איך תאים בגוף מתפקדים כיצור אחד?

איך תאים בגוף מתפקדים כיצור אחד?

אני יצור חי, אני מורכב מתאים שונים מסוגים שונים. האם כל תא בגוף שלי הוא יצור חי בפני עצמו שמקושר ליצורים חיים אחרים(התאים האחרים בגוף שלי)? אני מקווה שהבנתם את השאלה שלי כי היה קשה לי לנסח אותה.
 

Caligola

New member
מה היא רמת הידע שלך בביולוגיה?

מכוון שאיני יודע את רמת הידע שלך בביולוגיה, אני אתן הסבר כללי שיהיה נהיר גם להדיוטות שמעולם לא למדו ביולוגיה, אם בכל זאת יהיו דברים שלא תבין שאל. למעשה, כמעט וכל דבר שאנחנו בני האדם משתמשים בו ותלוים בו נוצר ומובא לנו על ידי שיתוף מתואם של הרבה אנשים אחרים, וכמעט כל דבר המיוצר על ידי בני אדם מיוצר באופן שיתופי. בוא נקח לדוגמה עט כדורי, OK? למעשה עט כדורי הוא תוצר משותף של אלפי אנשים על פני הגלובוס שלנו: וזה כולל יצור ועיצוב הרכיבים הפלסטים, יצור רכיבי מתכת, יצור סגסוגת, חפירה במחצבים על מנת למצוא סגסוגת, וזה כולל גם תכנון, והמצאת עיצוב עבור העט, וכו'. ולמעשה אף אחת מהמטלות האלו היא לא מטלה שמוטלת על אינדיבדואל בודד, המטלות האלו מוטלות על כתפי אינדיבדואלים רבים אשר חברים בארגונים כמו חברות בין לאומיות, ואפילו הארגונים האלו משתמשים בחומרים ובשרותים אשר מוקנים להם ע"י ארגונים אחרים וכו'.. כך שעל מנת ליצר עט כדורי נדרש שיתוף כביר בין אינדיבדואלים רבים. המין האנושי שורד ושרד עד היום בזכות שיתוף של כל הפרטים בו במפעל של שיתופיות עצום, בה כל פרט תורם באופן שונה ואחר להשרדות של הקבוצה כולה. ההשרדות של המין האנושי לא מסתכמת בכך שאנו תלוים לגמרי בשיתוף של האנשים אשר מסביבנו, אנחנו גם תלוים לחלוטין בשיתוף הקיים בתוכנו, אנחנו הרי מורכבים מאוסף של תאים הפועלים בשיתופיות, ואם השיתופיות בתוך הגוף שלנו לא היתה מתקיימת אז אנחנו לא היינו מתקיימים. ולמעשה בכל אחד מאיתנו יש ארגון של מיליארד מיליון תאים. והתאים האלו מתמחים באוסף של מטלות שונות, והם יוצרים אברים כמו לב, קיבה, עצמות, מערכת העיכול, מלחמה בנגיפים פולשים, תובלה של חמצן למערכות הגוף, והשימוש במחשבה כדי לפתור בעיות, כל אלה הם תוצאה של רשת שיתופית ענפה בין תאים ואברים שונים המתמחים כל אחד בביצוע מטלות שונות, ואם השיתופיות בין מילארדי מיליוני התאים בגופנו תחדל, אז גם גופנו יחדל, ולמשל סרטן הוא דוגמה למה שקורה כאשר קבוצה של תאים לא מתחשבת בשאר התאים בגוף, ועושה "מה שהיא רוצה" ובסופו של דבר הסרטן פוגע באופן פעולת הגוף ומוביל לחדלון.
 
ואוו איזה תשובה ארוכה...

אני בכיתה י' עם ציון טוב בביולוגיה(מקווה לעשות 5 יחידות). אז לפי מה שהבנתי ממך הגוף שלי בנוי ממיליארדי תאים שכל אחד מהם יכול לתפקד איך שהוא רוצה. אבל אם התאים מתפקדים ביחד בשיתוף פעולה הם עוזרים אחד לשני. כשתא מחליט לפעול איך שהוא רוצה אז נגרמות מחלות כמו הסרטן. אז בעצם מה שאתה אומר זה שיש לתא את היכולת לבחור כיצד הוא רוצה לתפקד? או שלא הבנתי אותך :-\
 

SilentMike

New member
הגנוטיפ מכתיב את התנהגות התא.

או יותר נכון הגנוטיפ בשילוב השפעות חיצוניות. לכל התאים בגוף אותו גנוטיפ אבל הם מתמחים בפעולות שונות בגלל תהליכים שונים שמתרחשים בזמן ההתפתחות העוברית (שגם היא גנטית ביסודה). התא הבודד לא בוחר איך להתנהג. התנהגותו מכנית לחלוטין, ואינה מורכבת דיה להיקרא מודעת. מצב סרטני הוא מצב שבו תא עבר מוטציה גנטית ששינתה את הגנוטיפ שלו, מה שגורם לו לחזור לנטיה הטבעית ביותר של תא שהיא חלוקה בלתי מבוקרת. תא תקין בד"כ לא מתנהג כך משום שהוא שותף בפרוייקט היצור הרב-תאי שהוא חלק ממנו, ומתפקד בהתאם כדי לשמור את היצור הרב תאי חי, כדי שזה בתורו יצליח להתרבות ולהעביר את הגנים שנמצאים בכל אחד מתאיו הלאה.
 

elibe

New member
תחשוב על מושבה שיתופית

ניתן לראות ביצורים חד תאיים את התחלת התופעה הזו ואני אתן דוגמא: בכחוליות שהם חיידקים פוטוסינטטיים אשר מאכלסים בין היתר את כל הימים בעולם ניתן לראות סוג של כחוליות מקבעות חנקן אשר בניגוד לרוב מיני הכחוליות החיים כתאים בודדים, הם חיים כפילמנטים כלומר שרשראות של אותם יצורים. שרשראות של חד תאיים המחוברים אחד לשני למען תועלת משותפת(לא אכנס לעניין אבל מדובר בשיטה לקיבוע וניצול חנקן שהוא גורם מגביל בים). עם הזמן אותם תאים בודדים כבר לא יכולים לחיות בנפרד אלא רק כקבוצה שכן הם איבדו יכולות שרידה מסויימות וכך יש לנו מושבה שיתופית בה התאים מתקשרים אחד עם השני. כך ועל פי עקרון זה התפתחו מיצורים חד תאיים, יצורים מורכבים יותר. שיתוף פעולה הוא טקטיקה שלטווח ארוך תביא תשואה גדולה יותר לכל הצדדים המעורבים.
 
למעלה