איכות סביבה בפנימיה

ה ח ג י ת

New member
איכות סביבה בפנימיה

שלום אני מחפשת דרכים לחינוך לשמירה על סדר וניקיון בפנימיה. אני רוצה לציין שהפנימיה שאני קשורה אליה איננה כפר נוער רגיל, אלא פנימיה של "בני טובים". נוהלי הפנימיה מחייבים את התלמידים יום ניקוי אחד בשבוע וגם את זה קשה לנו לאכוף. אני מחפשת דרכים יצירתיות שאינן קשורות בענישה ובמאבקי כוח. חוץ מתחרויות, יש למישהו עוד רעיון? תודה חגית

הגיינה וניקיון כערך, ולא כקטנוניות

אמנם בפנימיות שאני מכירה, נהלי הניקיון היו יומיומיים- התלמידים נדרשו לעשות ספונז'ה כל יום (!), לנקות את הדשאים וכו'... מה שברבות הימים ממש הוכיח את עצמו. יצא לי לבקר במעונות באוניברסיטה של חניכים (בוגרים) שלי, והם סיפרו לי בגאווה שהם עדיין עושים את המשימות יום שלהם, והראו לי איך הכל נקי... ככה שמשתלם להשקיע בזה. אני חושבת שההצלחה לא טמונה ברעיונות בומבסטים- כי דרכה של כל תחרות לדעוך... ויש תמיד את החניכים שמוותרים מראש ושהפרס לא עושה להם את זה... נראה לי שנכון יותר להנחיל להם את זה כאקט ערכי שהוא חלק בלתי מנותק מערכי הכפר. (בדיוק כמו שהפנימייה דוגלת בפלורליזם (או ווטאבר), הוא גודל גם בהגיינה וב"סביבה נקייה".) אם הנערים שומעים אל זה מכל כיוון, ורואים את זה בכל הזדמנות, וזה לא הופך להיות נושא שמאתים ל"חמש דקות על הגיינה" פעם בחודש - אז זה עובד! @ התלמידים יראו שהמנהל (הבכיר) מתכופף לאורך כל השביל ומרים חתיכת נייר מהדשא. ולאט לאט זה הופך לטרנד. אצלנו היו חניכים שבאופן הכי טבעי היו הולכים (ואם רואים משהו) מיד מרימים. @ מדברים כל הזמן על הכפר הנקי ונוצרת גאוות יחידה בעקבות זה. @ משרישים מושג של "מעשן איכותי"- כזה שמעשן אבל זורק את בדל הסיגריה לפח. @ מפרסמים בעיתון הפנימייתי את הביתן הנקי. @ מעודדים את הילדים לבנות ולשפץ את הרהיטים וכך להפוך את הביתן לבית שלהם, וכך תחושת השייכות שלהם גדלה. בקיצור- מנחילים להם שניקיון והגיינה זה ערך ולא סתם קטנוניות. (אמנם, עדיין צריך לריב על ספונז'ה, וצריך לחפש את החניך העצלן... אבל בינינו- בכל בית נורמטיבי זה ככה). אה, ועוד משהו- לפעמים כדאי למנות חניכים שאחראים על הנושא הזה, וככה המדריך לא צריך לריב על הקטנות האלה, שללא ספק מסוגלות להוציא אותו מהכלים! וכמובן שגטרמים לאווירה טובה בזמן הנקיונות- מוסיקה טובה, ואפשר כמובן לצ'פר מידי פעם עם מיץ ועוגות בסוף נקיונות וכו'.

כמו בכל דבר - אין כמ דוגמא אישית.

השאלה היא האם בפנימייה של "בני טובים" יש לילדים יחס של בני מלוכה קטנים, כי אז הם ייראו בכם משרתים שמנקים ותו לא.

ה ח ג י ת

New member
לא

זאת לא פנימיה של ילדים מפונקים. נהפוכו. הילדים תורמים רבות לקהילה שמסביבם ואין לי שום טענות על פינוק. אבל כמו שנאמר קודם- בכל בית , כולל הבית שלי:)) יש מריבות קטנות על נהלי השמירה על סדר וניקיון.כמובן שדוגמא אישית היא בסיס לכל פעולה חינוכית. תודה על ההתייחסות לשניכם חגית

me991

New member
ליצור הרגשה של שותפות

בדרך כלל כשהחניכים _(ואנשים בכלל) מרגישים שזה שמהו שבא מתוכם יש יותר תרצון לשיתוף פעולה.אולי ליצור איזשהוא צוות במסגרת מועצת תלמידים או צוות אחר כמו 'פורום איכות סביבה'. העלאת המודעות ונסיון למצוא את הפתרונות מאצל החניכים . חוצמזה אולי שיחה על הגיינה?אולי אפשר להתחבר אליהם יותר בקטע השכלי. בהצלחה

אם הם תורמים לקהילה

תנסו להכנס דרך זה. תרומה לקהילה דרך שמירה על הנקיון - שילוט בסביבה עם מסרים הקוראים לנקיון וכו'. אולי דרך זה שהם יטיפו למשהו, יווצר אצלם דיסוננס אותו הם יוכלו לגשר ע"י מעשים. זה נראה לי השקעה לטווח ארוך. עוד אפשרות היא לעשות פרוייקטים של איכות סביבה - למשל לאסוף בקבוקים, לייצר קומפוסט וכיו"ב. הרווח גם פה הוא בשינוי התפיסה - "נקי זה נעים". ואפשר פשוט לדבר איתם ולדבר עד שזה יחלחל...

למעלה