אם מעלית עולה במהירות קבועה

אם מעלית עולה במהירות קבועה

בתוכה יש אדם ובנוסף ישנו צופה על אדמת כדה"א כדור משוחרר מתקרת המעלית האם שני הצופים יראו את תנועת הכדור אותו הדבר? האם הזמן שיקח לכדור להגיע לרצפה זהה (הכוונה לפתרון מנק' ראות של כל אחד מהם)? תודה.
 

אחמס1

New member
התשובה היא לא

הצופה במעלית ימדוד זמן מעט קצר יותר מרגע השחרור ועד לרגע הפגיעה ברצפה. ההסבר ניתן ע"י תורת היחסות הכללית כאן
 
ובקשר לשאלה הראשונה

תנועת הכדור תיראה לשניהם זהה? ועוד שאלה אחרונה אם אפשר גם בקשר למערכת ייחוס אם משהו נזרק כלפי מעלה במהירות נגיד 40 ובמקביל עולה מישהו עם כדור פורח במהירות 10 בנוסף ישנו עוד צופה על הקרקע האם הזמן מרגע הזריקה עד לפגיעה בקרקע של המשהו יראו שווים מנק' המבט של שני הצופים? תודה רבה.
 

אחמס1

New member
בבחינת הבגרות יש פרק נפרד לתורת היחסות הפרטית

אם את/ה נבחנ/ת בפרק הזה, אז אכן הזמנים שונים ויש ללמוד על טרנספורמציית לורנץ. אם לא, אז הזמנים זהים עבור כל הצופים.
 
תודה רבה, אז

אם כך כל עוד שתי המערכות אינרציאליות אין הבדל בין תיאור התופעה מצד שני הצופים (למרות שהכדור נמצא בתוך אחת מבין 2 המערכות) ??? והאם אפשר לקבל תשובה בקשר לשאלה השנייה ??? תודה רבה.
 

אחמס1

New member
כפי שאמרתי, במסגרת המכניקה הניוטונית כל

השעונים של כל הצופים, לא משנה מה סוג תנועתם, זהים. כלומר מאורע (אדם עוזב כדור, כדור פוגע ברצפה) יתרחש באותה שעה עבור כולם, כלומר גם הפרשי הזמנים יהיו זהים.
 

the YOOK

New member
כבר אין...

הורידו את פרקי הבחירה מהבגרות. עכשיו יש במקום זה חומר שנקרא "פיזיקה מודרנית" ואופטיקה (כשפיזיקה מודרנית זה נושא ממש מטומטם- זה כולל את מודל האטום של בוהר, וזהו בערך)
 
תודה, והשאלה הזו:

ועוד שאלה אחרונה אם אפשר גם בקשר למערכת ייחוס אם משהו נזרק כלפי מעלה במהירות נגיד 40 ובמקביל עולה מישהו עם כדור פורח במהירות 10 בנוסף ישנו עוד צופה על הקרקע האם הזמן מרגע הזריקה עד לפגיעה בקרקע של המשהו יראו שווים מנק' המבט של שני הצופים? תודה.
 
אתה בטוח ? כי הצופה בכדור הפורח...

רואה מהירות של v0=30 למשהו שנזרק והצופה על הקרקע רואה מהירות v0=40 אז אתה אומר שזה לא משנה את זמן ההגעה לקרקע ובשביל 2 נק' המבט השונות זמן ההגעה נראה שווה ?
 

niv1990

New member
כן כי אם ניקח נקודות מבט של הגוף נע

גם הנקודה בה המשהו צריך לפגוע נעה לפי אותה טרנספורמציה.
 

niv1990

New member
אוקי, ננסה ככה:

מה שאנחנו מחפשים זה נקודת מפגש של שתי דברים (המשהו שנזרק והריצפה), אפשר לתאר את התנועה של כל אחת מהדברים כפונקציה ולחפש נק' מפגש. נגדיר כיוון חיובי למעלה. נקודת מבט על כדור הארץ: f(משהו)=40t-5t^2 f(נק' פגיעה)=0 40t-5t^2=0 נקודת מבט של גדור פורח: v1,2=v2-v1=40t-10t=30t f(משהו)=30-5t^2. ועכשיו עבור הריצפה: v1,2=v2-v1=0-10=-10 f(ריצפה)=10t- -10t=30t-5t^2 ניתן לראות שהעניין זהה. עכשיו יותר ברור?
 
חחח אני מצטער אך שמתי לב למשהו לא ברור

הבנתי ש: הפונקציה לעיני הצופה על הקרקע היא:
x=40t-5t²​
והבנתי שהפונקציה לעיני הצופה בכדור פורח היא:
x=30t-5t²​
אבל למה לאחר מכן מופיעה המהירות היחסית של --- הרצפה ביחס לכדור פורח --- ? ואז היא שווה לפונקציה שלעיני הצופה בכדור הפורח ? וכי למה ? שוב תודה רבה.
 

niv1990

New member
היא לא שווה לה, היא הפוכה

וזה בגלל: V1,2=V2-V1 (כלומר המהירות של גרוף 2 מנק' מבט של 1 אם אני לא מתבלבל). V2,1=V1-V2 ניתן לראות שהתוצאות שוות בגודלן והפוכות בכיוונן. כשהמהירויות הן וקטורים כמובן.
 

niv1990

New member
כנראה שלא הבנתי את השאלה

אני אנסה שוב, המהירות היחסית של הרצפה ביחס לכדור הפורח מופיעה, כי היא פונקציה השניה שאיתה מחפשים נקודת מפגש. מנק' מבט של הרצפה עצמה, אין לה תנועה, ולכן פונקציית המיקום של היא קבועה (שווה תמיד ל0). נסה לנסח שוב את השאלה אולי
 
למעלה