איך מתעדים היסטוריה משפחתית?

• פותח הנושא u z a
  • פורסם בתאריך

u z a

New member
איך מתעדים היסטוריה משפחתית?

התברכתי בשני זוגות סבאים וסבתאות (
), שלכל אחד מהם סיפור חיים מעניין, שלו ושל הוריו: סבא וסבתא מצד אבא עלו מעיראק בשנות ה- 50, ויש להם ממש סיפורי אלף לילה ולילה מבגדד, על שכניהם הערביים, על מנהגי התקופה, על החיים במעברה לאחר שעלו ארצה, ועוד. סבא וסבתא מצד אמא הם צברים (שניהם!), והוריהם עלו מרוסיה בשנות ה- 20, והיו חלוצים בארץ ישראל (אמא של סבתי, לדוגמא, נשלחה מייד עם עלייתה ארצה, לשמש בתור רופאת שיניים בחברון(!), אע"פ שלא סיימה את לימודי רפואת השיניים בחו"ל, ובכלל עלתה ארצה כדי להיות חקלאית. אביה של סבתי הגיע לכאן במלחמת העולם הראשונה, הוא היה בגדוד האמריקאי. סבי וסבתי התחתנו בתחילת שנות ה- 50, ויש עוד מליון סיפורים על החיים בתל אביב בתקופה זו, כולם מרתקים, משעשעים (סבא שלי החביא תרנגולת בתיק בתקופת הצנע באיזו נסיעה באוטובוס) ויקרים מפז. בכל פעם אני מחליטה שאני חייבת, איכשהו, לתעד לפחות חלק מהדברים, ואין לי שמץ של מושג איך עושים את זה, מאיפה מתחילים, באיזו צורה, ומתי מוצאים לזה בכלל זמן... יש רעיונות?

בלינקה

New member
בזמנו, כשעשיתי עבודת שורשים בכתה ז'

ראיינתי את אבא של סבתא שלי, שהיה אז בן 94, יליד ירושלים של תקופת הטורקים, עריק מהצבא הטורקי. הקלטתי, ואח"כ, לעבודה עצמה, עשיתי סיכום של הסיפור. דבר דומה עשיתי עם אח של סבתא שלי (גם כן סיפורים על בגדד
). אפשר, אם רציניים, גם להקליט וגם לשלוח לתמלול.

hagaram

New member
שלחו לי על זה משהו למשרד

משהו מקצועי, מחר אני במשרד אני אבדוק איך אני יכולה להעביר אליך את זה!!!

ornaok

New member
אם את מעוניינת להפיק סרט על המשפחה

שלך יש לי מישהו בשבילך. הוא יצלם ויערוך, ויכין לך עותקים כל קלטת/DVD רק קחי בחשבון שזה לא זול.

גם לי יש חברה טובה שעושה את זה

ומתמחה בסרטים משפחתיים לאנשים מבוגרים. מי שמעוניין בפרטים שלה - יכול לשלוח לי מסר.

קובולט

New member
אהם אהם....

אם בטעות אני לא אקבל את התואר שלי ואני צריכה להשלים סמנריון נראה לי שמאוד ישמחו שאני אתעד סיפורים כאלה אז... נחזיק אצבעות שלא נצטרך ואם לא אז נתעד כמו העבודות הסמנריוניות. בכל מקרה מה שכדאי לעשות וכמה שיותר מהר לצייד את הסבאים והסבתות, במחברות עבות ומתי שיש להם זמן שישבו לכתוב או קלטות וטייפ הקלטה לעינין המקור הכתוב יש ערך גבוה יותר בשמירה בהיכל הספר בירושליים. הייתה לי חברה למחלקה שבזמן עבודת השורשים שלה בכיתה ד' אמא שלה לקחה את כל התיעוד של הסבא והעבירה אותו למחשב, כמה התאכזבו בהיכל הספר שהתיעוד היחיד על חלק זה של יהדות תימן הגיע מודפס ולא בכתב היד של הסבא שגם כתב על איזה ספר תורה עתיק שהאמא הזו זרקה. צריך לשים לב לפרטי ההיסטוריה כמו שהם ולא לנסות להתחכם יותר מידי... כתב יד הקלטת קול, זו ההיסטוריה!

