אלכוהול כמאפשר אינטראקציה חברתית טובה יותר

ב ן ח ו ר י ן

Member
מנהל
אלכוהול כמאפשר אינטראקציה חברתית טובה יותר

לשתיית אלכוהול בכמות רבה חסרונות רבים, כמו ביטויי אגרסיביות מילולית ופיזית, גרימת תאונות דרכים ונזקים גופניים. מאידך, במחקר חדש שנעשה על-ידי מייקל סאייט (Sayett), התברר ששתיית אלכוהול מתונה משפרת אינטראקציה חברתית בין אנשים שלפני כן היו זרים לגמרי אחד לשני.
במהלך הניסוי חולקו הנבדקים לשלושה קבוצות. הקבוצה הראשונה קיבלה לשתות משקה אלכוהוליסטי, הקבוצה השנייה שתתה משקה דמה והקבוצה השלישית קיבלה לשתות מיץ רגיל. במהלך השתייה נבדקו האינטראקציות בין הנבדקים ונמצא שאצל אלו ששתו את השתייה האלכוהוליסטית, האינטראקציה החברתית היתה טובה יותר.
בניסוי הנוכחי האינטראקציה נבדקה, בין השאר, בעזרת מה שנקרא חיוכי דושאן (Duchene Smiles), שהם חיוכים אמיתיים, חיוכים "מכל הלב". חיוכים אלו, אשר מבוטאים בתנועות של שרירי העיניים והפה, נוצרים כאשר אנשים חשים שמחה או הנאה אמיתית. כמו כן נמדדה האינטראקציה על-ידי מה שנקרא "דיבור תואם", מצב שבו דיברו חברי הקבוצה בצורה זורמת, בזה אחר זה.

מבוסס על כתבתה של מרים דישון-ברקוביץ, עיתון גלילאו מס' 169, ע"מ 68-69.

קישור לדף החוקר

BigBadWolf

Member
המפץ הגדול כבר גילו את זה מזמן

ב ן ח ו ר י ן

Member
מנהל
אז זהו, שלא תמיד המחקרים הצליחו להוכיח זאת...

מה שמיוחד במחקר הזה זה השימוש שהם עשו בחיוכי דושאן ובמה שנקרא
"זרימה" בין האנשים ששתו.

BigBadWolf

Member
The Big Bang Theory

הם ניסו את זה גם על רג' וגם על שלדון... הצלחה מסחררת בשני המקרים

BALEDIN

New member
זה בסה"כ אומר שאנחנו בתור בני אדם

רגילים שבמצב מסוים מתנהגים בצורה מסוימת
ומתנהגים לפי ההרגל הזה
ואלכהול תמיד היה מקושר באופן ישיר לאינטרקציה חברתית

באותה מידה
כך חבורת גיקים (אני גיקית לכן הדוגמה משם)
ותיתן להם לשבת בקבוצה אם משחק (או תפקידים או לוח)
או סרט קאלט כלשהו שהם ראו 2000 פעם
לאומת בלי משחק או סרט

ותראה שאם משחק או סרט האינטרקציה יותר טובה

זה לא קשור למשחק עצמו
זה גם פשוט הרגל
משהו שאנחנו רגילים לשבת סביבו
כסממן לאינטרקציה

זה רק מוכיך שיש הרגל כזה
ולא שהאלכהול וההשפעה שלו
עושים אפקט זה או אחר

uzi2

Active member
בתור מי ששותה מדי פעם בקבוק בירה

בנסיבות חברתיות, אני לא מסכים.

אלכוהול במידה סבירה משחרר קצת עכבות. כאשר האלכוהול הוא במידה, שחרור העכבות מאפשר פתיחות גבוהה יותר, ושיפור מסוים במצב הרוח. אך שחרור העכבות אינו מספיק גדול כדי לגרום להתנהגות חסרת אחריות (אצל אנשים אחראים).
הפתיחות בשילוב עם מצב רוח טוב יותר עוזרים חברתית.

אני זוכר הופעות שבהן שאלתי את עצמי מדוע בהתחלה פחות נהנתי מאשר בסוף. הסתבר שההסבר היה טמון בשלב שתיית הבירה.

כמובן שיש גם אפקט פלצבו ואפקט תרבותי, אבל אני משוכנע שלא רק.

BALEDIN

New member
טוב אז צריך לעשות ניסוי

ולהשוות אלכהול
למשהו אחר שאנשים עושים סביבו
מפגש חברתי (כמו משחק או אחרי סרט)
ולא רק מיץ או מים

ועד אז
זה רק השארות

BALEDIN

New member
אני בחורה, וכן זו גם אופציה

למרוט שבסרט לא כל כך נהוג לדבר
רוב האינטרקציה זה לפני ואחרי

פולספגן

New member
ובהפסקה

האם המצ"ב שלך משתנה בעקבות אכילת הפופקורן או בעקבות האם נהנית בסרט או לא.

uzi2

Active member
ההשוואה היחידה שהיא איכשהו קבילה

היא השוואת ארוע חברתי עם אלכוהול, לארוע חברתי דומה אך ללא אלכוהול, אם רוצים לדעת את ההשפעה של האלכוהול על האינטרקציה החברתית.

לצערי, בשל היותו של האלכוהול סם משנה תודעה, אי אפשר לעשות ניסוי בסמיות. אלא אם ברצוננו לבחוון את השאלה (שכבר הבחנה בעבר) האם הוא סם משנה תודעה.

יש עוד גורמים שמשפיעים על אינטרקציה חברתית. למשל חוויות משותפות חזקות שאנשים עוברים ביחד. לכן אם משווים ארוע חברתי עם אלכוהול לארוע חברתי שבו עוברים המשתתפים חוויות משותפות חזקות, לא ניתן להסיק מכך על השאלה האם אלכוהול משפיע, אלא רק על השאלה, האם הוא משפיע יותר מחוויות משותפות חזקות.

BALEDIN

New member
אבל אלכהול עצמו הוא חוויה משותפת חזקה

ולכן ניראה לי שזו השוואה כבילה

uzi2

Active member
טוב, אז ככה

אם את מניחה הנחה שאלכוהול, בניגוד למיץ הוא חוויה משותפת חזקה, אז הוויכוח הוא רק על השאלה מה באלכוהול גורם לשיפור האינטרקציה החברתית - העובדה שהוא סם משנה תודעה או העובדה שהוא חוויה תרבותית חזקה.

peach20

New member
מה זה גיק? ובהקשר לאלכוהול....

אצלי הוא לא משחרר עכבות (גם אני בחורה) אלא מייצר עייפות במקרה הטוב וסחרחורת הולכת וגוברת במקרה הרע.
אבל אני מרגישה גם באיזה שלב שאני "תופסת ראש"...אבל מה זה גיק שרשמת שאת כזו?

למעלה