אלות ופולחנים בתל-דור

Dia Leoghann

New member
אלות ופולחנים בתל-דור

בעונת החפירות האחרונה בתל-דור נמצאו שני ממצאים המספרים לנו על שתי אלות חשובות שהגיעו לארצנו מאזורים שונים של הים התיכון. ממצאי החפירות בתל-דור (החפירות מתנהלות שם כבר 22 שנה על ידי אפרים שטרן מהאוניברסיטה העברית) שופכים אור על פולחנם המיוחד של תושבי ערי החוף בארץ ישראל בתקופה הפרסית, וכמובן גם על האוכלוסיה שהתגוררה בהן. שני הממצאים עליהם אני אדבר כאן נמצאו במבנה ציבורי גדול שהיה באקרופוליס של העיר בתקופה זו (אולי מקדש?) המבנה נבנה בתקופה הפרסית והמשיך להתקיים גם בתקופה ההלנית. הממצא הראשון הוא משקולת של האלה תָנִת המשקולת היא משקולת עופרת מרובעת שבקצה העליון שלה לולאה המאפשרת לתלות אותה על מוט מאזניים. פה אני כמובן לא ידבר על המשקולת עצמה, אלא על מה שמופיע עליה (נספח מס' 1). בצידה האחד של המשקולת מופיע דגם סכמתי של האלה הפניקית-פונית תנת על רקע סבכה (שתי וערב). בצד השני של המשקולת מעוצבת אַלָה עבה שהיא סמלו המובהק של היראקלס, ולצידה האותיות היווניות AGO שהן קיצור של המילה "אגרונומוס", כלומר הפקיד הממונה על השוק, וכן תאריך הייצור של המשקולת שהוא שנת 12 למניין העיר צור שהיא שנת 115 לפנה"ס. בתקופה המדוברת היראקלס היווני זוהה על יד הצורים והפניקים עם בעל-מלקרת, שהיה האל הראשי של העיר צור. כלומר, האלה כאן אינה מסמלת את היראקלס, אלא את בעל-מלקרת שהיה גם בעלה של האלה תנת. עד לשנות ה-70 של המאה ה-20 התגלו עשרות סמלי תנת וכתובות המזכירות את שמה במושבות הפניקים במערב הים התיכון – בעיקר בקרתגו אבל גם ביתר הישובים בצפון אפריקה, סציליה, סרדיניה, מלטה וספרד. הנוסח המקובל לברכה לכבוד תנת היה "לרַבָּת לתנת פני בעל" כיוון שבמערב היה מקובל שהיא זוגתו של בעל-חמן, אל העיר קרתגו. לעומת זאת, במזרח, כלומר בפיניקיה, ארץ ישראל וקפריסין, לא נתגלה כל ממצא שיעיד על קיום פולחנה. לפיכך מקובל היה לחשוב שתנת היתה אלוהות נפרדת מן האלוהויות הכנעניות-פניקיות המזרחיות, והיתה מיוחדת לתושבי המושבות המערביות. היו אפילו חוקרים שחיפשו לה מקורות בלוב ובצפון אפריקה. אולם, בשנות ה-70 התגלתה בקרתגו עצמה כתובת שלשונה "לגברתנו לעשתורת ולתנת בלבנון" אשר יכולה לרמז לנו כי תנת היא בעצם עשתורת. מאז גם נעשו חפירות רחבות היקף בארץ ישראל ולבנון ונתגלה כי שמה וסמלה של תנת נפוצים כאן ביותר. סמליה נמצאו בגבל (לבנון) באכזיב, בצור, בספינות טבועות לחופי לבנון וגם באחת ליד שבי ציון. חותמות ומשקולות עם סמליה נתגלו גם בגבל, צרפתה (העיר מאליהו הנביא), במקדש הפניקי בראש הנקרה, בעכו, באשדוד ים וכאמור בדור. תליונים עם סמל תנת נמצאו באשקלון (נספח מס' 2), ולאחרונה נתברר שעבודתה היתה נהוגה גם בגליל בתל-קדש שם נמצא הארכיון של מושל האזור עד הכיבוש החשמונאי, ובו כמאתיים חמישים בולות (גושי חרס קטנים שנועדו לחתימת מגילות) ועל רובן כתובות וסמלי תנת. לא ברור כמה זמן נמשך פולחנה של תנת בארץ ישראל, אך במטבע אשקלוני מהמאה השנייה לספירה עדיין מוזכר מקדש לאלה "פני בעל". ההוכחה הסופית לאחדותן של תנת ועשתורת כאלה אחת באה מכתובת שנמצאה במקדש מן המאה ה-7 לפנה"ס בצרפתה, והיא מוקדשת ל"תנת עשתורת". הממצא השני שאדבר עליו הוא צלמית חרס שנמצאה בשלמותה, גובהה כ-15 ס"מ, המתארת את דמותה של האלה הפריגית קִיבֶּלֶה - cybele (על פי זיהויו של פרופ' אנדרו סטיוארט מאונ' ברקלי שהוא מומחה לאומנות קלאסית) . לצערי לא הצלחתי למצוא תמונה של הממצא בתל-דור באינטרנט אז נסתפק בתיאור מילולי. הצלמית מייצגת אלה היושבת על כסא הנתמך משני צדדיו על ידי זוג אריות, שהן החיות המלוות את אותה אלה בדרך כלל. ביד אחת היא אוחזת בתוף גדול, וביד השניה, המושטת קדימה, היא אוחזת בחפץ לא מזוהה. לראשה תספורת יוונית-פריגית ולראשה כובע המאפיין את נשות אנאטוליה וצפון סוריה. התמונה הדומה ביותר שמצאתי היא תמונה של האלה מאנטוליה שנמצאת היום במוזיאון איסטנבול (ראו נספח מס' 3). דמותה של אלה כזו, היושבת על כסא ומלווה בשני אריות מוכר משחר ההסטוריה האנאטולית. פסלוני אבן וחרס של אלה כזו נתגלו באתרים באזור זה כבר מלפני עשרת אלפים שנה (ראו נספח מס' 4). כבר אז היא נחשבה כנראה לאלה האם ואלת הפריון. באלף השני לפנה"ס כינו אותה החיתים קֻבָּבָּ, ובאלף הראשונה לפני הספירה היא הפכה לאלה הראשית של ממלכת פריגיה (Phrygia) – זוהי ממלכתו של המלך מידאס המפורסם. באותה תקופה גם הוצמד לה בן זוג בשם אטיס. מפריגיה התפשט פולחנה ללידיה שהיתה ממלכה יוונית, ומשם מערבה ליוון עצמה ולבסוף בשנת 204 לספירה, הוכר פולחן קיבלה כפולחן רומאי בעיר רומא עצמה. בפריגיה נחשבה קיבלה גם לאלת ההרים. מקדשיה נחצבו בסלעים במרומי ההרים, לעיתים דמותה הופיעה בחזית המקדש יחד עם שני אריות (ראו נספח מס' 5). חוקרים רבים סבורים שפולחנה היה קשור בטראנס ואקסטזה בגלל התוף הגדול שבידה וכן בגלל שלעיתים מחליפים שני נגנים את האריות של כסאה. בתקופה בה אנו מדברים, תקופתה של דור הפרסית (שמכונה היום "דור המושלת בימים" בגלל חשיבותה כעיר נמל) פולחן פריגיה היה עדיין נדיר מחוץ לגבולות אנאטוליה, ועם זאת נמצאה הצלמית הזו בשנה שעברה, ושני תופים נוספים שהיו מחוברים לצלמיות זהות ככל הנראה נמצאו בעונות חפירה קודמות. נראה אם כן, שקיבלה היתה מקובלת בחופי ארץ ישראל עוד לפני שהגיע פולחנה ליוון ובטח לפני שהגיע לרומא.

