אירן המודרנית והניאו קפיטליזם

אירן המודרנית והניאו קפיטליזם ../images/Emo42.gif

אני פותח כאן נושא חדש, שלא קשור ליהודים (כעם), וכן קשור לארה"ב, ומקווה שייצא משהו מעניין. פראזניק, אני מניח שנהיה חלוקים כאן, אבל לפחות נהיה פחות מעורבים רגשית. במחצית המאה העשרים, איראן הייתה במסלול של מעבר לחברה פתוחה, כאשר מתן שירותים לתעשיות הנפט המערביות יצר מעמד בינוני אמיד ומשכיל - חוט השדרה של כל החברות הפתוחות המוכרות לנו. בתחילת שנות החמישים, נבחר ראש הממשלה מוחמד מוסאדק, עם אג´נדה של צמצום סמכויות בית המלוכה (ה"שאח") וזכויות היתר של חברות הנפט. האמריקנים יזמו הפיכה, והדיחו אותו. חזר שלטון היחיד של השאח ומקורביו המושחתים, למעמד הבינוני סתמו את הפה, תוך שימוש במנגנון "ביטחון" אכזרי. עשרים שנה לאחר מכן, אותו מעמד בינוני חולל את המהפכה האיסלאמית, שעושה לאמריקנים צרות עד היום. למען הגילוי הנאות חייבים לציין, שאותו הסיפור היה גם בצ´ילה, אבל שם "הצליח" לאמריקנים, והמשטר שם נשאר כנוע להם עד היום. העניין הוא, שהעם האיראני הוא עם משכיל, עם תרבות עתיקה ולכידות חברתית גבוהה, ואם האמריקנים היו יודעים את זה, הם לא היו מתייחסים אליהם כאל רפובליקת בננות. וזו הפאשלה שלהם. (ובפרק הבא: איך האמריקנים הפכו את יפן מידידה לאויבת בין מלחמות העולם).
 
שנאת אמריקנים (שוב?)

הפורום קצת מתחיל להיראות כמו פורום אנטי- אמריקני. אבל זה בסדר זה די באופנה היום. על פי מה שאני מבין מההודעה שלך האמריקנים אחראים להיסטוריה האירנית ואילו האירנים לא יכלו לעשות דבר מול ההפיכה שהם עצמם עשו. האמריקנים מתייחסים לאירנים כרפובליקת בננות ואילו אתה מתייחס אליהם בתור ילדים קטנים שהאח הגדול מכתיב להם לא כל אלמנט בהיסטוריה שלהם. כפי שציינת ההפיכה באירן הייתה אקט אנטי-אמריקני בעליל, אז לא ברור לי מדוע הם אחראים גם כאשר השילטון תומך וגם כאשר השלטון שולל. מאיר
 
חס ושלום

בחייך, מלה אחת של ביקורת על ארה"ב, וכבר אני "אנטי-אמריקני" ? לידיעתך, אני מעריץ גדול של כמה דברים שהאמריקנים עשו (החוקה, שחרור העבדים, התפתחות הג´ז, הפשרת היחסים עם סין), ואפשר לדבר גם עליהם, אם אתה רוצה. האמריקנים לא "אחראים להיסטוריה האיראנית" כפי שהבנת מדבריי (משום מה). הם תמכו באנשים הלא נכונים, הם משלמים על כך את המחיר עד היום, ואין סיבה לא להגיד את זה בקול רם.
 

פראזניק

New member
שושן, דווקא לא כל כך...

חשבתי שאתה מדבר על התמיכה בו בזמן המהפכה, תמיכה שלמעשה לא היתה קיימת, תמיכה שלו היתה קיימת ונחושה, לא היתה מאפשרת למהפכה להתבצע... ברור, גחמות של יועצים לבטחון לאומי, שלפעמים פעלו כאשר האינטרס האמריקני (כפי שהם הבינו אותו) לנגד עיניהם, או יועצים שהאינטרס ההומני (כמו בז´זינסקי, שלחץ על השאה לתת עוד זכויות, עיקב את משלוחי הנשק לפיזור הפגנות וכו´) לנגד עיניהם, בדרך כלל, שניהם טעו. בדרך כלל, שניהם לא צלחה דרכם. או במיליםפ ספורות, כך ניכרה ארה"ב מעליה את חצי העולם! (גם ביפאן היה כך, מענין יהיה באמת להרחיב את האשכול לכ המקרים האלה, כמו הסיפורים עם בז´זינסקי בכל רחבי דרום אמריקה...)
 
ניכור

ההערה על כך שמדינות רבות התנכרו לארה"ב אינה ברורה לי. א. לא לקחת בחשבון כי במשך רוב המאה הייתה כאן עוד אימפריה אשר משכה משטרים רבים בעזרת סיוע, נשק וכו´. רוב משטרים אלו היו קומוניסטים ועוד משטרים לא דימוקרטים. ולכן להגיד כי חצי מן העולם התנכר לארה"ב בגלל מדיניותה, אני חושב כי זה לא נכון. ב. יש לזכור כי ארה"ב נכנסה לזירה הבין לאומית בתחילת המאה מתוך בקשה ועזרה לאירופה ולא מתוך עניין ישיר. מאיר
 

פראזניק

New member
אולי, אבל...

