אלצהיימר וסטיגמה

אלצהיימר וסטיגמה

שלום לכל חברי הפורום ! שמי ענת, ואני סטודנטית לתואר שני בגרונטולוגיה באונ' חיפה. בכוונתי לערוך מחקר ספציפי תחת הכותרת הרחבה: הסטיגמה של מחלת האלצהיימר. אשמח מאוד להיעזר בכם ולשמוע התייחסותכם לנקודות הבאות: א.איזה היבט של הסטיגמה של המחלה ניראה לכם הדחוף או החשוב ביותר לחקור ? ב. היכן חוויתם בחיי היום יום שלכם את הסטיגמה של המחלה ? ג. האם והיכן נפגשתם בחומר כתוב שמתייחס ספציפית לסטיגמה של אלצהיימר ? אשמח גם לקבל כל הערה או נקודה למחשבה בנושא , לפורום או לאי מייל שלי [email protected] סוף שבוע נעים ותודה מראש על העזרה!
 

מני בר

New member
../images/Emo6.gifה"סטיגמה"

תוכלי בבקשה לפרט מה כוונתך סטיגמה בהקשר הזה?
 
למני ולאחרים- תודתי והתנצלותי

למני ולכל המגיבים האחרים ... מכיוון שהחלפתי מקום עבודה ב1 לפברואר , עדיין לא התפנתי להתעמק בתגובות - ואני אעשה זאת בהקדם האפשרי. מקריאה ראשונית של התגובות תפסו את עיני שני אלמנטים. הראשון הוא "שאלת המפתח" ששואלים את הבן או הבת של החולה : "האם הוא מזהה אותך ?" . הרגשתי הראשונית היא שהשאלה הזו"מקפלת" בתוכה תכנים מאוד משמעותיים לעניננו. השני הוא כי במהלך פגישה נוצרת "באופן טיבעי " התעלמות מהאדם החולה- ( שהופך להיות שקוף- עיוור- חירש-אילם )- והפנייה היא אל המלווה של החולה בלבד. אשמח לקרוא תגובות נוספות! לילה טוב, ענת
 

מני בר

New member
נראה לי שכדאי לך אולי

להפתח קצת לנושא ולא באופן הסכימתי.אבל זה רק טיפ אישי
 

אנימו

New member
סטיגמה - לאיזו סטיגמה הכוונה?

סטיגמה במילון: אות, תו, חותם,כתם, סימן לקות ואות קלון לחרפה ולדיראון: אות קיין. למה מכל אלה כוונתך? לא הייתי מרחיקה אל ההגדרות הנ"ל אבל הייתי אומרת שיש בורות גדולה בקשר למחלה וחוסר אבחנה במינוחים השונים בקרב האוכלוסיה ואפילו בקרב משפחות החולים. אצל רבים קיים פחד מלשמוע על/או לראות את החולים ולפעמים נדמה לי שאנשים חוששים מהדבקות ..... הפחד הוא כאילו פחד מפני עין הרע, מעולם האמונות התפלות . לא מעט אנשים אומרים: אני לא יכול לראות אותו/ה במצבו/ה ואכן המראה קורע לב ככל שהמחלה מתקדמת ומתגנבת תמיד המחשבה והחשש שאולי גם לי זה עוד צפוי????? נדמה לי שתגובות הסביבה לגבי חולי סרטן , למשל , חופשיות ופתוחות יותר. דברים נאמרים ונשמעים בפרהסיה ויש מודעות גדולה לגבי הליכים וטיפולים. לגבי אלצהיימר-דימנסיה השאלה המקובלת היא: האם הוא/היא מזהה אותך? כאילו שזו הבעייה היחידה. כאמור - על אף שמספר החולים הולך וגדל, עדיין רב הנסתר על הנגלה אצל רוב האוכלוסיה .
 