Dia Leoghann

New member
משקולת האלה תנת

ניסיתי לעשות ציור סכימתי, וזה מה שיצא

Dia Leoghann

New member
האלה קיבלה ממוזיאון איסטנבול

זוהי הצלמית הדומה ביותר שהצלחתי למצוא לאותה צלמית שנמצאה בתל דור, אם כי בצלמית בתמונה האריות לצד הכסא אינם נראים כמעט, והתוף בצלמית מעין דור מעט גדול יותר.

nazgulheir

New member
שאלה בקשר לאלה האם

זה נכון שהפולחן העתיק של האלה האם קשור לאופי המטריארכלי של החברה באותה תקופה?

Dia Leoghann

New member
....

אני לא חושב שיש מישהו שבאמת יודע איך היה האופי החברתי של אנשים לפני 10,000 שנה. להגיד שהיה להם אופי מטריארכלי זו הנחה שאין לה שום בסיס מדעי.

nazgulheir

New member
אין לזה ביסוס מדעי?! משונה...

כי בהמון מקומות שמעתי שלחברה בתקופת הזאת היה מבנה מטריארכלי...

Dia Leoghann

New member
זו הנחה מקובלת

בגלל הכמות הגדולה של פסלי אלות מאותה התקופה. אך אסור לשכוח שיש גם אלים בתקופה הזו (בדמות פרים בעיקר), וכמות של פסלי אלות אינה מעידה דווקא על חברה מטריארכלית. זה יכול להעיד שבפולחן פריון ונשיות הם חשובים מאוד, אך אין לנו שום הוחכה להיותה של החברה מטריארכלית או פטריארכלית.

