אמהות בודקות שיעורי בית

אמהות בודקות שיעורי בית

ימי החופשה האחרונים שלי מתקרבים לקצם. עוד מעט אשוב להיות עסוקה רוב הימים. זה הזמן לסידורים. הרבה מוקדש כעת לניקוי מחשבי מכל מיני דברים המכבידים עליו. הרבה מזה היא תקיית הצילומים משנת 2009. אוטוטו יגיע יום השנה החמישי לטלפון שבישר לנו על הנסיעה לקזחסטן, ועדין לא הצלחתי לצמצם תמונות לסרטונים מאותה מאותה שנה. כל שאר התמונות והסרטונים עוברים סינונים חוזרים ונשנים, אך גם אם הצלחתי פה ושם למחוק משהו משנת 2009 זה היה בעיקר דברים מטושטשים, שלא ראו בהם דבר. הכל, דרך אגב, מגובה בדרכים רבות, כך שאם ימחק, לא נרגיש בזה אפילו.
היום התיישבתי מול המחשב, פתחתי את תקיית סרטוני הוידאו והחלתי לצפות. מדהים כמה דברים אפשר לזכור בצורה מעומעמת בלבד. כלומר, אני יודעת שזיו הייתה ילדה של אבא, שזיו כעסה עלי בחודשים הראשונים בקביעות, שהייתי טובה רק כתחליף אבא לזמנים קצובים, אבל לראות אותה בוכה בכי תמרורים רק כי העזתי להתיישב במקום בו אוריאל אמור היה לשבת, לא היה קל. דווקא את הסרטונים בהם זיו מצהירה על חוסר אהבתה אלי שמרתי, דרך אגב. זהו משהו שבהמשך היום גיליתי שבעצם אני גאה בעצמי איך התגברנו עליו.

במכונית חזרה הביתה מהביה"ס, זיו הכינה שיעורים. כששאלה אותי האם מותר לה ללכת לחברתה כשנגיע הביתה, עניתי שאני צריכה קודם לבדוק האם שיעוריה מוכנים כראוי. זיו ענתה לי שאיני אמא שלה. כשהבעתי תמיהה, היא הבינה שהסתבכה, וטענה שאיני echte moeder, כי ה-echte moeder שלה בקזחסטן.
"אז מה אני?, התעניינתי.
זיו ניסתה למצוא לי תפקידים, שנעו בין דודה לבין הגברת שמכינה לה עוגיות. לאחר שנראה היה לי שקו השיחה המשועשע מתקרב למיצויו, אמרתי ברצינות
"גם אם יש לך אמא בקזחסטן שילדה אותך, אני אמא שלך".
הדבר היחידי שזיו הגיבה אליו היה זמן ההווה של משפטי. "ze is niet gestorvren?" (היא לא מתה?) היא ביררה בשקט.
הסברתי שכשקיבלנו אותה (בפלמית הפועל הנפוץ לתיאור התווספות תינוק למשפחה הוא קבלת תינוק, אז הביטוי לקבל אותה נשמע לה ברור מאליו), אמהּ עדין הייתה בחיים, והבעתי תקווה שהיא לא נפטרה מאז.
"כן", הסכימה איתי זיו, "כי אז לא אוכל לחפש אותה כשאהיה גדולה". ומייד אחרי זה הוסיפה "ולמצוא את ה-grote broer (אח גדול) שלי."
בשלב הזה הייתי בעיקר אוזן קשבת לכך שהיא לא יודעת איך אחיה הגדול נראה, ורק איזכרתי שגם אנו איננו יודעים איך הוא נראה.

מפה לשם, הגענו הביתה. זיו הראתה לי שיעורים, בררתי איתה נקודות מחלוקת קטנטנות, ואישרתי לה ללכת לחברתה. לפני שהיא הלכה, היא דרשה חיבוקים ונשיקות.
כי גם זה, בסופו של דבר, משהו שאמהות חייבות לתת.

משתפרת

New member
זיו מורה נפלאה!

מי לימד אותך להיות אמא? מי אם לא זיו? יתרה מזאת, היא לימדה אותך להפוך לאמא אהובה. היא מלמדת אותך פרק אחרי פרק בהורות מאמצת. מהדברים שאת כותבת, כנראה שיש לזיו תלמידה טובה.
רציתי רק לתקן את המשפט האחרון שלך, על החיבוקים והנשיקות. זה משהו שאמהות (גם אבות) זכאיות לתת. ואיזה צ'ופר זה (לנו, להורים).

China8

New member
איזו ילדה מדהימה

עוקבת בשקיקה אחרי ההודעות שלך ואני חושבת שיש לך ילדה מקסימה. כל כך חכמה, רגישה ומעניינת.
אצלנו היה בהתחלה מצב הפוך, כאשר לאחר הצטרפותה למשפחתנו המתוקה שלנו ממש לא רצתה להתקרב לאבא. הוא היה ממש מוקצה והיא לא נתנה לו שום דרך לליבה. עד היום לביצוע רוב הפעולות היא רוצה את אמא לידה... זיו יותר מבוגרת אבל אני יכולה כל כך לראות שיחות דומות אצלנו בעוד כמה שנים.

