אמא בת 85 מאבדת קשר עם המציאות

אייר19

New member
אמא בת 85 מאבדת קשר עם המציאות

שלום
אימי בונה תסריטים שלמים שאין להם כל קשר למציאות בנוגע לשכנים (מה אמר ...מי אמר ... וכו').
היא גרה בדיור מוגן וכל כמה ימים אנחנו מקבלים שיחות מהעו"ס בנוגע לדברים שאימנו אומרת לשכנים ולצוות המקום.
רופא המקום המליץ על פגישת הערכה עם פסיכו-גריאטר. אימי מסרבת בתוקף.
מה עושים? עם מי מתייעצים? לאן זה יכול להתפתח?
האם יש מוסדות מתאימים לאנשים כמוה?
תודה מראש

לאדם לא צלול

לא נותנים את כל האמת בפנים. אדם שלא בדיוק נמצא במלוא חושיו לא יכול להתמודד עם כל המציאות כמו אדם בריא. נותנים לו חתיכות קטנות מהמציאות שהוא יכול לעכל. למשל לא אומרים לו "בוא נלך לראות פסיכוגריאטר" זה מעליב, זה משפיל, זה כאלו לפקפק ביכולות של האדם שהוא עוד נאבק לשמור עליהן (כי רוב האנשים מודעים, לפחות בהתחלה לזה שמשהו לא בסדר וזה מדאיג אותם ומפחיד אותם שמשהו קורה להם ללא שליטה). הכי טוב להביא רופא (שהוא גם במקרה גריאטר או פסיכוגריאטר, בעיני עדיף לפעמים רופא פנימי שמומחה בגריאטריה כי אז הוא יכול להציג את עצמו כרופא פנימי וזה לא יהיה שקר) ואומרים שרופא בא לבדוק אותך. יש מחלקות לתשושי נפש במוסדות גריאטרים. ויש מחלקות שהן לאנשים סיעודיים שגם "מארחות" תשושי נפש. בכל מקרה, זו לא חגיגה גדולה. אף אחד לא יכול להגיד לך מה יקרה ויותר חשוב מזה, באיזה קצב זה יקרה, הדברים האלה זה למחלקת חיזוי עתידות. נכון לרגע זה אתה צריך להביא או אותה לרופא או את הרופא אליה, מה שיותר נוח ואפשרי. מה שמוזר לי זה שאתה מקבל את השיחות מהעו"ס, אבל לא עושה לעו"ס תחקור , תחקור שהוא מתוקף המקצוע שלה. תחקור ששואל איך אפשר לארגן פגישה עם גריאטר במקום, איך כדאי להציג את הדברים לאמא שלך ככה שיהיה לה נוח לקבל אותם, ולהתייעץ לגבי האם יש בדיור המוגן מחלקה לתשושי נפש ואם לא, מה הם עושים עם התשושי נפש שלהם, שהרי ברור שלא כל מי שנכנס לדיור מוגן גם חי שם עד גיל 100, או שולחים אותו ישר לבית חולים אלא קורה שיש התדרדרות כללית כלשהי שמחייבת טיפול. אמא שלך בטוח לא הראשונה ולא האחרונה. דבר עם צוות המקום

מסכים עם עוגי ורוצה לחדד

עו"ס אמורה להיות יותר אקטיבית. לא רק לדווח לכם אלא לחוות דעתה ולהמריץ אותכם שרופא מקצועי ייראה את אמא. רופא המקום הוא למעשה רופא משפחה, והמלצתו נכונה. פסיכוגריאטר יידע איך להציג את עצמו. אם אתם גרים בסביבת תל אביב אני ממליץ לפנות למרפאה הפסיכוגריאטרית של איכילוב, או לביקור במקום שאינו כרוך בתשלום, או להזמנת רופא פרטי. לדעתי אין צורך שתיידע את אמא. במועד הביקור תהיה יחד איתה. רק תודיע לרופא שאמא לא יודעת שהיא נפגשת איתו.

