איך נאמר בעברית תקינה?

f o f o

New member
איך נאמר בעברית תקינה?

האם יש לאמר "דני גִלֶה את סודו" או שמא "דני גִלָה את סודו"? תודה וסוף שבוע נפלא

Image of me

New member
עם קמץ.

בנחי ל"א יש צירה: דני מִלֵּא את הכוס. בנחי לה"י יש קמץ: דנה גִלָּה את סודו.

הניחוש שלי מבלי לעיין במילון:

גִּלָּה. בינוני: מְגַלֶּה. עתיד: יְגַלֶּה (הוא, לא אני
)

gi-LAH

לכאורה בבניין פיעל צריך להיות E. אבל משום מה כשיש שורש שבו ה' היא השלישית משום מה יש נטייה להגיד A. כמו בילה(bi-LAH). כילה(ki-LAH) גילה(gi-LAH) כיסה(ki-SAH) ניסה(ni-SAH) עיסה(ih-SAH) היסה(hi-SAH) ריצה(ri-TSAH) פיצה(pi-TSAH) מיצה(mi-TSAH) היטה(hi-TAH) שיטה(shi-TAH) ציפה(tsi-PAH) ניפה(ni-PAH) ועוד. אולי זה קשור בעובדה שכאשר ע' או ח' נמצאות שם אז יש פתח גנוב, אולי זה משפיע... כלומר שלא צריך להיות שם פתח גנוב, ובהשפעת המקרים עם ח' וע' זה קרה. או שקרה משהו אחר, היה צריך להיות שם פתח גנוב, ובמשך הזמן הוא נשחק והפך לA רגיל. כשיש א' או ר' אז אומרים E...כרגיל...

Image of me

New member
אם כבר אתה כותב בכתיב פונמי...

ואני מניח שאתה כותב בכתיב פונמי, אחרת אין שום סיבה לכתוב H בסוף המלה (הרי לא מבטאים אותה) אז אל תשכח את הדגש החזק: gillah nissah nippah

../images/Emo35.gif שאלה לי אליכם הבלשנים על GILLAH

השאלה היא על ה-H. מדוע ולמה? הרי ה-ה' אינה מבוטאת? ואיך תכתבו 'שֶׁלָּהּ' או 'גָּבַהּ'? איך תבדילו בין 'כַּלְבָּה' (נקבה של כלב) לבין 'כַּלְבָּהּ' (הכלב שלה)?

f o f o

New member
טעות בידיכם!

לאחר שקראתי את תגובותיכם כאן בפורום החלטתי לאמתם באתר האקדמיה ללשון שלפיה ניתן לאמר את שתי הצורות :גילֶתי גיליתי. להלן דברי האקדמיה: --פועלי ל"י -- חִכִּיתִי או חִכֵּיתִי? בעבר בגוף ראשון ושני בבניין קל ע' הפועל מנוקדת בחיריק, כגון קָנִיתִי, בָּנִיתָ. בשאר הבניינים בגוף ראשון ושני ע' הפועל מנוקדת בחיריק או בצירי. למשל: נִפְנִינוּ, נִפְנֵינוּ; צֻוִּיתִי, צֻוֵּיתִי; הָגְלִיתָ, הָגְלֵיתָ; שִׁנִּיתִי, שִׁנֵּיתִי; הִשְׁתַּנִּית, הִשְׁתַּנֵּית; הֶעֱלִינוּ, הֶעֱלֵינוּ; הִכִּיתִי, הִכֵּיתִי. וראו הפסוקים: "מדוע קִוֵּיִתי לעשות ענבים ויעש באֻשים" (ישעיה ה, ד); "וחִכִּיתִי לה' ... וְקִוֵּיתִי לו" (ישעיה ח, יז); "וְנִקֵּיתִי דמם לא נִקֵּיתִי" (יואל ד, כא). קראו והשכילו. שבוע טוב!

Image of me

New member
בחור, אתה קצת מעופף ../images/Emo46.gif

זאת לא השאלה ששאלת. שאלת על "גילה", לא על "גיליתי". או שאתה סתם טרול. נו טוב.

למעלה