מני בר

New member
אנימו תודה על ההסבר

סטיגמה........לא הבנתי גם כן למה בדיוק הכוונה. לעיניין הנידוי החברתי,קשישים בריאים מתרחקים מקשישים דימנטיים ככה שהאנשים האלה נשארים בודדים.
 

אירילה

New member
הסטיגמה - האם יש לנו חלק בכך???

אני אפתח בדוגמא מאוד אישית ,ביום שרשיונו של חמי נלקח ממנו במשרד הרישוי צפיתי מראש את הסצנה שתהיה ,הפקידה שהודיעה לו על השלילה לצמיתות ,העבירה את ההודעה בצורה יבשה ובלתי מתחשבת ,ללא פרטיות כאשר כל ההמון מסביב שותף לדבר וסיבת השלילה שנאמרה על ידיה היתה : סיבות נאורולוגיות-פסיכולוגיות. סטיגמה 1 - לחולה אין רגישויות ,הוא שקוף. דוגמה שניה - חולה אלצהיימר שעדיין בתובנה הולך עם אשתו לרופא עיניים ,הרופא מדבר לאישה אבל לא לחולה. סטיגמה 2 - כל חולה אלצהיימר איננו עוד "בינינו" , כן בתובנה לא בתובנה. באופן עקרוני כל חולה אלצהיימר נתפס בעייני הצופה מבחוץ כאחד שהולך לאיבוד ,כי זו היא הסטיגמה ,כי ברגע שמתפרסמת ידיעה בתקשורת על חיפושים אחרי חולה אלצהיימר ,ברור מאליו שחולה אלצהיימר הוא אחד שהולך לאיבוד. לא פעם לצערי הרב ,חלק מהאשמה על המשכיות הסטיגמה של חולי האלצהיימר נעוצה באי חשיפתו של החולה לסביבה אודות המחלה. אני מודע לכך שהעניין מאוד קשה עם בני המשפחה ,הרי לא כל אחד מוכן שקרובו ייחשף לעייני הציבור כחולה אלצהיימר ,אולם כלום האם אנחנו נוהגים נכונה? האם אנחנו מפחדים להתמודד עם דעת הציבור אשר אינו מכיר עדיין את מחלתו של קרובינו? או האם אנחנו מתביישים בחולה ,בהתנהגותו ,במחלה? מי אני שאשפוט את בני המשפחה ,אולם בתוככי נפשי אני יודע שכל עוד נחריש ,נסתיר ולא נדבר על המחלה בפומבי ולא נחשוף את דבר מחלתו של יקירנו לסביבה ,כך תימשך הסטיגמה של החולה בעייני הציבור. והציבור אינו אשם הוא , כי ככל שלא נדבר ונסביר כך יימשך המצב. נחזור אחרונית לאותה פקידה שהעבירה לחמי בצורה יבשה ולעיניי כל את דבר השלילה , אם ההסברה היתה נכונה ,היו יודעים הרשויות שלא כל חולה אלצהיימר הוא בחזקת הולך לאיבוד מבחינה נפשית ופיזית ושקיימת עדין תובנה אצל הרבה חולים ,אבל הסיגמה היא כזאת...... אותו חולה שהלך לרופא העיניים ,ראו את הרופא המתעלם מהחולה עצמו ,הוא אינו פונה אליו אפילו ,הכל דרך אישתו ,והחולה נעלב ,כי הרופא אינו יודע שהחולה הוא רק בשלבים הראשונים של המחלה ,והחולה כואב את כאבו משום שהרופא אינו מתייחס אליו והוא גם פונה לרופא ושואל אותו "דוקטור? אתה כבר לא אוהב אותי יותר???". קורה בוודאי להרבה מאלה שלא חשפו את דבר מחלת יקירם לרבים ,שנבוכו בארועים שונים מהתנהגות החולה ,ישנם כאלה שגם נמנעים לצאת עם החולה למקומות פומביים כמו מסעדה , בית קפה. מתביישים?..אולי ואולי לא ,אבל אי החשיפה למחלה ,זו היא הגורמת לתדמית החולה בעייני הציבור. פעם היתה סטיגמה נוראית על ילדים אוטיסטים , התייחסו אליהם כחולי נפש גמורים ,הרבה חשיפה שינתה את הגישה ,היום האוטיסטים ידועים כבעלי אינטלגנציה גבוהה ,עובדים במשרות שונות ומי שעדיין לא מכיר ,שייגש למסעדת "פיצה פצה" מול בניין העיריה בתל אביב ויראה איך המסעדה מנוהלת על ידי נערים אוטיסטים. הייתי מסכם ואומר שהדבר הוא רק בידינו ,ככל שנדחיק ונרחיק את עצם קיומה של המחלה מידיעת הסובבים ,כך נזיק ראשית לקרובינו החולים ונאפשר לסטיגמה (קחו איזה פירוש שאתם רוצים) להמשיך. ככל שנחשוף את החלה כך יידע הציבור יותר אודותיה ,יידע איך להתנהג עם נחולה ויתרה על זאת אף אחד אינו יודע אם הוא יהיה הבא בתור ועל כן יהיה מודע יותר למחלה. אישית , אני בעד החשיפה , לצערי משפחתו של חמי מתנגדת לחשיפה , אני מצר על כך וחושב לעצמי ,האם הבושה כדאית???? אשמח לתגובות ולתחושות אחרים כאן. גרשון
 

