אילוף או שטלתנות?

דנית ש

New member
אילוף או שטלתנות?

יש תופעה חדשה בשכונה שלי. 3 אנשים לקחו כלבים ,2 בדירות גן ואחד בדופלקס. הכלבים נמצאים כל הזמן בגינה או על המרפסת. אף אחד לא מתייחס אליהם. פתאום גיליתי ש3 השכנים הביאו מאלף כלבים. כל הזמן צועקים עליהם,נותנים להם פקודות מטופשות והכלבים המסכנים לא מבינים בכלל מה רוצים מהם. הם בכלל לא כלבים תוקפניים ,למה צריך לשלוט בהם? האם מאלף חייב רשיון? מה אני יכולה לעשות כדי שיניחו לכלבים האלה לחיות בשקט מתי אנשים יבינו שחיה היא לא בובה או שק איגרוף.

chafayki

New member
דנית, את צריכה להבין משהו

גור לא מאולף הוא דבר חמוד ושובבי. כלב בוגר לא מאולף הוא מטרד במקרה הטוב, וסכנה במקרה הרע. ולכן, יש צורך לאלף את הכלב, להרגיל אותו לציית לפקודות בלי היסוס. לצורך כך, יש מאלפים שמשתמשים ברצועה, בטון דיבור תקיף, ולפעמים בחבטות **קלות**. חשוב לתת לכלב הרגשה טובה כשהוא עושה משהו טוב, ו"תיקון" כשהוא עושה משהו לא רצוי. על התרגילים צריך לחזור שוב ושוב, לפי מידת הסבלנות של הכלב, כדי שהם יהיו יעילים. כמובן, שיש גבול לכל תעלול, ואם נראה לך שהמאלף מגזים, בעיקר בהענשה פיסית אך גם בצעקות מוגזמות, אז אולי כדאי שתדברי איתו. תרשי לי להציע לך לא להאשים אותו בלי לתת לו להסביר - אולי תבקשי ממנו לצפות בו, תבקשי שהוא "ילמד" אותך. אולי כך תראי מקרוב, שזה לא כל כך נורא, או שתביני מההסברים שלו מה הוא עושה. אבל, אם מסתבר שזו התעללות סתם - דברי עם הבעלים (אף אחד לא רוצה לשמוע שמתעללים בכלב שלו), או שתפני לארגוני עזרה לבעלי חיים.

Talia E

New member
ואתה צריך להבין

שכליאתו של הכלב בהתנהגויות שאינן נוחות לו או טבעיות לו באמצעות הפחדות, איומים ואף כאב - אינה לגיטימית! זהו לצערי המצב השורה היום, אך מי כשדוגלת בזכויות לבע"ח אחרים מבני אדם, אני רואה ש"אילוף" על תצורותיו השונות (שימו לב לכינוי העשיה הזו - יש בה משום כיבוש ורמיסה) הוא רק מקום נוסף שממנו יש לשחררם. אני לא מבקרת אותך, אך מוזר לי שמישהו שאכפת לו מבע"ח, לא רואה זאת.

Michelle1

New member
צריך להפריד

בין אילוף באופן כללי, לבין המצב הפרטי שאת מתארת כאן. אילוף ככלל, אינו מדבר על שתלטנות אנושית או על שליטה. אילוף בעקרון מיועד לספק שפה משותפת בין הכלב לאדם שאיתו, מיועד לספק הגנה לכלב כמו לאדם כוון שכולנו, כלבים ואנשים חיים ביחד בעולם צפוף, מלא הפתעות ולא תמיד נעים. ללמד כלב לא לקפוץ על אנשים- אינו קשור לשליטה אלא לשמירה הן על הכלב והן על אלה שהוא עלול לקפוץ עליהם. אם מישהו לא יעשה זאת, והכלב שלו יקפוץ על זרים, הוא עלול להפחיד מאד מישהו, המישהו יגיש תלונה והכלב יקלע לצרות- כי בכל זאת אנו חיים בחברה בה האנשים הם נותני הטון (לא אומרת לטוב או לרע, פשוט עובדה) אפילו המילה אילוף כבר מאבדת את מעמדה. אם פעם היו אומרים obedience שזה ציות, היום אומרים training שזה אימון (ולא אילוף) גם השיטות משתנות- אם פעם זה היה נעשה על ידי הפעלת כח, היום מתחזק מעמדן של השיטות החיוביות. למשל אימון בשיטת הקליקר שזו שיטה נפלאה עם חיזוקים חיוביים, שום כפיה. בעקרון, אני חושבת מי שחולק חייו עם כלב, אחראי לשלומו ולשלום מי שבא במגע עם הכלב. אימון הוא הצורה היעילה וההגיונית ביותר להבטיח את זה.

Nightwish-boy

New member
מסכים איתך...

לדעתי, אילוף כמו שאת מתארת (ולא אילוף כוחני) מביא תועלת גם לכלב עצמו ולא רק לאדם. זה גורם לו להישמר מסכנות, להתחבב על בני אדם וליצור קשר טוב יותר עם האדם וגם עם כלבים אחרים. לדעתי החינוך (כך אני מעדיף לקרוא לזה) לא רק שאינו מוריד את דרגת הכלב אלא אף מעלה אותה, מכיוון שבדיוק כמו שבני אדם זכאים לחינוך והכוונה כדי להצליח בחייהם, כך גם בעלי חיים צריכים חינוך כזה כדי להסתדר בסביבה שאינה טבעית מבחינתם, מבלי לפגוע יותר מדי. כמובן שאם יש הפעלת כוח (פיזית ומילולית) מוגזמת, זה אינו מצב תקין ויש לשקול התערבות חיצונית. שלך
דור

chafayki

New member
רגע, רגע!

