מעניין שלפי "הארץ" הנתונים אחרים ואף סותרים
את הקביעה שמדובר בעיקר באזור ת"א:
"עוד נמצא קשר בין אזור המגורים לסרבנות לחיסונים, אם כי אופיו של הקשר עוד לא ברור לאשורו. לתושבי תל אביב במחקר היה סיכוי גבוה ב-37% לסרב לחיסונים לעומת תושבי חיפה, ולתושבי אזור חדרה סיכוי גבוה ב-60% לסרב לחיסון. אזור חדרה במחקר כלל גם את קיסריה ופרדס חנה-כרכור, שבהן לפי משרד הבריאות ידוע כי רווחת התפישה המתנגדת לחיסון ילדים. אזור חיפה כלל גם את הישוב קריית טבעון, שגם בו ידוע כי מתגוררים הורים המסרבים לחיסוני טיפת חלב."
חשוב להדגיש שעדיין מדובר בשלושה אזורים שאינם מייצגים את המדינה כולה. כמו כן ב"הארץ" ישנה התייחסות לעובדה שלא רק הורים מחתך סוציו-אקונומי גבוה לא מחסנים, אלא גם להפך, בחתך נמוך (וכאמור, אצל חרדים ובדואים למשל זה קיים באחוזים גבוהים בהרבה, אבל בדואים אינם מיוצגים כלל וחרדים מעט מאוד, יש להניח, לפי האזורים שנבחרו).
"לדברי עמית אהרון, “בעוד אימהות ממעמד סוציו-אקונומי גבוה לא מחסנות תינוקות מבחירה אישית שלהן, אימהות ממעמד סוציו-אקונומי נמוך מחסירות חיסונים בגלל חסמים התנהגותיים או תרבותיים, חוסר ידע או חוסר ארגון”."
ועוד שתי פסקאות חשובות מ"הארץ":
"לאחרונה הוחלט במשרד הבריאות לבחון דרכים להתמודדות עם ההורים הצעירים המסרבים לחיסונים. בין השאר נבחנת אפשרות לשתף את הציבור בהליכי קביעת המדיניות בתחום החיסונים בישראל. בשבוע שעבר הקים ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ’ איתמר גרוטו, ועדה לבחינת הנושא בראשות ד”ר סוניה חביב, סגנית רופא מחוז חיפה.
לדברי רשפון, “התופעה החדשה איננה ‘סרבנות’, אלא רצון ההורים באוטונומיה על חייהם ועל חיי ילדיהם. “בדור שלנו, סמכנו על הממסד ועשינו אוטומטית חיסונים לילדים. היום יש שיעור הולך וגובר של הורים צעירים שאומרים - עם כל הכבוד לממסד ולאקדמיה ולמשרד הבריאות - אנו רוצים לקבל את ההחלטה בעצמנו. זה תהליך אופייני למדינות המפותחות, ולא רק בתחום החיסונים, ודורש השקעת משאבים גוברת במתן מידע גלוי ושקוף ובשיתוף הציבור בקבלת החלטות”."
אני בהחלט בעד שקיפות והעברת המידע. עדיף שזה ייעשה בצורה אחראית, מסודרת ורשמית מכל מיני שמועות באינטרנט והסתמכות על אתרים כאלה ואחרים שאמינותם מוטלת בספק.