אייר19

New member
תודה על המענה

קבענו עם רופאה פסיכוגריאטרית שתגיע אליה לדירה (דרה בדיור מוגן). לצערי אין עזרה והכוונה ממשית מעו"ס -היא אישה צעירה שלא כל כך יודעת מה עושים.
אקבל את עצתכם שלא ליידע את אמא שהרופאה מגיעה, נעשה זאת בהפתעה.
סביר שהרופאה יודעת איך להציג עצמה ולהעריך את המצב.
ושוב תודה

בהצלחה

מאחל שהאיבחון יראה על מימצא הפיך. אבל לצערנו הסיכוי לדמנציה אינו נמוך :( . אם תרגיש צורך בעידוד וטיפים אחרי האיבחון, אתה מוזמן לבקש בפורום הזה.

אייר19

New member
תודה ואעדכן בהמשך

בינתיים המצב החמיר ומסתבר שפונה אל עובדים במקום בטענה שיש דיירים הרוצים במותה. זה גם אופייני לדמנציה?
עצוב לנו מאוד אבל נעשה הכל כדי שיהיה לה טוב ותמצא שקט נפשי.
ושוב תודה

אופייני

כן, זה אופייני ויכול לתת אינדיקציה שאכן הבשורה לא תהיה מתוקה. המחלה מתחילה בהדרגה וכנראה לא הבחינו בדיור המוגן וגם אתם לא שמתם לב לשינויים. אבל אל תאשימו את עצמכם. גם אם אמא היתה מאובחנת קודם, אני נמנה על הסקפטים, ולא מאמין שאם היתה מקבלת תרופות או פותרת תשבצים, זה היה עוזר לה. שימו לב כי יתכן שמסוכן להשאיר אותה לבד ואם אכן תאובחן כלוקה באלצהיימר או דמנציה דומה אחרת, תצטרכו לדאוג להעביר אותה למוסד אישפוזי שמטפל באוכלוסיה זו. תבררו אם במוסד הנוכחי יש מחלקה אישפוזית סיעודית. במקרה כזה הם אמורים לטפל בה, אפילו אם ככלל אינם מקבלים חולי אלצהיימר, כי היא נכנסה בעודה בריאה. יש פתרונות נוספים אבל אולי אני טועה והפסיכוגריאטרית תגיע למסקנה שזו דמנציה מסוג הפיך ובינתיים חבל להשחית יותר מדי מילים.

ladybug4NLP

Active member
לא הייתי "מפילה" רופא בהפתעה על אמא

כדאי לספר לה שאתם מביאים רופא בגלל סיבה מתקבלת על הדעת
(למשל אם יש לה מחלה ידועה כלשהי או שזו דרישה תקופתית של הדיור המוגן וכד')

חולי דמנציה ולאצהיימר מצויידים בחושי השרדות חדים מאד ואתם עלולים למצא
את עצמכם מול אמא כועסת, לא משתפת פעולה ואף להחמיר את המצב שהיא תחשוב שגם אתם רוצים להרע לה.

להתייעץ עם הרופאה

מנסיוני וממה שלמדתי מאחרים, תגובות החולים שונות מאחד לשני ואף שונות אצל אותו חולה מהיום למחר, שלא להגיד מרגע לרגע. לפי דעת הסיכוי של ש"פ יותר סביר כאשר לא מגלים ולא נכנסים לויכוחים. כמה שפחות להתעמת עם החולה, כך יותר טוב לו ולסובבים אותו. אבל בהחלט יכול להיות גם מצב כפי שאת מתארת אותו. לדעתי כדאי שאייר ישאל את דעת הפסיכוגריאטרית טרם בואה. מעניין מה דעתו של רון.