אנימו

New member
האם אנחנו אשמים ?../images/Emo7.gif

לדעתי חובת המשפחה הקרובה ליידע את כל הבאים במגע עם החולה בדבר מחלתו.אין זה אומר שיש לצאת בכרזות והודעות לעיתונות.... מאידך אני אומרת שזה כמו הריון-אי אפשר להסתיר , בסופו של דבר השמועה מתפשטת ואז עלולים לקבל היזון חוזר שבאמת אין לו בסיס במציאות. יידוע הסביבה צריך להיות מגובה בהסבר בדבר טיב המחלה וזה יחסום את הדמיון המפותח אצל אחדים מהשומעים. אני אישית נתקלתי בסיפורים על החולה שניזונו מפי השמועה וזאת על אף שמלחתחילה הסברתי לכל מי שבא במגע את טיב המחלה. ואח" כ לך ספר שאין לך אחות.....זו מלאכה לא קלה ומתישה אבל מסירה את מחסום המסתורין והפחד לפחות אצל חלק מהאנשים. כאמור, לא כולם מוכנים להחשף למידע והם פשוט בורחים מן המערכה. לצערי נתקלתי בכך דוקא בקרב המשפחה המורחבת. אצל הרופאים - תמיד הקפדתי (אפילו בשיחה מראש) שהרופא ידבר אל החולה ברמה המובנת לו ויש לרופאים המומחים את הטרמינולוגיה המתאימה להסבר לחולה שהוא לא בקו הבריאות וזקוק לטיפול או שהוא מוגבל. כמובן שכל מקרה לגופו ויש חולים שרצוי לא להפחידם יותר מדי ובוודאי לא לנקוב בשם המחלה. גם לפקידים צריך להסביר מראש עם מי יש ענין ושיואילו בטובם לברור את המלים. לא הגעתי בכלל למשרד הרישוי. הרופא לא הסכים לחתום על הטופס לחידוש הרשיון. כדאי תמיד לערב רופא בהסבר ולא להגיע לפקידים. נכחתי במקרה שמישהיא שלא ידעה על מחלת חברתה אמרה לה: "מה אתך? את מדברת שטויות!" כל זה בגלל המחלה הוסתרה מן הסביבה. החולה נעלבה ובבואה הביתה בכתה מרה שהרי הרגישה וידעה שאינה בקו הבריאות. מאז למדו במשפחה לקח ומיידעים את הסביבה הקרובה. אין בכך כל בושה ואולי כדאי שעובדת סוציאלית תסביר זאת. לסיכום - ההסתרה גורמת נזק לכולם ומצריכה אנרגיות מיותרות שיש בהן צורך להתמודדות חיובית עם המצב.
 