אל תשכח מאיר, שארה"ב נהגה שלא בחכמה במקרים רבים, בקובה למשל, שם בידיים, או בחוסר מעשה, העניקה ארה"ב את השלטון לקסטרו. בברזיל, שם התנהגות מחלקת המדינה הביאה לביטול הסכמי הגנה הדדיים. במדינות נוספות, שם הביאו הגרמנים להפיכות שסופן היה גרוע מתחילתן, אין ספק, שלולי ארה"ב ספק גדול אם היה המחנה האנטי נאצי מנצח במלחמת העולם ה-2, אין ספק, שלאחר המלחמה, ארה"ב היא שסימלה את המערב, את הדמוקרטיה. אבל, אשליות שנות השישים, אחזו גם במנהיגיה, התוצאות לא איחרו לבא. רייגן, היה הראשון המפוכח שם מהדור החדש... וזה מתבטא דווקא בטיפולו בהפכה בגרנדה, בהיכרו בכוחה המוסרי של ארה"ב לדאוג לגמוקרטיה העולמית, אמנם יש בכך סיכון, אמנם זו שאלה מוסרית, אך בעולם שבו בריה"מ נחשבה לפיה הטובה, לא היה מנוס משימוש בכח...
 
או, אתה רואה, הנה המחלוקת בינינו.

אתה טוען, שכל הכשלונות האמריקנים נבעו משימוש בפחות מדי כח, ואני טוען שהם נבעו משימוש בפחות מדי שכל. בזמן המהפכה כבר היה מאוחר מדי לעשות משהו. מה רצית, שיטילו פצצות גרעיניות? אתה חושב ששאר המעצמות הגרעיניות היו יושבות בשקט? לא הייתי אומר שארה"ב ניכרה מעליה את חצי העולם. רוב המדינות עדיין עומדות בתור לבקש סיוע אמריקני ולמשוך משקיעים אמריקניים, אבל את זה לא מראים בטלביזיה, כמובן.
 

פראזניק

New member
לא, לא!!

אני מסכים איתך במאה אחוז, אני רק אומר, שלפעמים היתה הבעיה שימוש בפחות מידי כח, פעמים בודדות, כעיקרון הבעיה היתה מוח, ולא כוח! אין ויכוח!
 
יש לי משהו להגיד:

(זה קורה...) אפשר לעשות אבחנה ברורה בין ביקורת שלילית וחיובית. אם אדון פרא מעביר ביקורת על ארה"ב זה לאו דווקא מציין שהוא אנטי אמריקאי. ןבכלל למה אי אפשר להביר ביקורת על משהו. הוא עשה סך הכל משהו טוב - פתח דיון, ואני קוראת ומשכילה.
 
אמן

הערתי אולי נבעה מכך שכל שיחה שניה שיש לי היום היא אנטי-אמריקנית. אנשים קוראים את ספרה של נעמי קליין וחושבים כי השטן התגלם בארה"ב. אני מסכים כי יש להעביר ביקורת, כמו כן יש לראות את הנושאים בסדר חשיבות (אסטרטגית וטקטית). הטעויות שנדונו כאן הם טקטיות, אני לפחות מאמין כי אסטרטגית (כלומר הכוונה הבסיסית) של המדיניות האמריקנית או של קיום ה"אימפריה" האמריקנית - היא "טובה" (יחסית). אני שמח כי את משכילה- אני אוהב לשוכח עם אנשים משכילים. מאיר
 

לוו

New member
מאיר איזה ספר

על ארה"ב מ-נעמי קליין ? מה התוכן? ואם הספר בעברית? תודה מקודם
 
הוא מתכוון לספר no logo

הוא לא בדיוק על ארה"ב הוא יותר על תרבות המותגים, שמהבחינה הזו באמת ארה"ב מובילה, כך שייצא שהוא מדבר הרבה על ארה"ב. אגב קניתי אותו לפני כמה ימים. בקשר לזה שאני משכילה: לא התכוונתי שאני כבר משכילה, התכוונתי שאני בתהליך השכלה, יענו משכילה לא תואר אלא פועל. אבל תודה בכל מקרה.
 

orion111

New member
ארהב-איראן

תקנו אותי אם אני טועה - ארה"ב הסיקה מס´ מסקנות חשובות מדרך ההתנהלות באיראן, אבל מה הקשר בין נפילת השאח לבין ארה"ב. איראן מאסה בשלטון בית המלוכה המושחת ועובדה זאת הוותה טריגר לעליית המהפכה האיסלמית ולעלייתו של חומייני. מעניינת מאוד העובדה שבעניין מדינות הנפט המוסלמיות יש שחור ולבן ואין גווני ביניים איראן (של אחרי השאח), עיראק (משנת 90´), לוב וסוריה = מסלול התנגשות מהיר עם ארה"ב. סעודיה, כווית (שם ארה"ב התנהגה בסופה במדבר ממש כבת ברית), כל נסיכויות המפרץ הן כמעט גרורות של ארה"ב. כלומר אם אתה מוסלמי ויש לך נפט אז או שאתה בעל ברית של ארה"ב (כולל בסיסים וכולל ח"א עם F-15/16) או שאתה רואה בה שטן גדול. לעניינו איראן נפלה ב-2 הקטוגריות בהתחלה כמדינת עם אוריינטציה אמריקאית (בעיקר של מעמד בינוני) ואל תשכחו את חברות הנפט האמריקניות ואת ההון האדיר שהן עשו במפרץ ועד עכשיו שפל חסר תקדים ביחסיהם עם האמריקנים והכללתם בציר הרשע.
 
למעלה