אלים של המאה ה-21

0Pandemonium0

New member
אלים של המאה ה-21

בעקבות הדיון הקטן על גרמלינים שהתפתח פה למטה, החלטתי לפתוח את השרשור ולשאול: מי הם האלים המודרניים? בעבר, האדם "האשים" את האלים או השדים בכל דבר שקרה. הוא דג דג גדול במיוחד? צריך להודות לאל הים. עדר הכבשים שלו נטרף? זה ודאי אדם זאב. מישהו בילגן את הבית? צריך לפייס את השד במנחה. וככל שהלכה האנושות והתקדמה, אני חושב שסביר שבני-האדם מצאו להם יצורים חדשים להפיל עליהם את האחריות לכל מיני מעשים, כמו למשל הגרמלינים או הנוקרים. וזה מה שאני שואל: את מי להאשים כאשר יש הפסקת חשמל או כשהמחשב מתקלקל? למי להשאיר מנחת פיוס כאשר צינור הביוב נסתם? איזה אל אחראי על התקדמות טכנולוגית ואילו שדים חיים בסביבה העירונית המודרנית? יש דבר כזה בכלל? אודה לתשובות

מודרני

אני חושב שמיתולוגיה מודרנית זה חשוב נורא, ומשקיע מאמצים מסוימים בלפתח ולהפיץ אותה (בעקבות כל מני אנשים כמו ג'וזף קמפבל וג'ורג' לוקאס, נניח). החתימה שלי (ציטוט מהוגה פולני חשוב בן אמצע המאה) היא הוכחה לא רעה. מיתוסים משרתים תפקידים רבים. הגרמלינים כבר תפסו מקום של כבוד בתודעה. לא ברור מי באמת מאמין בהם, אבל בהחלט נוח שהם קיימים שם (על תפקידה השנוי במחלוקת של המיתולוגיה בחברה ניתן לקרוא בספר החשוב הנקרא פשוט "האם היוונים האמינו במיתוסים שלהם?"), אך הבעיה היא שההתפתחות הטכנולוגית המסחררת של האנושות לא משאירה זמן לתרבות להתאים את עצמה לצורכיה, וזה עוד בלי להזכיר את הקשיים של עולם מרובה-תרבויות בעל נטייה לפוסט מודרניזים. גילוים ממשיים של המיתולוגיה המודרנית כוללים בכל אופן את החייזרים (במיוחד ארה"ב, מקרה דאלאס , אופנת החטיפות ,וכל היאדה יאדה) - העונים על הפחד מפני הלא נודע, התנינים המוטאנטיים הענקיים של ביובי ניו-יורק, צ'יזבאטים על רוצחים מטורפים ורחובות שאי אפשר לחזור מהם - העונים על הפחד מההזרה העירונית, סיפורי הווירוסים המהפנטים - העונים על הפחד מפני הפתיחות של האינטרנט, וסיפורי קונספירציות ממשלתיות - אותם אפשר לדעתי להחשיב למיתוסים בפה מלא, כיוון שהם מתאפיינים בהפיכת הממשלה לגוף נעלה, מופשט, ערטילאי, ואלוהי קמעה - העונה על הפחד שלנו מהמבנה החברתי ההדוק היה לפני מספר שנים עץ בארפיגי.נט על מיתולוגיה אורבאנית בישראל. אני זוכר שתרמתי אליו לא פחות משמונה מיתוסים ירושלמים אסליים, חלקם אפילו מאד נפוצים. אני יכול לנסות לחפש.

Y. Welis

New member
נראה לי שאין עוד אלים

להוציא את אלה שבמכונה או באידיאולוגיות - אבל הם חסרי גוף בד"כ. האלים שנותרו הם אלה שבבני אדם שמתיימרים להיות אלים וסוחפים אחריהם את ההמונים. לעומת זאת ישויות/פיות/שדים/שדונים, יש לא מעט ויש גם קסם שקשור אליהם ומצוי גם בטכנולוגיה. ר' טכנו-פגאניזם (ואם כוכב ה- יבקר, הוא בטח ירחיב).

Mirrorshades

New member
מיתולוגיית עולם המוסיקה היא ביטוי

לא רע לעולם המיתיקה המודרני. אלי הרוק ואלילי הפופ - אינספור אגדות נשזרו סביבם. אני מכיר המון רק מתחום הרוק("אלוויס חי!" או לחליפין "פול מקארטני מת!"). ובקשר לעולם הפופ - תפתחו כל צהובון ראוי לשמו, והנה המיתולוגיה לפניכם. אגב, עצם עובדת קיומם של בני האדם במציאות אינה פוסלת את היותם מיתוס. סביר להניח שדמויות רבות במיתולוגיה היו מבוססות על אנשים חיים.

MetalSinagouge

New member
מה ששוב מחזיר אותנו לאלים אמריקאים

ה-M של McDonalds יהיה חותמי, והליצן יהיה אלי. סתם. לצערי לא אוכל לענות על השאלות שלך, אבל אני מאמין שיש הרבה אנשים שתמיד ימצאו את מי להאשים (וכמובן, אסור לשכוח, למי להודות) בחייהם (ז"א כוח חיצוני). המדע תרם המון, אבל הוא גם הציב שאלות חדשות, מכניקת הקוונטים, כאוס וכו'. אנשים (כמו שג'וזף קמפבל המוזכר לעיל אמר) צריכם מיתוסים, ואין שום דבר רע בזה, לכן יש לנו את תרבות הסטארק טרק למיניהם, משחקי RPGוכו' וכו'. אותם אנשים, צודקים וטועים כאחד, פשוט מאוד כי "Nothnig is true...", ז"א כל אחד רואה את החוויות של חייו אחרת, כמות הקשרים העצביים במוח של כל אחד שונה, כל אחד חי במאטריקס שונה של זמן-מרחב. מה שכן, בלי קשר לאמונה בכוחות חיצוניים, אני חושב שלחיות על פי חוקי העבר האלה, שיכול להיות (או שלא) נחקקו על ידי האלים עצמם במיתוסים בהם הם משתתפים, היה יכול לעשות פלאים לאקולוגיה בימינו. הגרמלינים דורשים חקירה נוספת, אני זוכר שראיתי פרק "בטוויטי וסילבסטר" בנושא. גורם לאחד לחשוב על מה חתולים מייללים כל הזמן :)PS, אני לא זוכר את הציטוט המדוייק אבל נראה לי שאלברט איינשטיין אמר שרגש ה"נסתר" הוא הדבר הכי מאיים והכי "מועיל" שלאדם יש, זה די מתקשר לנושא. סביר להניח שערכתי לינץ' נוראי בציטוט.

למעלה