מני בר

New member
גם לרופאים יש סטיגמות

ברגע שחולה מאובחן כאלצהיימר מצפים שכל הסימפטומים שידועים אצל חולים כאלה יופיעו אצל אותו חולה. לא כל חולי האצלהיימר משוטטים ברחובות. יש חולים לגמרי מבולבלים אבל מסוגלים לכתוב ברור ולקרוא. יש חולים שלא משוטטים בליליות.
 

אנימו

New member
נכון. יש רופאים מקובעים . מה אפשר

לעשות ? בגלל זה אנחנו בחיפושים אחרי הרופאים היותר רגישים וידענים. הבעייה שגם הם מסוגלים לעזור עד גבול מסויים. הרופא עוזר - אבל אינו אלהים!
 

טיקו1

New member
חשיפת העובדה

חשבתי שעם התגברות החשיפה הציבורית למחלה,בעיקר לאחר הצהרתו של נשיא ארה"ב לשעבר רונלד ריגן, ייקל לאנשים לספר לסביבה שבן משפחתם חולה באלצהיימר. מסתבר שלא לכולם נפתח כאן חלון... אני בכל אופן נהגתי בטבעיות ובחופשיות כשאמי ז"ל הייתה חולה. לקחתי אותה לאירועים כשעוד הייתה מסוגלת להנות ולא הרגשתי נבוכה עקב התנהגותה (רק בכיתי לא פעם..) לאנשים בקבוצת התמיכה בעירי אני ממליצה תמיד על חשיפת האמת, בעיקר בפני כל המשפחה והשכנים. זה מוריד מהמתח וזה עשוי להועיל בתפקוד היומיומי ,למשל שכן מסייע ע"י פקיחת עין על החולה המטייל בחצר. אנשים רבים הודו לי על שקבלו את הצעתי והקלו בכך על הרגשתם ועל חייהם.
 

zvooloon

New member
טיקו1, הזדהיתי מאוד עם דבריך

כשהייתי ילדה והייתי מתהלכת עם אבי ברחובות הוא היה עושה לי בושות ומתחיל לקשקש עם כל מיני אנשים זרים. לקח לי שנים להבין שזאת פשוט היתה רגישות מצדי, רגישות אופיינית לילדה קטנה, התנהגותו לא הביכה אנשים והם חיבבו אותו כי הוא אדם נחמד. היום כשאני מתהלכת איתו ברחובות או לוקחת אותו לאירועים הוא פונה הרבה פעמים לאנשים זרים, שואל אותם שאלות משונות וחוזר שוב ושוב על אותה שאלה. היום הוא באמת "עושה בושות", בגלל המחלה שלו. החלטתי להעלים עין, עושה בושות? שיעשה, הוא אבא שלי, ואני לא מתביישת בו, ואם הוא נהנה לצאת ולהיות בחברת אנשים, אז מצוין. כמה הנאות עוד נותרו לו?
 
הלחשוף?

בתחילה התביישתי, לא חשפתי את מחלת בעלי לידידים, לאט נפתחתי והבנתי שאין להתבייש בכך, הוא אינו אשם שהוא חלה, זה חוסר המזל שלו, אבל לחולה עצמו לא סיפרתי, חששתי שיקבל שוק כשיוודע לו, הוא היה עדין מסוגל לנהוג לא כפי שארצה שינהג, עד היום אינו יודע, אמרתי לו שהוא מזדקן וישנן תופעות של שכחה, חוסר כוח, וזקוק לעזרה, עובדה שקבל את הסברי.בתחילה לא רצה שאצא מהבית{חוסר בטחון, פחדים} מאז שיש להו עובד זר, אינו מונע ממני, יש לו חיים שקטים, ידידים מכבדים אותו כשפוגשים בו, יודעים שהוא חולה ומתנהגים בהתאם.
 

zvooloon

New member
אם החולה לא מעוניין להיחשף?

