איסורים והיתרים ב
התנ"ך

איסורים והיתרים ב../images/Emo63.gifהתנ"ך../images/Emo12.gif

תוהה בכתב ומעלה לדיון...
התנ"ך "שלנו", שופע מצוות, חלקן מצוות "עשה" וחלקן מצוות "אל תעשה" במילים אחרות, איסורים והיתרים. כך למשל עשרת הדברות. בלוח הימני ישנן מצוות "עשה" ובלוח השמאלי מצוות "אל תעשה". יש את "כבד את אביך ואת אמך"... שאני לכל הפחות רואה בכך הצעה ולא ציווי, ויש מאידך את "לא תגנוב" או "לא תחמוד".. וכל מיני כאלה, 613 דוגמאות
מה אתם חושבים על אותן מצוות וציווים
איך זה מסתדר עם מושג "חופש הבחירה"
:-8

bios

New member
הספר מאוד ברור בנושא הזה

ואני אחזור על ציטוט שהצגתי כאן לא מזמן ומשיב על השאלה: "מעולם לא קבעתי "טוב" או "רע", "עשה" או "אל תעשה". לו הייתי עושה כן, הייתי גוזל ממך לחלוטין את המתנה החשובה ביותר שקיבלתי - את ההזדמנות לעשות כטוב בעיניך ולהתנסות בתוצאות מעשיך; את ההזדמנות לברוא את עצמך מחדש בצלם ובדמות של מי שאתה באמת; את המרחב ליצור מציאות של אתה נעלה יותר ויותר בהתבסס על המושג הנשגב ביותר שלך בנוגע למה שאתה מסוגל". אלוהים אפילו מתייחס בספר ספציפית לעשרת הדיברות ומבהיר שלא מדובר באיסורים אלא בברית בינו לבין האדם - האדם ידע שהוא קרוב לאלוהים כשהוא "לא יגנוב", "לא יחמוד" וכו' - כל זאת בגלל שבמצב כזה האדם לא ירגיש בכלל צורך לעשות את הדברים האלה. האמת שזה אחד הדברים שהיו מהפכניים בשבילי בספר. ניסיתי לחשוב איך בכלל אפשר ליצור עולם טוב יותר בלי האיסורים האלה. תשובה אפשרית שהגעתי אליה מתחילה בדגש שהספר נותן על כך שכל מה שקורה לכל אחד מאיתנו נובע מבחירה שלו. סביר להניח שאם כל אחד מאיתנו היה לוקח אחריות על כל מה שקורה לו ומתעסק פחות בהאשמות וכעס, הייתה פחות שנאה בעולם ויותר הבנה, גם ללא האיסורים האלה.

elirand2

New member
תגובה

מצוות התנ"ך נועדו למטרה חשובה מאוד, והיא לשמור את העם היהודי חי וקיים. יש להם חלק מאוד חשוב בזיכרון העם היהודי, ובדרך חייו לאורך דורות רבים. חופש הבחירה לא סוטה מהכתוב בתנ"ך, הוא אפילו מתמזג בחלקו הגדול בצורה מדהימה. ההבדל ניכר בפירושים שטמועים אצלנו באשר לתנ"ך, לעומת אדם אחר שרואה את המצוות כהצעה ובוחר להשתמש בהם בעצמו. ההבדל בין המצוות בתנ"ך לבין חופש הבחירה לדוגמא של מאמיני ספרי "שיחות עם אלוהים" - הוא הבדל של תפיסה, עבר החיים של האדם, והמשמעות שיש לדברים בעיניו. בעיני אדם שמאמין בתנ"ך, מצוותיו הכתובות 613 במספר הם שמעניקים לו את אותו חופש בחירה לעומת האדם שבוחר לעשות דברים שמנוגדים לתנ"ך. ההבדל הוא בתוכן בלבד ! ובעשייה היום יומית ! החוויה בהחלט דומה ולפעמים מדהימה בצורתה הדומה.

אז..../images/Emo12.gif

אתה בעצם אומר שהתנ"ך הוא משהו יהודי לגמרי, ואני דווקא חושבת שהתנ"ך הוא מלצה לככככולם, ולא רק ליהודים, מה אתה אומר
אתה מציג את היהודים כעם נבחר, מעל כולם, האמנם כך הוא או שמא טועה אנוכי
ואם כן, מהו עם נבחר
עם סגולה מהו
"חופש הבחירה לא סוטה מהכתוב בתנ"ך אתה אומר... ההבדל הוא בפירושים שטמועים אצלנו" מה עם "והגית בה יומם ולילה...." "ונתתי לפניך את הטוב ואת הרע...
ובחרת בחיים"
אשמח להתדיין על הנושאים הללו.

elirand2

New member
לפני הכל..

