יוביוב, אני חולה עליך...
וואללה, יש לך מין סגנון כזה... אני אוהב את זה. לגבי שפמנונים, אני יודע שיוצאי מרכז אירופה (כולל יוצאי גרמניה) וחבר´ה מחבר הלאומים לשעבר שאינם שומרי כשרות - אוכלים אותם. אפילו ראיתי פעם בכבלים, בתוכנית בישול מגרמניה, שעושים משפמנון תבשיל - ומדובר בדיוק על אותו דג שיש אצלנו. אני אישית לא טעמתי, אבל ממה ששמעתי זה ממש לא מציאה. עם זאת, קיימים סוגי דגים שבשרם אינו משובח ובכל זאת מכינים מהם מטעמים. אם ניקח לדוגמה את הקרפיון, שהוא דג המאכל הנפוץ והמקובל ביותר בארץ, כדאי לדעת שהוא אינו נחשב דג מאכל משובח. בשרו שמן, הוא מלא עצמות קטנות ומעצבנות ובאנגליה למשל הוא אינו נחשב דג מאכל בכלל - הם פשוט מצטלמים עם הקרפיונים שהם תופשים ומחזירים אותם למים (איפה רמבי נוריאל?). אז מה? זה לא אומר שאני מוכן לוותר על הגפילטע פיש של אמא שלי!!! דוגמה נוספת - הדג האירופאי שקיים גם בארצות הברית ובקנדה, ובעברית קוראים לו "זאב מים" (באנגלית - Pike וברוסית - "שצ´וקה"). גם הדג הזה מצטיין בבשר לא טעים ומרובה-עצמות, ובכל זאת מכינים ממנו כופתאות מבושלות, מטוגנות ואפויות, אפילו במטבח הצרפתי הקלאסי. אם נחזור לשפמנון שלנו, אני חוזר ומדגיש שבכל מקרה הוא אינו דומה לקטפיש האמריקני מבחינת איכות הבשר והטעם. עם זאת, אם אתה מעוניין לנסות לאכול אותו - למה לא? אני מבין שכדי לנקות אותו צריך להסיר ממנו את כל העור, לחתוך ולהסיר את האיזור השמנוני והמגעיל של הבטן ולאחר מכן לחתוך את הדג לאורך האידרה, מכיוון הזנב לכיוון הראש, ליצירת שני פילטים ארוכים. אם זה דג גדול (מעל 1.5 ק"ג), סביר להניח שבעזרת סכין חדה ומתאימה (שהלהב שלה דק וגמיש) תוכל לבצע מלאכה זו ללא קושי מיוחד. צריך גם לזכור שראשו של השפמנון מהווה חלק נכבד מכלל גופו - ואת הראש חייבים לחתוך ולהשליך. כדאי לבדוק גם איזה מתכון מתאים להכנת בשר השפמנון. התחושה שלי (וזה ניחוש בלבד) היא שבשרו זקוק לבישול ממושך יחסית (לא טיגון בקמח ולא גריל), אולי ברוטב מתאים (עגבניות, שמנת או פטריות, לדוגמה). נסה לחפש מתכונים באינטרנט (כאמור, שמו האנגלי הוא Wels). בכל מקרה, השפמנון אינו רעיל, אלא רק מגעיל. אחרי שתנסה, ספר לנו איך היה. אני מאוד סקרן לדעת. ברכות לכולם.