המשך להמשך...
נכון שרוב הארכיאולוגים הגדולים הינם גברים, אבל דווקא בתקופה ובאתרים עליהם אנחנו מדברים הארכיאולוגים הגדולים הן ארכיאולוגיות גדולות - קייטלין קניון (שחפרה ביריחו) וגארוד שחפרה בכמה וכמה אתרים מהתקופה. דבר שני, את צריכה להבין שאני לא מתווכח איתך בנושא החברה המטריארכלית, אני אישית גם מאמין שהחברה היתה מאטריארכלית, לפחות מבחינה רוחנית. אבל כשאנחנו מביעים פרשנויות, ולהגיד שהחברה היא מאטריארכלית זו פרשנות, צריך גם לדעת שיש כאלו שחושבים אחרת, ואין לנו דרך היום להגיד מה אמת ומה לא. אם אכן יש ספרים שמוכיחים שצ'אטל הויוך נבנתה בחברה מטריארכלית, אני אשמח מאוד לשמוע עליהם. בקשר ליריחו, אמרת ש"חומת יריחו נבנתה מאות שנים אחרי ששבטים שמים או אחרים הגיעו למקום", אז אולי את צודקת כי כמו שאמרתי אני לא יודע איך בדיוק קובעים איפו מתחילים הפרוטו-שמיים ואיפה הם נגמרים ומתחילים השמיים עצמם. אבל, להגיד ש"היו שם מלכים ותרבות מלחמה והרס" זה לא רק לא נכון, אלא לא נכון בעליל!! וזה כבר לא פרשנות אלא עובדות בשטח!! אילו זה היה נכון זה היה פותר את אחת החידות הגדולות של התקופה והיא מדוע בנו את חומות יריחו - כי התרבות היא תרבות מלחמה והרס. אבל העובדות בשטח מראות שהחומה איננה יעילה כביצור הגנתי, באף ישוב אחר בארץ ישראל אין חומות באותה תקופה, באף ישוב בכל מרחב הלבנט אין סימנים של הרס וחורבן כתוצאה ממלחמה או מאבק במשך התקופה הזו, ואין שום עדויות על שתי תרבויות שהיו צריכות להאבק על משהו כמו שטח לחקלאות, שטח למראה או מקורות מיים. גם מלכים לא היו באותה תקופה, כיוון שבאף ישוב באותה תקופה לא נמצאו בתים ציבוריים פרט אולי לבתים שיכולים אולי להיות מקדשים, ובטח לא נמצאו ארמונות, מחסנים גדולים, ובניינים מונומנטליים היכולים להעיד על קיומה של קבוצה או איש השולטים בשאר החברה. גם בבניה הפרטית אין בתקופה הזו שום סדר וכיוון מגבוה או הקצאת שטחים לבניינים בעלי תפקידים שונים. יוצא הדופן היחיד הוא כאמור חומת יריחו, ולכן היא נחשבת לחידה. דרך אגב, זו כמובן לא אותה חומה שנפלה בתקופת ההתנחלות של שבטי ישראל, אלא חומה שקדמה לה באלפי שנים...