העם היהודי ייחודי כעם שאוהב לשאול שאלות. הסימני שאלה שלך חידדו את הבחנתי בסוגיה זו. זאת דרך אגב, תוצאה מכך שהעם היהודי תמיד היה נתון במצוקה, ונדד בארצות זרות בעולם, והיה לו צורך להסתגל למקומות חדשים יותר מכל עם אחר ולא לקחת דברים כמובן מאליו. התנ"ך מומלץ למי שמוכן להשקיע מזמנו בלימדתו, ובלמידת עקרונותיו ואת דרך החיים שהוא מציע. והוא בהחלט יכול לעניין גם אנשים שבוחרים אך ורק ללמוד ולא ליישם את דרכו. העם היהודי הוא לא העם הנבחר, בצורה האנטישמית שהצגת את שאלתך, אך בהחלט קיימים יתרונות רבים לעם היהודי, תוצאה מאמונותיו ועברו הקדום. עם נבחר לא קיים כעם קדוש מעמים אחרים, כל עם בוחר את אמונותיו הרבות שדרכם הוא בוחר, ובכך סגולותיו הופכות למציאות שמייחדות את קיומו. בקשר לאמירות האחרונות, אתייחס לאחרונה שבהם, טוב ורע לפי עניות דעתי, מעולם לא התקיימו בנפרד הטוב הוא החיוך שנפרש על פנינו, והרע הוא הזמן שעובר עד החיוך הבא. אל תיקחי את האמירה האחרונה ברצינות בסך הכל אנשים רבים סובלים ולא רואים את האור בקצה המנהרה ובוחרים להאחז ברע בכדי לא לאבד את עצמם, אנחנו רואים זאת יום יום יש אנשים שבהחלט בוחרים בטוב בכדי להעניק משמעות לחייהם למרות שהבחירה בטוב לא מחזיקה מעמד לאורך זמן, ובסך הכל מתרחש תהליך של מניה דיפרסיה , לא באותה קיצוניות אבל בתנועה דומה. מעטים אשר בוחרים בחיים, את הבוחרים בחיים לא ניתן להפריד למראית עין מהבוחרים בטוב או ברע. אך בהסתכלות לשמיים, הבוחרים בחיים נמצאים רקיע אחד גבוה יותר מהבוחרים באשלייה, ( טוב וברע) . בסך הכל אין תשובות מדויקות, יש השערות, ויש חוויות שהן אמת, לצערי החוויות מעטות לעומת ההשערות, מסיבה אחת שרובנו בוחרים באשליות.

../images/Emo127.gif../images/Emo9.gif

אהבתי
רק שממש לא התכוונתי להציג את הדברים "בצורה אנטישמית"... אדרבה
על ההבהרה.

goblinit12

New member
ראסמי אהבתי

אני לא מבינה למה אנשים שבוחרים להאחז ברע כדי לא לאבד עצמם? ולמה הבחירה בטוב לא מחזיקה מעמד?

elirand2

New member
suprise !

הרע חזק באותה מידה כמו הטוב. זאת הסיבה שאנשים בוחרים להאחז בו. וכמו שבחירה ברע מחזיקה מעמד כל עוד היא הכרחית, בדומה לכך הבחירה בטוב לא נמשכת לאורך זמן. בסך הכל אנשים משתנים כל הזמן בכל רגע, הם משתנים בעיקר במחשבות וברגשות שלהם כלפי עצמם והסביבה. השינויים בהתנהגות מגיעים קצת מאוחר יותר. אני מאוד אוהב להתבונן ולראות איך בן אדם משנה את החשיבה ואיך הוא רגיש יותר להרגשותיו, ולראות איך לפעמים כעבור שבוע ואיך לפעמים כעבור חצי שנה האדם באמת מתחיל לפעול להגשמת אותם המחשבות וההרגשות. פשוט מהמם ;) הפתעות הם אולי הסיבה היחידה שבשבילה שווה להמשיך לחיות, כמובן שזאת אחת מתוך אינסוף סיבות, אבל אם לא מצליחים למצוא אחת מהם ההפתעות תמיד יכולות לשמש תירוץ לחיות עוד קצת. בהצלחה ;)

למעלה