אירוח של הדס הפיזיוטרפיסטית של שניידר

  • פותח הנושא orii
  • פורסם בתאריך
תפקודי ריאות ופיזיותרפיה

כאשר אנו במרפאה מסתכלים על תפקודי הריאות אנו בדר"כ מתמקדים בעיקר ב - 2 מדדים האחד הוא FEV1 שזה האוויר הננשף בשניה הראשונה ועל MEF 25-75 שזה מדד המראה לנו את כלי האוויר הקטנים וכמה אוויר נשאר כלוא בתוך הריאות .
בעזרת פיזיותרפיה וספורט ניתן לשפר את המדדים הללו כאשר אנו רואים שמטופל מוסיף ספורט לטיפול שלו בעיקר ישנו שיפור בכלי האוויר הקטנים ולא רק ב - FEV1.
בדר"כ כאשר המטופל מוריד טיפולים או מפסיק לעשות ספורט ניתן לראות ירידה במדדים אלו בעיקר זה מתחיל בכלי האוויר הקטנים שזה מראה שהמטופל יותר "חסום" .
אני לא מומחית בתפקודי ריאות בשביל זה יש לנו את הרופאים שלנו שמומחים בזה ויכולים לתת תשובה יותר מעמיקה ונכונה
אך אני שמגיע אלי מטופל אני מסתכלת על 2 מדדים אלו מבררת מולו מה הוא מבצע היום מבחינת כמה פעמים פיזיו וכמה פעמים ספורט בשבוע ולפי זה מתאימה לו תוכנית טיפול רלוונטית.
להגביר טיפולים, להאריך טיפולים כי זה לא מספיק זמן ולהוסיף ספורט מתאים.
 

orii

New member
אירוח של הדס הפיזיוטרפיסטית של שניידר

הי כולם,

הדס, שהתחילה לאחרונה לכתוב בפורום תחת הנייק: "פיזיו שניידר" הסכימה להתארח.
בואו נכין לה שירשור גדול שם המון שאלות בנושאי פיזיוטרפיה.

ניקבע את האירוח ON LINE לעוד שבוע לערך, כדי שעד אז תהיינה הרבה שאלות.
אני אזמין את הדס להתחיל לענות על השאלות עוד לפני האירוח הפורמאלי, כדי שאפשר יהיה לשאול שאלות המשך, גם למי שלא יכול להתפנות אירוח ON LINE.

תודה להדס.
וקדימה לשרשר שאלות...
אורי
 

orii

New member
שאלה ראשונה - כל התורה על רגל אחת

הדס, אנא תארי את "המפה" של התחום. קצר על כל הטכניקות/שיטות שנמצאות היום בתחום, הן לגבי השיטות הידניות והן לגבי המכשירים השונים.
אם תוכלי לעשות סדר גם מבחינת ההרכיה אםיש שיטות כלליות הכוללות כל מיני טכניקות יותר ספציפיות אנא עשי סדר. מעבר לכך אנא תארי את היתרונות והחסרונות של כל שיטה ואם יש מאמרים שמשווים את הביצועים שלה לעומת אחרות.
אני אשמח לשמוע גם על שיטות ומכשירים שלא משתמשים בהם בארץ.

(אני יודע שזו שאלה נורא גדולה אבל כל פעם שמישהו ישאל שאלה על פיזיו בפורום או יחפש בגוגל, הוא ימצא את המסמך הזה)
 
הפיזיותרפיה על רגל אחת

שלום לכולם
בהמשך לשאלתו של אורי
להלן מצורף מסמך אשר בו ניסיתי בקצרה לסכם את הפיזיותרפיה על רגל אחת
מה מתאים לכל גיל וכו'
במידה וישנן שאלות אשמח לענות
בהצלחה
הדס
 

orii

New member
הדס תודה על הסיכום המקיף... מה זה AD

שמעתי בזמנו על שיטה בשם AD אוטוגניק גרניג' - בתרגום חופשי ניקוז עצמוני, אי היא מתשלב התמונה שאת מתארת?

כמו כן אולי תוכל ילשים על השולחן, או על הפורום, את ההבדלים בין גישות שונות - כפי שהן באות לידי ביוטי בשטח - ברמה שניראה הבדל כמטופלים/משפחה. למשל דגש על פעילות גופנית או שיטת ניוז אחת ולא אחרת או רק מכשירים...

תודה!
 