תחזרי, טליה יקירה, להודעה של דנית ותראי שמדובר בשתי תופעות: א) אנשים שלוקחים כלב שיקשט להם את המרפסת / דופלקס, ולא מתייחסים אליו. אני ושני הכלבים שלי לא אוהבים אנשים כאלה. אבל לא התייחסתי לזה בהודעה הקודמת. ב) מאלפים ש:" כל הזמן צועקים עליהם,נותנים להם פקודות מטופשות והכלבים המסכנים לא מבינים בכלל מה רוצים מהם. הם בכלל לא כלבים תוקפניים ,למה צריך לשלוט בהם?" לי זה היה נראה כמו מישהי שלא מבינה אילוף. היא לא אמרה כלום על כאב. למה התנפלת עליי? בטבע, כלבים באמת לא צריכים אילוף. העניין הוא, שהם חיים איתנו, בסביבה שבה יש עוד אנשים, חלקם פוחדים מכלבים, כבישים, חתולים, ועוד ועוד. אם את חושבת שלא לחנך או לאלף כלב, "לשחרר" אותו מזה, כדברייך, לתת לו להפיל ולהפחיד ילדים, לאכול אוכל מהרצפה (שיכול להיות מורעל), לרוץ לכביש ולהדרס - אז ישמרנו האל מחובבי חיות כאלה!

נועם ר

New member
מה זה???

זה לא נשמע כמו חבר בפורום זכויות בעלי-חיים. אני ממש מתפלאה!! כמו שנכתב ב´שחרור בעלי-החיים´ כולם סובלים אותו הסבל. למה צריך לאלף ובשביל מה להנות מיה אם מוחקים לה את האופי ודואגים שהיא לא תציק ותציית לפקודות? מה, היא חייל?

purejoy

New member
לא היא לא.....

חיל... אבל ישנם כלבים שאכן צרכים אילוף (כמובן שלא כוחני) הכלבה שלי הייתה מאוד תוקפנית אפילו לנו הבעלים היא הייתה נושכת ללא כל סיבה ולכן גם לא יכלנו לשחרר אותה בגינה היא פשוט הייתה אומללה לכן אבא שלי לקח על עצמו את האחריות ואילף אותה... היום הכלבה משוחררת חופשי ואינה מסוכנת לציבור ואתה יודע מה היא אפילו יותר מאושרת, וחביבה על כולם. לכן עד כמה שאנו אוהבי חיות אנו חייבים לאודות שבמיקרים מסוימים האילוף הוא דבר נחוץ שלא תבין לא נכון ישנם שיטות רבות לאילוף ומי שמפעיל אילוף כוחני מגיע לו לענש על כך.

דנית ש

New member
אני לא נגד חינוך אבל

מדובר בעיקר בכלבה בת 8 חודשים (לברדורית מעורבת באסקי) שמאוד הייתה עליזה. נכון שהיא רוצה לשחק וקופצת על אנשים כדי לקבל אהבה,אבל מאז האילוף (בערך 3 שבועות)היא נראת יותר עצובה "יושבת יפה" ליד בעלה אבל לדעתי היא איבדה את שמחת החיים שלה.זה ממש להתערב באופי של הכלב, מיו ניסיון להפוך אותה לילד ממושמע כדי לספק את האגו המצ´ואיסט של בעל הכלב. כנראה שהוא לא יכול לשלוט על המשפחה שלו לכן הוא זקוק לשלוט בכלבה.זה משכואב לי.

נועם ר

New member
יכול להיות שזה נכון

אבל בבקשה תזכרו שיש גם בנות שקוראים להן נועם ואני דוגמא חיה לכך!

shabby

New member
אילוף זה לטובת החיה....

כמו שכבר נאמר כאן כבר בכמה וכמה הודעות, הבעייה המרכזית היא חוסר תקשורת בין הבעלים לכלב. הבעלים רוצה שהכלב יתנהג בצורה שלא תפגע בו, או באחרים. כשכלב משתין על השטיח הפרסי היקר של אמא באמצע הסלון, כולם כועסים עליו. אבל הוא לא מבין למה. כי מבחינתו להשתין כשהוא צריך זו פעולה נורמטיבית, והוא לא מבין למה כולם כועסים וצועקים עליו ומגרשים אותו. אם הכלב לא מבין מה הוא עשה לא בסדר, הוא ימשיך עם זה שוב ושוב, וכל פעם יכעסו עליו ובסופו של דבר הכלב יהיה עצוב. באילוף מלמדים את הכלב פקודות בסיסיות, ובאופן כללי איך ללמוד דברים חדשים ולציית להם. כשהכלב יושבים כשאומרים לו, ואז הבעלים שלו מלטף אותו נותן לו ממתק, הוא שמח. כי הוא ריצה את הבעלים שלו וזכה בחיזוק חיובי בעקבות כך. וכך לאט לאט כל פעם כשיגידו לכלב לשבת הוא יישב כי הוא רוצה, לא כי הוא חייב. הוא יישב כי הוא יודע שזה מה שישמח את הבעלים שלו, ובסופו של דבר יגרום לכלב להרגיש יותר טוב. כי כשאתה מרצה אחרים אחרים ירצו אותך. בסופו של דבר ההחלטה אם לציית או לא היא של הכלב, כשהוא יודע שאם הוא לא יציית הוא יקבל חיזוק שלילי, ואם הוא יציית הוא יזכה בחיזוק חיובי. כך שמהאילוף בסופו של דבר כולם מרוצים, וכמובן שאין להשתמש בשום מקרה באלימות לצורך חינוך הכלב, ואת המאלף יש לבחור בקפידה רבה. ושיהיה לכולנו סופשבוע נעים... (=

למעלה