אייר19

New member
התפתחות נוספת מדאיגה

מאחר וקבענו עם פסיכוגריאטרית שתבוא אליה לדירה הדבר הצריך המתנה של כמה ימים- כי אימי סירבה ממש בתוקפנות להצעת הרופא המקומי לביקור אצל פסיכו-גריאטר,היא בטוחה שאצלה הכל בסדר ורק השכנים הם אלה שמתנכלים לה (קראה לאיש הביטחון וטענה שהשכנים רוצים לרצוח אותה).
בינתיים, היינו אצלה להדלקת נרות וסופגניות ועל פניו נראה שהכל בסדר.
מסתבר ששעות ספורות לאחר שביקרנו ונראה שנהנתה החלה להשתולל ולדפוק על דלת השכנים שכבר רצו להזעיק משטרה (?).
כלומר ההפרעה שיש לה מתחילה להפריע לדיירים אחרים.
בינתיים אנחנו מדוכדכים ומתקשים להתמודד עם המצב העצוב הזה,משתדלים לאסוף כוחות ולהתמודד ענינית בתקווה שטיפול תרופתי אכן יסייע לאימי ונפשה תשקוט.
יכול להיות שאצטרך להתייעץ איתכם בנוגע למוסד המתאים למצבה.
תחזיקו לנו אצבעות.
עצוה לנו מאוד.

שינויים בהתנהגות אצל מטופלת המתגוררת בדיור מוגן

לבן\ת המודאג\ת
מבין ללבך... אכן מצב בלתי מתקבל על הדעת עפ"י התיאור שלך..., מפתיע לגלות אישיות "חדשה" בהורה בגיל המבוגר. יחד עם זאת מצבה של אמא דורש בשלב זה מעורבות יותר צמודה של בני המשפחה. הווה אומר - ללוות אותה באופן צמוד בימים הקרובים. המוח ה"מזדקן" חש מצוקה במצב של בדידות, ומשדר תשדורות, ה"נקראות" על ידינו כ- הפרעת התנהגות או פסיכוזה של האדם המזדקן.
בסה"כ המדובר בביטוי למצב של חרדה.
לכן בראש וראשונה מציע להתגורר עם אמא וללוות אותה בימים הקרובים.
מעבר לכך ועד להגעתה של הרופאה היועצת, מציע לבצע בדיקות:
חום, לחץ דם ודופק, סוכר
דם לכימיה וספירה כולל מלחים (נתרן,אשלגן,סידן)
שתן לכללית ותרבית
בדיקת אק"ג
לבדוק שאמא נוטלת את התרופות שלה כסידרן ובמועד.
בשלב זה אין טעם לידון ב"העברה" = RELOCATION למוסד כלשהו
שהוא כשלעצמו עשוי לגרום לבלבול אי שקט ורגיזות לנוכח השינוי בסביבה ובאקלים ה- "טיבעיים" המוכרים לאמא...

בהצלחה

רון

אכן זה עצוב מאד

מדוע הפסיכוגריאטרית לא באה מיד? אם אינכם לוצים כספית תזמינו אותה, או פסיכוגריאטר אחר דחוף לביקור פרטי.
לפי התאור שלך, אמא במצב רחוק מהתחלתי ולבי אתכם. אשתי חולה באלצהיימר למעלה מ15 שנה. כיום היא בכסא גלגלים ובמצב קוגנטיבי קרוב לאפס. עברתי איתה את כל השלבים.

לדעתי , כפי שכבר כתבתי, אמא במצב שיכולה לסכן את עצמה והסביבה ואסור לה להיות לבד. תראו אם אתם יכולים בינתיים למצוא מטפלת פרטית בדיור המוגן. העו"ס צריכה לדעת ואתם יכולים גם לשאול את המנהל והרופא.

אם אתם גרים בגוש דן אוכל להציע לך 3 מקומות, אבל הכי טוב שתפנה ל"אורים"
http://www.urim.co.il/
טל' 1-800-633-233
זו סוכנות תיווך מצויינת למציאת מוסד מתאים. הם לא גובים תשלום מהפונה אלא מהמוסד המתאים. שתי השותפות בעלות נסיון רב עם אלצהיימר ויכולות לנדב עיצות וטיפים טובים.

המשך

כרגע אני רואה את תגובת מנהל הפורום שהוא רופא מקצועי מוערך, אבל אני מרשה לעצמי לחלוק קצת עליו ומדגיש שמבחנתכם דעתו עדיפה על
שלי:

ברור שאם ניתן שמישהו מבני המשפחה ילווה אותה באופן צמוד, זה הכי נכון. אבל אמא במוסד ואינני יודע עד כמה זה מעשי.
הבדיקות שרון מציע הן חשובות, אבל בשלב הזה הכי דחוף לדעתי זה שפסיכוגריאטר יגיע והוא/היא יחליט אם ואיזה בדיקות לעשות.
אם אין אפשרות שאמא לא תהיה לבדה, לדעתי דחוף להעבירה למוסד סיעודי מתאים. הנזק הנפשי שיגרם לאמא אינו עומד בקנה מידה לעומת
הסיכון שהיא לבד.