סיפורי חיים.

אחרי שהצגתי את עצמי לפני שבועיים,לא יצא להיות פעילה-אך קוראת קבוע. במסגרת עיסוקי בכתיבה ועריכה אני כותבת ועורכת ספרים עם "סיפורי חיים" בסגנון ייחודי לבעל הסיפור. במידה ומישהי מעוניינת לשמוע מעבר-פרטים במסר.

משוש30

New member
טוב אפשר להבין...במקום מקור ראשוני

הם קיבלו מקור משני...לכי תדעי מה האמא שכתבה שם או מה השמיטה. לעומת זאת להקלטות של טייפ לא אמורה להיות גישה כל כך נגטיבית...

u z a

New member
תודה על הרעיונות ../images/Emo140.gif

אני לא מעוניינת לעשות מזה הפקה מקצועית, אלא פשוט להוציא מהם את הסיפורים, זו ממש חתיכת היסטוריה. יש כ"כ הרבה סיפורים, צריך להחליט לאיזה כיוון לקחת את השאלות, ולקוות שמתוך זה הם יגלשו לעוד ועוד סיפורים. רעיון הטייפ נשמע לי הכי מעשי, מקווה למצוא לזה זמן ולא לדחות שוב ושוב, אולי נתחיל להביא טייפ מנהלים לארוחות יום שישי...

פלגיה

New member
מתחילים בקטן

כל פעם ששומעים סיפור - כותבים אותו (מייד, אחרת שוכחים). מבקשים כמה בני משפחה להתגייס לעניין ואוספים את הסיפורים. זאת ההתחלה. אחר כך אפשר לפתוח בלוג "סיפורי סבתא" (בקרוב תהיה אפשרות גם לחסום בלוגים כך שלא כל העולם יראה)

רעיון.

מעבר לכך שאוספים סיפורים מהאדם עמצו/משפחה/חברים.דבר נחמד נוסף הוא לאסוף מזכרות שקשורות לאדם זה מכל החיים: תעודת עלייה לארץ ברכות שכתב(מכתבים,גלויות,הקדשות בספרים) ציורים/שירים/סיפורים/אומנות מתכונים משפחתיים. בקיצור-לשזור בין הסיפור ה"יבש" פריטים שיתנו צבע/גוון נוסף לאדם המדובר.

להכים סרט/ ספר או אלבום../images/Emo45.gif

יש אנשים שזו ההתמחות שלהם...
אני הכנתי עכשיו סרט תיעוד מקסים לאשה בת 85, ניצולת שואה. אישה קורעת מצחוק. אפילו כשהיא דיברה על השואה היא הצליחה לספר את זה מצחיק. סרט של קרוב לשעה. גם היא סיפרה וגם בעלה, הבנות שלה סיפרו המון על התכונות שלה ואיך היה בבית תמיד וכל מיני ניתוחים וכל הילדים והנכדים והנינה...הצטלמו וברכו וסיפרו. סרט שמגולל את סיפור חייה בצורה פיקנטית, כולל תמונות ישנות ושילוב מוסיקה מגוונת ומותאמת. סרט לדורות הבאים. כמו כן יש לי חברה שעושה ספרי ביוגרפיה. אותו דבר אבל ספר. או אלבום מעוצב. אם זה מעניין מישהו- אשמח לעזור- לייעץ- להראות- להפגש וכולי.

בלושית

New member
בעלי קולנוען ומתמחה בעיקר בדוקו

וגם עורך בבית סרטים קצרים אז אם תרצי קצת פרטים אפשר ב

למעלה