"אמא, תקני לי..."

"אמא, תקני לי..."

בני בן ה-5 משתמש במשפט הזה פעמים רבות. בכל פעם שהוא רואה סידרת טלוויזיה כלשהי, הוא מבקש שאקנה לו את אחת מהדמויות (למרות שאני לא בטוחה שהיא בכלל קיימת), כשהוא מגיע לגן הוא מבקש שאקנה לו צעצועים שראה שיש לילדים אחרים או ששמע אותם מדברים עליהם. הוא פשוט כל היום אומר "תקני לי, תקני לי...". כדי לפתור את הסוגיה, אני אומרת לו שביום הולדתו נלך לחנות גדולה ושהוא יבחר שם 2 פריטים, אבל זה כמובן לא מונע ממנו לבקש שוב ושוב שאקנה לו... אני חייבת לציין שיש לו צעצועים ודמויות רבות, אך זה אף פעם לא מספיק. איך גורמים לו להפסיק להגיד את המשפט הזה?
 
מזמינה אותך להגדיר את המטרה מחדש...

שלום רב, מה המטרה שלך? האם המטרה שלך לגרום לבנך לא להגיד שוב את המשפט? כשהיינו ילדים היינו אומרים :"הפה שלי ברשותי" מוכר? הפה שלו ברשותו! כלומר, לצערי תצטרכי לשנות מטרה . איננו יכולים לגרום לאחר לעשות משהו. נסי להגדיר את המטרה כך שהביצוע יהיה תלוי בך, באחריותך ובשליטתך. למשל, איך אוכל לעזור לבני... עינת גבע, מכון אדלר.
 
אני עכשיו בדיוק התחלתי../images/Emo13.gif../images/Emo13.gif../images/Emo13.gif../images/Emo13.gif

ה"גדולה" שלי בת שלוש וחצי ועכשיו היא התחילה עם תקני לי. האמת היא שהיא פונה גם אל הסבים והסבתות שלה עם ה"תקנו לי" הזה. ההורים שלי רק שומעים את זה והם כבר במרוץ אחרי מה שהיא רוצה (יש עוד שתי נכדות אבל הן קטנות יותר). עם ההרוים שלי הרמתי ידיים והבנתי שאצל סבא וסבתא יש חוקים אחרים - אמרתי להם שמה שהם קונים לה ישאר אצלם לזמן הביקורים לעומת זה כשהיא נמצאת בבית ואמרת תקני לי אני לא אומרת לא ולא אומרת כן. מצאתי משפט שימושי שבאופן אישי מאד עזר לי :"אני שמעתי אותך" בטון מאד רגוע. אני לא הסכמתי באופן רשמי והיא לא שמעה סירוב. נכון לרגע זה זה פותא את הבעיות - עד השלב הבא....
 
שמחה לשמוע, המשיכי לעדכן, לשתף ביצירתיות שלך

ולשאול... עינת גבע, מכון אדלר
 
אני בגישה אחרת..

אז הם אומרים, אז מה. יש לי 3 ילדים 10,7,4 וגם הם רואים פרסומות ואומרים תקני לי, נו ו....אז הם אומרים אז מה. לא צריך לעשות מזה סיפור גדול, אני בדעה שלא כל דבר צריך לקנות לילדים, ילד שקונים לו כל הזמן (גם סבא וסבתא) לא יודע להעריך שום דבר כי הכל בא בקלות, הוא מבקש והארנק נפתח, יום יבוא והם יגידו לך, את לא קונה לי, אז סבא/סבתא כן יקנו לי. לדעתי, כל הרעיון הוא בללמד אותם עם הזמן ערך לחפצים שיש להם וערך כאשר כן קונים להם. פעם חשבתי שזה קשור למצב כלכלי, כאשר יש לך אתה רוצה להוציא את הכסף לקנות לילדים את הדברים הכי הכי וגם כל מה שהם מבקשים, אבל עם השנים הבנתי שזה בכלל לא ענין של מצב כלכלי, זה קשור לאיך אני רוצה לחנך אותם ואיזה ערכים אני רוצה להקנות להם. נכון להיום רק הקטנצ'יק עוד רואה פרסומות ומבקש לקנות, הגדולות כבר מבינות שהן לא יכולות לקבל כל מה שהן אומרות שהן רוצות. כאשר הבת שלי מאוד רוצה משהו והיא מבקשת, אני אומרת לה שהיא צריכה לחסוך כסף מדמי הכיס כדי שתוכל לקנות. אז אם זה מספיק חשוב לה היא באמת חוסכת כסף וקונה, אבל אם היא לא חוסכת כסף כנראה שזה לא מספיק חשוב. נכון שהיום הילדים שלך קטנים, אבל ערכים וחינוך זה משהו שלומדים מגיל 0. בהצלחה.
 
תודה על העשרה

המשיכי ללמד אותנו מניסיונך בברכת חג עצמאות שמח! עיחנת גבע, מכון אדלר.
 
למעלה