זוהי דילמה שאני נתקלת בה. יש מקומות שבהם ברור לי שיש הכרח להיחשף, למשל בשכונה שאבי מתהלך בה ופוקד בה מוסדות שונים - המכולת, הקיוסק, גן הילדים שהנכד שלו למד בו. במקרים אלה ברור לי שהחשיפה עשויה להועיל, שכן אלה אנשים שפוגשים את אבי לעתים מזומנות ועשויים לעזור להחזירו הביתה, נניח, אם קורה לו משהו. לעומת זאת - ישנם חבריו מן העבר וחבריו לעבודה לשעבר, אנשים שבמהלך חייו המקצועיים המצליחים היתה לו אולי איזו תחרות איתם ואני מבינה שהוא מתבייש לחשוף בפניהם את מצבו. במקרה זה, אף שאני אישית סבורה שאין מה להתבייש, אני בינתיים מסתירה, אם כי מתישהו, לפני שיאבד לגמרי את צלילותו, אני רוצה להפגיש אותו איתם כדי שייפרד מהם.
 
לענת ולכולם בעניין הסטיגמה

אני סבורה שכל אחד מאיתנו יכול לבדוק את הדעות הקדומות שלו ואת הפחדים שלו שקשורים לאלצהימר ואת זה ניתן לעשות כשכל אחד מאיתנו יחשוב על חולה אלצהימר שאיננו מכיר. לא על החולה שלו שהוא כבר מכיר אותו ואוהב אותו משכבר הימים, אלא אדם זר שמתברר שהוא חולה באלצהימר. אני רוצה לספר לכם על אחת מפגישות התמיכה של משפחות שאליה שהתקיימה כבר מזמן ואליה הובא חולה כי לא היתה אפשרות להשאיר אותו בבית. אותו חולה ישב בהתחלה בשקט ולאחר מכן כשאיבד את סבלנותו התחיל להסתובב בשקט בחדר וגילה מראה. הוא התבונן במראה והחל לשוחח עימה, בחושבו שהוא רואה בה מישהו אחר. הסיטואציה היתה מאוד מביכה - לבן משפחתו שהביא אותו, (בן המשפחה היה חבר ותיק ומוכר בקבוצת התמיכה) ולנוכחים האחרים. היו גיחוכים של מבוכה והרבה אי נוחות. ניצלנו את ההזדמנות הזו כדי להבין שכשאנחנו נתקלים בהתנהגות סטיגמטית כלפי החולה שלנו ואנחנו מאוד כועסים, אנחנו מצפים מהאחרים שיתנהגו בדרך שפתאום הבנו, דרך החוויה שלנו, כמה היא לא מובנת מאליה. כשאתה פוגש אדם חולה, שהמחלה שלו גורמת לשינויים בהתנהגות שלו, אינך יודע איך להתנהג. אתה בוחר הרבה פעמים להתעלם ולשוחח עם מלווהו הבריא. אין זה מרוע לב או אטימות אלא ממבוכה, חוסר הכרות ואי ידיעה. אנחנו הסקנו אז שכדי לצמצמם את אי הידיעה, כשזה חשוב לך, הבריא, עליך להסביר לרופא, חבר או כל מי שעומד מולך בקיצור ותוך שמיר על הכבוד של החולה ושלך, איך מתאים ונכון שאותו אחר יתיחס אל החולה שלך, וגם אם הוא מתקשה לאחר מכן להתנהג בחופשיות, הבן אותו. ולך ענת, נראה לי לבדוק את התגובות של המטפלים והקרובים של חולי אלצהימר לגבי חולים אחרים והחולים שלהם.
 

מני בר

New member
זה נכון מאוד

ולפעמים ההסברים לא עוזרים. אצלנו כל החברים הקרובים התרחקו. הם אומרים שנעשה להם רע ומרגישים לא טוב לאחר מפגש עם החולה.
 
למעלה