אם אתם דוברים עברית על בורייה

shellyland

New member
אם אתם דוברים עברית על בורייה

אולי תסבירו לי מה זה "בורייה"?

דלזאגי

New member
אולי

על - במשמעות של "יותר מ... מעבר ל..." בור - אחד שאינו יודע קרוא וכתוב וזה אנדרסטייטמנט יהודי עתיק ?

עמית ו

New member
בשביל זה יש מילון, לא?

בֹרי - בריאות, וודאות. על-בֻּריו, על בָּריו - לחלוטין, בדיוק, בדייקנות. מילון אלקלעי.

ואני חשבתי שזה בא מ-בריאה...

(לא סותר) כמו- יודע כלכך טוב עברית, עד שמודע לבורא ("בוראו"-בוריו- חילוף של אל"ף ביו"ד, כמו בהודייה והודאה) השפה, או משהו כזה.

עמית ו

New member
הודאה והודיה?

למיטב ידיעתי אלו שתי מילים שונות. הודאה היא התוודות על מעשה (אני מודה, אני אשם! אני רצחתי את קנדי). הודיה היא אמירת תודה. לא?

כן- הודאה היא לא רק מה שעושים מול

כומר (אלא גם נרדפת להודייה). היה על זה דיון ב"תרבות עברית" לפני דורות.

עמית ו

New member
אצל הכומר זו לא התוודות?

המילון שלי (מילון אלקלעי) לא מזכיר שום פירוש תואם בין שתי המילים.

אבל אתה בעצמך

אמרת, שהודאה היא התוודות. אבל מה זה "אל ההודאות" שאנחנו אומרים בתפילה? האל שמתוודים לפניו? לא נראה לי..

עמית ו

New member
אני בעצמי?

הממ... אתה צודק... אבל עד היום לא שמעתי על הודאה בפני כומר. סתם כי תהיתי. מה זה אל ההודאות? הממ.. יש לך נקודה. אני אלך לחפש במילון איפה פספסתי את הקשר בין שתי המילים, אם לא אמצאא יהיה לי זה סימן להחליף מילון. תודה ויום טוב.

מוגג

New member
אגב, תודה

יהושע אומר לעכן: בְּנִי שִׂים-נָא כָבוֹד לַיהוָה אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל וְתֶן-לוֹ תוֹדָה וְהַגֶּד נָא לִי מֶה עָשִׂיתָ אַל-תְּכַחֵד מִמֶּנִּי. וַיַּעַן עָכָן אֶת-יְהוֹשֻׁעַ וַיֹּאמַר אָמְנָה אָנֹכִי חָטָאתִי לַיהוָה אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל וְכָזֹאת וְכָזֹאת עָשִׂיתִי (יהושע, ז) כלומר, "לתת תודה" = להתוודות. ועוד אגב, "אל ההודעות אדון, שלום" יכולהיות פתיח למשיבון אלקטרוני.

נֵץ

New member
יש לו נקודה

. (עוד אנגליזם...) אגב, כן מתוודים לפניו (וראה תפילת ה-"וידוי" ואכמ"ל), אבל ההקשר (מעין שבע - קיצור הברכות של "שמונה-עשרה" (במרכאות כפולות ומכופלות) של שבת), מראה שהכוונה לברכת "מודים" - ללא ספק, בהקשר של תודה.

למעלה