מכיוון שפעלתי כחוק גם אם זה נראה חריג לעבריין זה או אחר, גם הקפדתי מאוד לתעד הכל, וגם מכיוון שכאשר בקורס שוטרים או סמלים בשפרעם החבר'ה היו עסוקים ב-דאוואווינים על הבנות, אני ישבתי בספריה ולמדתי חוקים ותקנות ופסקי דין. זה שהחליטו להפסיק להשתמש בשיר של קזבלן זה נון של מי שהחליט שהראה שהוא מטומטם דיו כדי לעשות זאת, כיוון שהסרט היה רוח של תקופה, וגם אם היה שוטר נעבעך, היה אפשר לנצל אותו מצויין במה שהוא טוב. השוטר אזולאי לא נועד להיות שוטר סיור או חקירות, אבל אם היו מעבירים אותו לדוברות, הוא היה פורח ומביא הרבה כבוד למשטרה. אגב את שייקה אופיר ואת דן בן אמוץ ואחרים מהבוהמה האמיתית של תל אביב הכרתי אישית לפני המשטרה כי הייתי שוליה של תומרקין. נזכרתי שבעת הסיור בניידת ביפו, פגשנו בדן בן אמוץ (לשעבר משה תהילימזוגר) שנוסע במיני שלו בניגוד לכיוון הנסיעה. הנהג שלי עצר אותו, ודן צועק על השוטר:"איך אתה כשוטר עברי מרשה לעצמך לנהוג בכיוון הנכון, איך אתה מעז לנהוג כחוק ועוד לעצור אותי כשאני נוהג בניגוד לחוק, אני לא מבין את הדבר הזה...." הנהג היה בהלם, דן צועק עליו? (אני לא התערבתי, בקושי התאפקתי לא לצחוק) הוא לא שמע את הנאמר אלא את הצעקות, וכמובן שזו היתה בדיחה, ודן ידע שאני לא עושה שם דוחות כי הקטע הזה מיותר ומפריע לציבור אבל לפקיד העיריה האחראי זה לא איכפת. מאז הנהג ודן היו חברים. ואיך בלי סיפור? היו עוד שוטרי אזולאי כאלו. אבא של אשתי החליט להתגייס למשטרה כי לא היתה פרנסה (שיקול בשנים הראשונות של המדינה וגם בשנות השישים במיתון). באחד הימים הורו לו לכבול עצמו לעציר ולהובילו לבית המשפט ממשטרת יפו שהיה ברחוב יהודה הלוי בתל אביב . הוא קיבל מהשלם זוג כרטיסים לאוטובוס (בחזרה שיחזור ברגל) ותוך כדי נסיעה באוטובוס הם שוחחו, והעבריין סיפר לו שיש לןו שמונה ילדים וכעת בגלל שטות לא יהיה להם מה לאכול. בסוף אביה של אשתי השתכנע, שיחרר את האזיקים והתרה בעבריין שלא יחזור על מעשיו ושיחרר אותו.......כשהעבריין צוחק כל הדרך אל החופש. כמובן שהוא פוטר מידית, האיש היה תמים וממש לא התאים לו לעבוד עם עבריינים, אבל אם היו במקום זה מעבירים אותו לעבודת משרד ברווחה, או רישום מוצגים או כאלו עבודות שיש בהן אחריות הוא היה בהחלט מצליח כי הוא היה מעל 40 שנה פקיד בקופת חולים והיה אהוב מאוד על הציבור. לגבי שי דרומי, לא המשטרה מחליטה (הנה עוד סטיגמה) המשטרה תפקידה לחקור מה קרה, לקבץ ראיות ולהסיק מסקנות (זה מה שכתוב בתעודת החוקר המוסמך שלי שקבלתי מהמדינה), מי שמחליט להעמיד לדין היא התביעה במקרים קלים או הפרקליטות במקרים קשים יותר. לגבי שי דרומי, אני מסכים בהחלט שהוא היה צריך לירות. אין שום זכות למדינה לקבוע לאדם שמישהו חודר לביתו (או חצרו) בכוונות דזון (כניסה שלא ברשות ולא בטעות) שלא להתגונן בכל דרך אפשרית. וכמי שמכיר את הדרום קצת, הרי ברגע האמת האיש לבדו כי גם אם המשטרה תגיע זה יקח זמן רב מידי, לארוע שחייב תגובה תוך דקות אי אפשר להמתין למשטרה שעות כי המקום הוא חוות בודדים, והמדינה לא נותנת למשטרה תקציב למשטרה כפרית (משמר הגבול) באיזור של חוות בודדים. לגבי קזבלן. מדובר באדם אמיתי, שמו חיים דהאן, פעם אחרונה שדיברתי איתו הוא היה גר בבת ים, האיש היה דמות שלילית לגמרי והוא היה שייך לדמות של הפושטק/עבריין מהשטח הגדול, שאני מספר לאנשים בסיור ביפו (תחילת שיטור המקוף שלי היתה ביפו), אדם שלילי לחלוטין בריון אלים גנב, בעל בית זונות (היום בית-כנסת בככר השעון) שעסק אחר כך בכל מיני נוכלויות (פעם אחרונה שהוא התפרסם היה לפני כמה שנים בקשר לזיוף רשיונות) , זה היה עבריין ולא היה בו שום דבר רומנטי כפי שמציג יורם גאון (אם מישהו לא יתכן כבוד, יעיף אותו מהשעון ישר עד ג'בלייה), אז כשעבריינים דרשו כבוד בלי לעבוד. למיטב ידיעתי הוא עדיין חי ואולי נשמע עליו שוב באיזו פרשת מרמה כל שהיא. כי בניגוד לכל מיני סוציולוגים מיופיפים, פעם עבריין תמיד עבריין. אגב, הסיור ביפו שיש מי שמדריך אותו בשם :"שוטרים מספרים" אני כתבתי את מערך ההדרכה וחצי ממנו זה עלי, ובסיור ביפו אני מספר על דברים שלא חולמים עליהם,(נחום גוטמן ולוי אשכול, אייכמן, השוטר אזולאי, רבטיקו מיוון ביפו, רובע בתי הזונות והילדה שהפכה לחברת כנסת לקדנציה אחת בזכות המשפחיה, ועוד) ברוח התקופה.