L e s t a t

New member
בל נשכח

שברוב המיתולוגיות האלים והאלות בעצם שווים אחד לשני. במיתולוגיה היוונית, למשל, זאוס זוכה בשלטון על אולימפוס ושאר האלים - בעזרת אמו. הוא אפילו נכלא על ידי שאר האלים בעת מאבק (שוחרר אחר כך, לא זכור לי איך). במיתולוגיה ההודית אנו נמצא קטעים בהם האלים סוגדים אחד לשני (לרוב כולם לאחד מהם) ובמקרה אחר הצלחת התהפכה על פיה והנסגד הופך לסוגד. לעומת זאת, אנחנו יכולים למצוא מקומות שבהם לעיתים בין אלוהויות זכריות לבין אלוהויות נקביות ישנם כל מני הבדלים ולפעמים אפילו משהו שנראה לנו כמו "אפלייה" - כמו במקרה שבשלב מסויים האלים המצריים התכנסו באי כלשהו למטרת מועצה ואסרו על איזיס, אלה, להגיע למועצה. ישנם מיתוסים שבהם הנשים מראות עליונות על הגברים ונהפוך הוא. החברות המסופוטמית והמצרית העתיקות לא היו חברות מטריאכליות, הן היו פטריאכליות, אבל אתה יכול בהחלט להצביע על מקומות בהם החברות המונותאיסטיות הן יותר פטריאכליות. ביוון העתיקה, שנחשבת למקום שהיה בעל חברה פטריאכלית לכל דבר, לנשים היה מותר להחזיק רכוש והיו להן עוד זכויות שבתקופות מאוחרות יותר, בהן שלטה הנצרות, לא היו להן. ישנן השערות שהיו חברות מטריאכליות וישנן חברות מטריאכליות המוזכרות במיתולוגיות כמו האמזונות וכו'. בחברות הקלטיות, לעומת זאת, אני חושב שהמצב היה יותר מטריאכלי, אבל אולי אני טועה. זכור לי שבשלב מסויים גם נשים גאליות היו לוחמות. אבל להניח שבעבר הרחוק סגדו לאלה גדולה אחת במסגרת של חברה מטריאכלית? זה לא דבר מוכח, אבל אני נוטה להאמין שייתכן והיו דברים מעולם.

nazgulheir

New member
גם בחברה הקלטית וגם בגרמאנית

היה כבוד רב לנשים, ואכן המנהיג הקלטי הכי מפורסם הוא בעצם אישה. (למרות שאני מעדיף את ורקינגטוריקס)

Dia Leoghann

New member
טוב....

גם אתה וגם לסטאט מדברים על עמים וחברות מן האלף השני לפני הספירה והלאה.... האלה האם מצ'אטל הויוך או ממקומות אחרים באגן הים התיכון היא מהמאה ה-10 לפנה"ס ויש הבדל של כמעט 8000 שנה.... בקשר למנהיגה הקלטית המפורסמת, קצת קשה להגיד שבודיקה (אם אליה אתה מתכוון) יותר מפורסמת מהמלך קונור, או מבראן המבורך, או גווידיון ואמתאון, או ניאל בעל תשעת השבויים, או אילייל מלך קונכט, או לצורך העניין מהמלכה מייב...

nazgulheir

New member
ידוע לי הפרש השנים העצום

אמרתי שהיא יותר מפורסמת כי בניגוד אליהם היא דמות היסטורית לחלוטין. (כמובן שהייתה אישיות בשם מייב אבל אנחנו מכירים הרבה אגדות עליה לעומת מעט פרטים היסטוריים)

L e s t a t

New member
לא באותה הצורה

השבטים הגרמאנים והשבטים הקלטים היו שונים ביחס שלהם אל נשים ולמען האמת, בעוד שזה ידוע שהיו לוחמות קלטיות מעולם לא שמעתי על לוחמות גרמאניות. למען האמת, אני לא זוכר שראיתי סאגה שלא מדברת על זכרים. נכון, היה להם כבוד לנשים, אבל לא באותה הצורה וגם לא בצורה מאוד פמיניסטית..

