גרמת לי לפשפש בספרייה שלי...
ובשעת לילה מאוחרת כזאת, עוד! מצוטט מתוך הספר "גנום" של מאט רידלי, עמוד 238: "... גן בכרומזום 1, גן הלקטז. אנזים זה חיוני לעיכול הלקטוזה, סוכר המצוי בשפע בחלב. כל אחד מאיתנו נולד כשהגן הזה מופעל במערכת העיכול שלו, אבל אצל רוב היונקים - ולכן אצל רוב בני האדם - הוא מושבת בתום הינקות. זה הגיוני: חלב הוא משקה ששותים תינוקות, ויהיה זה בזבוז אנרגיה לייצר את האנשים אחר-כך. אבל לפני כמה אלפי שנים המציא האדם תעלול נבזי - גניבת החלב של בהמות-בית לעצמו. כך נולדה הרפתנות. זה היה טוב ויפה אצל התינוקות, אבל המבוגרים התקשו לעל חלב בהיעדר לקטז. אחת הדרכים שמצאו לעקיפת הבעיה היא להניח לחיידקים לעכל את הלקטוזה, ותך כדי כך להפוך את החלב לגבינה. הואיל ובגבינה יש רמת לקטוזה נמוכה, ילדים ומבוגרים כאחד יכולים לעכל אותה בקלות. אבל מפעם לפעם משתבש משהו בגן המשבית את גן הלקטז, בעקבות מוטציה, וייצור הלקטז אינו נפסק בתום הינקות. מוטציה זו מאפשרת לנשאיה לשתות חלב ולעל אותו כל ימי חייהם. למזלם של הרפתנים, רוב תושבי המערב רכשו את המוטציה הזאת. למעלה משבעים אחוזים מבני-האדם שמוצאם באירופה המערבית יכולים לשתות חלב בבגרותם, בהשוואה לפחות משלושים אחוזים בחלקים שונים של אפריקה, אסיה המזרחית והדרום מזרחית ואוקרייניה. שכיחות המוטציה הזאת משתנה מעם לעם וממקום למקום, במתכונת סבוכה ומפורטת עד כדי כך שהיא מאפשרת לנו לא רק להציג את השאלה מדוע בכלל החל האדם לשתות חלב, אלא גם להשיב עליה." אין לי כוח להמשיך לצוטט, לכן אביא את הסברות מדוע האדם החל לשתות חלב בתקציר שלי, במילים שלי.