AD

AD הכוונה האי AOUTOGENIC DRAINGE (מכווה שכתבתי נכון) אכן ניקוז עצמוני. השיטה מתארת ניקוז של כלי האוויר ע"י נשימות בנפחים משתנים על מנת לנקז חלקים שונים מדרכי האוויר. הנשימות הן בנפחים קטנים על מנת לנקז את הכלי אוויר הקטנים אחרי שמרגישים את תנועת הליחה עוברים לנשימות בנפחים קצת יותר גדולים ואז מנקזים את כלי האוויר הבינוניים ואז בסוף מסיימים עם נשימות בנפחים גדולים על מנת לאוורר את הריאה ולנקז את כלי האוויר הגדולים. בארה"ב עושים את הטכניקה הזו ללא כל שימוש במכשיר ואז אחרי שעושים מספר סטים של נשימות עם ה - AD עוברים למכשיר כלשהו שרוצים ועושים נשימות בנפחים גדולים ומוציאים אוויר כנגד התנגדות. עוד כמה סטים ואז מסיימים ב - HUFF. אצלנו בישראל השיטה הנהוגה היא תוך כדי ה - AD אנו משתמשים במכשירים השונים מתוך מחשבה שכלי האוויר עלולים להיסגר "ולקרוס" בזמן ביצוע הנשימות הקטנות שאנו עובדים על כלי האוויר הקטנים ואז המכשירים בעצם שומרים עליהם פתוחים לאורך כל התרגול. זה השילוב שעשינו בארץ . לכן בטיפול שאתם מבצעים בית עם המכשירים אתם נושמים בנפחים משתנים תוך כדי קיבוע בית חזה ונשימות לתוך המכשירים השונים.
 
HUFF

סליחה לפעמים אני שוכחת שלא הכל ברור מאליו
HUFF הכוונה היא נשיפה מאוד חזה ומהירה על מנת להעלות בבת אחת את הליחה שכבר נמצאת למעלה. אחרי שעשיתי נשימות והעלתי את הליחה למעלה והיא כמעט בחוץ עושים את הנשימה החזקה לא מאומצת ולא חוסמת ומוצאים את הליחה - שוב צריך להיות מאומן בטכניקה זו על מנת שלא לגרום לכלי האוויר להיחסם. מי שמבצע טכניקה זו לא נכון יגרום "קריסת כלי האוויר" ולכליאת האוויר ואת כל הליחה שעוד לא יצאה יהיה קשה להוציאה. (נא לא להיבהל מההסבר) קריסת כלי אוויר הכוונה היא שכלי האוויר הופך להיות צר במקום רחב השרירים כאילו נכנסו "לספאזם" (נוקשות) וייקח זמן (סביר) עד שהם יפתחו חזרה. בנתיים יותר קשה להוציא אוויר - לא מרגישים את זה ממש אך פתאום שומעים שריקה בהוצאת האוויר לעתים המטופל מדווח למשל בסוף טיפול על קוצר נשימה - זה אומר שהטיפול "חסם" אותו במקום לפתוח ולאוורר ויש צורך לבדוק היכן הבעיה
 

orii

New member
ואיך ACPT מתקשר ל- PD או לטכניקה המשולבת

שתיארת AD+עבודה עם מכשירים המשאירה את כלי האויר פתוחים?
 

orii

New member
מחדש...

סליחה על הניסוח המעורפל.

במסמך לא מופיעה שיטת ה AD. כן מופיעה שם שיטת ה ACBT. האם ואיך הן קשורות?
האם AD + מכשירים ששומרים על כלי האויר פתוחים היא ה ACBT?
 
אם הצלחתי להבין....