graciella

New member
האלה הגדולה

אם תקראו בספר המתורגם לעברית בשם "הגביעה והלהב" כתבה אותו אייסלר, הרי שבתקופה פרה היסטורית כלפני 10000 שנה היו קהילות מטריארכליות במיוחד הממצאים נמצאים בטורקיה ב- קטל-אויוק, וביריחו. החברות המטריארכליות לא התבססו על חברה הנשלטת בלעדית ע"י נשים אלה שיויון בין המינים, והאלה העתיקה היתה אם הכל. תקופה זו התאפינה בקהילה שלא ידע מלחמות או מלכים רעבי כוח ועריצות, לאחר התפשטותם של השבטים ההודי-אירופאים כגון החיתים, שבטים שמים כנעניים בין היתר, תקופה המטריארכלית נמוגה בכוח הזרוע, אולם נשארו סימנים לה בתרבותיות השונות, אבל האלות הפכו למשניות או לאמאות של האלים הרמים. ברוב המיתולוגיות הידועות לנו האם הגדולה המולידה נהרגת ע"י האל השולט כגון תנית הבבלית, או יורדת לשאול כגון איננה השומרית. המיתולוגיה היונית/ רומית הרבה יותר מאוחרת ושם האלות הגדולות מהוות תפקידים משניים או מתפקדות כמגינות על הנשים בפרט.

L e s t a t

New member
יש כאן עיוות מסויים

קודם כל, במיתולוגיה הבבלית מורדוך הורג את תיאמט. לעומת זאת, ישנן עדיין אלות שנחשבות לחזקות כמו האלים. איננה (עישתר) יורדת לשאול כדי להשיג בחזרה את אהובה דומוזי (תמוז), בסוף המיתוס היא חוזרת מהשאול ועל דומוזי להישאר בשאול כל תקופת החורף ולחזור באביב. במיתולוגיה היוונית ישנן אלות שהתפקידים שלהן יכולים להיחשב כ"משניים", אבל ישנם גם אלים כאלה. את לא יכולה לומר לאזרחי אתונה הקדומים שאתנה מילאה תפקיד "משני" - הרי היא פטרונית העיר! היא מגינה על כל אזרחי העיר - נשים, ילדים, גברים, זקנים, תינוקות. האם ארטמיס מילאה תפקיד "שולי"? כל צייד יגיד לך מייד "לא!". האם גאיה מילאה תפקיד "שולי"? זאוס בהחלט יגיד לך שלא! במיתולוגיה היוונית יש לנו דווקא מעין שוויון ולא רק בין המינים של האלים אלא בין כל האלים.

Justin Angel

New member
אתה מקשקש והיא צודקת.

אומנם אין לי הבנה יציבה על המיתולוגיה היוונית-רומאית, ואני מאוד מעדיף שלא תהיה לי, אבל ממה שאני כן יודע (המחקר שקדם לכתיבת מיתוס הבריאה היווני-רומאי בספר "חלום הבריאה הפאגאני") תומך במה שגרסיאלה אומרת. אגב, אם תשאל צייד אם גאיה חשובה הוא כנראה יענה שכן וכנ"ל עם הדוגמה של האתונאים וארטימיס, אבל אם תשאל אותם את אותה שאלה על שני תריסר אלים גבריים אחרים אני בטוח שתקבל אותה תשובה. אתה מנסה להבליט אספקט אחד בשוכח שהאנשים האלו חיו עם כל האספקטים באותו זמן, ולא רק ממש אהבו את האלה שדרושה לך כדי להוכיח נקודה מוטעית.

L e s t a t

New member
אהה

גם אל תשכח את אפרודיה ודמטר שיש להן תפקידים מאוד מרכזיים... אתה צודק, אתה באמת לא מבין גדול במיתולוגיה היוונית, העובדה הפשוטה שאתה כותב "היוונית-רומאית" מעידה על כך. צא ולמד, לא רק שיש הבדלים מהותיים בין האלים הרומיים לאלים היווניים, אצל האלים היוונים *כן* יש שוויון מסויים. אנחנו אפילו לא צריכים להתווכח על זה, תפוס את הספר "המיתולוגיה היוונית" ותראה בעצמך...

Dia Leoghann

New member
אני לא מכיר את הגביע והלהב אבל...

תקופה זו התאפינה בקהילה שלא ידע מלחמות או מלכים רעבי כוח ועריצות אז איך היא מסבירה את החומה והמגדל שנבנו במאמצים אדירים באותה תקופה על ידי הקהילה ביריחו??? וכמו שאמרתי, כל העניין עם האלה האם והחברה השיוויונית הוא פרשנות של הממצאים מיריחו וצ'אטל הויוך (וכמובן הרבה מקומות אחרים) ולא משהו שניתן להוכיח. אני אישית מסכים עם טענותייך, אבל גדולים וידועים ממני אינם מסכימים עם זה.

nazgulheir

New member
בקשר לחומת יריחו

שמעתי פרשנות דבילית שהיא בעצם שימשה בתור סכר או משהו כזה...

למעלה