אייר19

New member
הייתה פסיכוגריאטרית ויש הערכת מצב

כל הגורמים הרלוונטיים בדיור המוגן מודעים. ישבנו ביחד כולם והצבנו יעדים ודרכים.
אתמול הייתה הפסיכוגריאטרית (פרטי כדי שלא להתמהמה) וביצעה הערכה מעמיקה וארוכה לאמא.
באופן חד משמעי: דמנציה.רשמה תרופה פסיכיאטרית.
עכשיו עסוקים במציאת מקום בו תוכל להיות מוגנת ותחת השגחה.
מקווים שתוך כמה ימים תהיה התבהרות.
מודה לכולם על העצות וההתיחסות.
בתקווה לבשורות טובות

xfwind

New member
התייחסות לרגשות שלכם -

זה תהליך רגשי קשה שתצטרכו לעבור (ולהתחזק) ולפנות אותו לתיפעול מיטבי של המצב.

אייר19

New member
אכן, לשמחתי מצאנו היום מקום חיובי למגורי אמא

אני מקווה שלא נתבדה בביקור חוזר.
עד אתמול ראיתי מקומות ממש מדכאים.
העלות מאוד גבוהה ולא ברור לי איך נעמוד בזה אבל לפחות אמא תהיה במקום מכבד , יפה ובחדר פרטי.
המחיר הנפשי שלנו אכן כבד אבל אין ברירה , אם אנחנו הבנות לא נעשה זאת עבור אמא אז מי כן?
מאחלת לכולם שלעולם בנינו לא יצטרכו לדאוג לנו בענינים שכאלה.

xfwind

New member
תבדקו בהמשך השתתפות "קוד" של משרד הבריאות

ותזכרו שלא תמיד הקשיש מקבל בקלות את המעבר מביתו לסביבה לא מוכרת.

אייר19

New member
מה זה "קוד" של משרד הבריאות?

אנחנו מוכנים לזה שאמא תאמר :"מה אני עושה פה? זה לא מתאים לי. זה בשביל אנשים שלא יודעים מה קורה איתם..." וכו'.
כל הזמן אומרת: אני עוד יודעת מה אני עושה.

אשמח למידע על "קוד" משרד הבריאות.
עזרתם לי כאן בפורום לאורך כל התהליך הקשה הזה- על כך תודה.

xfwind

New member
לצערי או לשמחתי טרם אירגנתי את ה"קוד" הזה

תבדקי בפורום "יעוץ סיעודי לגיל הזהב" בתפוז. היה שם שרשור בעניין. מדובר על השתתפות של משרד הבריאות בכפוף למבחן הכנסה של המשפחה.

קוד משרד הבריאות

זה מונח שאין לו קשר לפירוש המקובל של המילה "קוד". מדובר בהשתתפות משרד הבריאות בעלות האישפוז בבית אבות סיעודי. אם לא חל שינוי בשנים האחרונות, הגורם העיקרי הוא הכנסות המאושפז, לא רק משכורת, ומשפיע גם גובה ההכנסות של הבנים. המוסד צריך להיות מאושר ע"י משרד הבריאות לצורך זה. מדובר במספר המיטות שאושרו. אם כולן תפוסות צריך להמתין. אני מקוה שהעו"ס במקום החדש יותר מנוסה מזו של המקום הקודם, והיא תוכל לסייע לכם. קודם כל תדברו איתה, ואם יהיה צורך אוכל למצוא לכם קישורים באינטרנט.
במידה שאינכם מרוצים מהמקום הנוכחי, אל תעבירו את אמא למקום נוסף לפני שאתם בטוחים שהוא הרבה יותר טוב, ותעשו זאת במהירות, לפני שאמא תתרגל למקום הנוכחי.

למעלה