ACBT - זו שיטה של נשימות בנפחים גדולים בלבד - היא אינה יעילה ב - CF מכיוון שכולנו יודעים שעיקר הבעיה ב - CF היא שהליחה תקועה מאוד וחוסמת מאוד את כלי האוויר הקטנים בעיקר. אם אני אנשום כל הזמן בנשימות בנפחים גדולים איני מנקזת כלל את כלי האוויר הקטנים לכן היא לא יעילה.
ה -PD הניקוז התנוחתי הוא משהו שאנחנו כן בצורה מסוימת משתמשים כלומר שכיבה על הגב מוגבהת או שכיבה על הצדדים או על הבטן אך אנחנו לא מבצעים כמו בעבר שכיבה עם ראש למטה - בגלל כל מה שפירטתי מקודם במסמך שצירפתי, וכן אנחנו לא עושים רק CLAPPING בזמן השכיבה אלא אנחנו מבצעים את הנשימות בנפחים משתנים עם מכשיר שנותן לנו התנגדות.
להזכיר PD זה אומר לשכב בתנוחה מסוימת ואז לעשות CLAPPING תוך כדי נשימות עמוקות. זה הפיזיותרפיה שעשו פעם (כמו בפרסומת להתרמה.....:))
הניקוז התנוחתי עוזר לנו בערך לנקז אזורים שונים בריאה אך רק לשכב בלי לעשות כלום הליחה לא תזוז לשום מקום!!!!! לכן אנחנו מוסיפים את הנשימות AD +מכשירים
 

orii

New member
תודה רבה הדס.

זאת אומרת שבעצם את השיטה המשולבת שנפוצה לא פרטת במסמך...עכשיו לי פחות זה יתר ברור.
האם תרצי להוסיף את זה למסמך ואולי תוכלי להוסיך גם כמה שאלות ותשובות שעלו לאירוחוהיה לנו מסמך מסכם שנוכל להעלות ל"מאמרים" של הפורום, נוכל להעלות אותו לאתר של האיגוד ואולי גם להדפיס ולהפיץ בין כל המשפחות/בוגרים.

מה את אומרת?

תודה, תודה, תודה.
 
השיטות השונות - מה עדיף..

סליחה על הטעות כתיב שהייתה לי ותודה לאורי שתיקן......:)
לגבי הגישות השונות תלוי את מי שואלים..... אם תשאלו פיזיו X הוא יגיד לכם רק מכשירים זה הכי מכייח את הספורט תעשו לבד את אתם רוצים וזהו! תשאלו פיזיו Y הוא יגיד לכם רק תרגילים זה גם מחזק את בית החזה וגם מאוור היטב את הריאות וגם מכייח היטב את הריאות (דרך אגד ראיתם בפורום איך נושא זה גם בכנס עורר תגובות מהקצוות השונים - שוב כי כל אחד עם מה שהכי עוזר לו!!!!) ותשאלו את פיזיו Z שהיום רובנו הם כך שהשילוב הוא שולט! כלומר על מנת לשפר את תפקודי הריאות ולשמר את מצבכם הטוב או הפחות טוב אבל לשמר עליכם להכניס לשיגרת הטיפול היום יומי את כל המרכיבים: כמו שכתבתי במסמך שצירפתי קודם לכן הטיפול כולל הפעלה כלומר איזה שהוא ספורט אירובי לפני הטיפול - לא חייב לכלול מטפל אפשר לעשות לבד לפני או אחרי הטיפול, לפחות 30 דק' על מנת שתיהיה עבודת לב ריאה יעילה, הטיפול עצמו יכלול חיזוק והגמשה וטכניקות נשימתיות שפה לרוב כן צריך מטפל. (אני מדברת על טיפול אקטיבי לגילאים המתבגרים והבוגרים) תעשו תוך כדי תרגילי יוגה פילאטיס וכו' תוך כדי נשימות - מעולה, תעשו נשימות עם מכשירים - מעולה כל אחד פה יחליט מה הוא מרגיש שיותר מכייח אותו ולפי זה יבנה לו את חלקי הטיפול שלו. אך אני תמיד בעד שהטיפול חייב לכלול את כל המרכיבים הללו ולא לוותר על הטכניקות נשימתיות או על תרגילים לגמרי - אפשר בהתאם להפחית את חלקם.........
את ההבדל בין השיטות ושילובן אתם יכולים לראות בעצמכם בתפקודי ריאות וזה יודע מי שהפסיק ספורט פתאום ראה תפקודים שירדו או שהר5גיש יותר חלש ואין כוח או עייפות יותר לעומת מי שפתאום הצליח להוסיף ספורט בנוסף לטיפול הרגיל ופתאום התפקודים השתפרו וכו'.... זה לא תמיד נכון ותורה מסיני אך לרוב זה כן נראה. וגם אתה כמטופל מרגיש את השיפור ביכולת החיים היום יומית שלך..
 
תודה רבה להדס!!

תודה רבה לך!! השתמשתי בגוגל וקבלתי תרגום " Thank you, Myrtle"
אין כמו גוגל...
 
למעלה