א. עגל הזהב הוא סמל בלבד, כמו
האיקונין הנוצרי וכמו כל האלילים הקדומים. לא יעלה על הדעת, ש"עובדי האלילים" האמינו שהפסל הקונקרטי מוריד את הגשם פיסית, "במו ידיו". למעשה אין הבדל בינם לבין אלו שמאמינים במזוזות או בארון הברית. כל אלה סמלים בלבד, כמו דגל או סמל, המייצגים בלבד משהו ערטילאי ונעלם. ב. בספרות העולמית עגל הזהב מסמל דבר גשמי בהחלט: את חומרניותו של האדם, את תאוות הבצע שלו (למשל ביצירה "עגל הזהב" מאת אילְף ופטרוב), למרות שבמקור התנ"כי סֻפָּר שאבותינו דווקא ויתרו על זהבם כדי לראות אל מוחשי. ג. נכון שקשה עד מאוד "להוכיח" משהו שאינו משפט מתימטי. וגם משפט מתימטי, אם הוא מורכב מידי, או ההוכחה שלו מורכבת מידי, הקהל הרחב ממילא לא יבין. בערך בכיתב ג´ ניסיתי להוכיח לחברי מהכיתה שאין אלוהים. אמרתי להם משהו על הכוכבים, אשר תכונותיהם האמיתיות סותרות את מה שכתוב בספר בראשית. אז הם אמרו לי, למה הם חייבים להאמין למה שאומרים המדענים? כנ"ל, מי מבני אנוש מסוגל בכלל להבין את דברי הפיסיקאים על אפקט הספקטור האדום ועל המפץ הגדול, ועל אחת כמה וכמה להסיק מהם מסקנה לכאן או לכאן? ד. צארית רוסית ארגנה פומוס פומבי בין איש הרוח הצרפתי דידרו אשר "קילקל" לה את האצילים בזמן ביקורו ברוסיה, לבין גדול מתימטיקאי הדור, ליאונרד אוילר בכבודו ובעצמו, אשר היה אמוּר להציג לדידרו הוכחה מתימטית לקיום אלוהים. ואכן אוילר "הרג" את יריבו כבר במשפט הפתיחה: "עבור כל שני מספרים X ו-Y אפשר תמיד למצוא שני מספרים A ו-B המקיימים את התנאי הבא: X כפול A ועוד Y שווה B, משמע יש אלוהים". המצחיק מכל בסיפור הזה הוא, שאוילר באמת היה מתימטיקאי דגול (למי שלא מכיר). כנראה גם עם חוש הומור מפותח. ה. נושא מעניין, חילוני לחלוטין, הוא ההיסטוריה של היווצרות דת זו או אחרת, התפתחותן של הדתות, מקומן בהיסטוריה ובתרבות העולמית, השפעתן הפוליטית, מידת ההתאמה בין האקסיומות של דת זו או אחרת לבין מעשיהם של כוהני אותה דת (למשל האקסיומה הנוצרית על סליחה ומחילה והצבת הלחי השנייה - לעומת האינקביזיציה והעלאת "המכשפות" על מוקד). ו. נושא שונה לחלוטין הוא "התפלספות" בשאלה, האם קיים אלוהים, או לא? עכשיו הייתי רוצה להביע תמיכה מוחלטת בדרישתו של יאנוס - להתחיל מההגדרה! לפני שמתחילים להוכיח שיש אלוהים או אין אלוהים, הבה נגדיר: מה זה אלוהים! אם נעבור את זה בשלום (וגם אני די חושב שלא), רק אז יהיה טעם להמשיך. חבר אחד שלי ענה לי על שאלה זו: אלוהים=הטבע! אז אמרתי לו, אז למה צריכים מילים נרדפות, בוא נדבר על הטבע. כזה אני בן-אדם פרימיטיבי. צום קל!