תודה (ועוד כמה מילים על רכישת לב)

אצלנו דווקא התחלנו מנקודה דומה בביקורים בקזחסטן.
גם כשאוריאל הביא אותה לבלגיה, אחרי כמה שעות של כעס עלי, היא סלחה לי ושמחה להיות איתי.
אבל כשחזרתי לעבוד, זיו לא הסכימה לסלוח לי. מבקרים שראתה לראשונה היו מקובלים עליה יותר ממני. בימי שישי הייתי מתחילה חזרה זוחלת ללבה, שבימי שבת הייתה מתחילה לשאת פירות ולהראות סמנים לזה שאולי מתישהו יסלח לי, ואז היה מגיע יום ראשון, ומעגל הכעסים היה מתחיל מחדש.

זה היה מסע איטי לרכישת לבה של זיו. העצות שאני יכולה לתת להורים שחווים משהו דומה היא להצטייד בהרבה סבלנות ואורך רוח, לא לוותר על פעילויות משותפות, לנסות להפוך מה שיותר דברים לבדיחות ומשחקים, ומעל לכל, לא להתבייש לרכוש את לב הילד בצורה הבסיסית ביותר של מתן שוחד.
ימי שישי היו הימים שאני הייתי אוספת אותה מבית הספר. פניה היו נופלים כשהייתה רואה אותי. אני ממש מתכוונת לכך שהאור היה עוזב את עיניה, ופיה היה מתחיל להשתפל כלפי מטה. התחלתי להביא לה הפתעות קטנות בימי שישי, לשפר את מצב רוחה. לא מדובר על מתנות ממש, כמו בובות ומשחקים, אלא על כל מיני חפצים קטנים שיכולה הייתה לאחוז בכף ידה (אך לא קטנים מספיק כדי לבלוע). בבלגיה קיימת רשת חנויות מחזור ששמשה אותי כמאגר הפתעות בלתי נדלה בסכומי 10-50 סנט. הילדונת התחילה לשמוח למראה פני בקהל ההורים, לרוץ אלי בשמחה ולהושיט יד תוך כדי חיוך. נכון, זה החזיק מעמד לחמש דקות, אבל אחר כך זה התארך לעשר דקות, רבע שעה, חצי שעה ויותר. לפעמים הייתי מגיעה בימים אחרים, וזיו הייתה רצה אלי, ולא מפסיקה לחייך אלי גם כשגילתה שהיום אינו יום ההפתעה שלה.
שנתיים לאחר הגעתה כבר יכולנו להשתמש במניעת הפתעה ביום שישי כעונש, ללא חשש שזה ישפיע על יחסה אליי.

(היום, כשהיא כבר מקבלת דמי כיס, היא וויתרה על חלק מהסכום המוסכם, כי היא עדין רוצה שאני אתן לה משהו על פי בחירתי, מודעת לגמרי לאפשרות שאולי לא תמיד זה יהיה מה שהיא תבחר בעצמה לעצמה.)

*זכאיות* מתייחס לזמנים בהן *אני* רוצה

אז, בדרך כלל אם אין יותר מדי ילדים אחרים שאינה רוצה שאעשה לידם בושות, מותר לי לנשק ולחבק.
אבל כשזיו רוצה, אז זו כבר לו זכאות, אני חייבת!

נתנאלה2

New member
הפוסטים שלך משאירים אותי ללא

מילים
יש לך ילדה בוגרת, חריפה וחכמה ,
ונראה שגם את כזאת,
נו כנראה בכל זאת יש דמיון בן האמא לבת .
מעניין אותי,
אם תרצי לשתף כמובן,
האם המילים שלה , השאלות והתהיות, פוגעות בך?

קשה באימונים, קל בקרב

זיו העבירה אותי טירונות מפרכת בתחילה. אז לא התחרתי מול אם עלומה כלילת השלמות שלעולם אינה מענישה וכועסת, אלא עמדתי מול כעסי פעוטה שלא מבינה מדוע איני נמצאית שם עבורה וכתגובה לכך סירבה לתת לי להיות עבורה כשיכולתי להיות.

השיחות היום על האם האמיתית בקזחסטן נעשות ממקום אחר לחלוטין. אין בהן דבר המערער על קיומי בעולמה של זיו, לכן אני פנויה רגשית עבור כאביה של זיו בלבד.
אם יש בי פגיעות, זו הפגיעות כתוצאה מכך שילדתי כואבת ואיני יכולה למנוע ממנה את הכאב הזה.
אבל גם זה עלול להיות בעייתי.

הייתה תקופה בה חווינו משבר אמא אמיתית. או, לפחות, כך אוריאל ואני חשנו. פניתי לחברה טובה שהיא גם פסיכולוגית ילדים מצליחה, המכירה את זיו היטב. היא האזינה לתיאוריי במשך זמן רב, מדי פעם מנווטת אותי לתיאור נוסף זה או אחר, אך בעיקר מקשיבה. לבסוף, כשנגמרו לי המילים, וכפי ששמתם לב בוודאי, לוקח זמן עד שזה קורה, היא הסבירה לי שגם אוריאל וגם אני כלכך פוחדים שזיו פגועה וכלכך פוחדים שהיא לא תרגיש בטוחה בכלל ובאהבתנו בפרט, שכל מה שזיו צריכה לעשות הוא להעלות פיקפוק באהבתנו, ואנו מייד נכנסים לסחרור הוכחות. היא טענה שזיו מצאה את נשק יום הדין מולינו, ואנו חייבים לשבור את הדפוס. אנו אוהבים אותה, והיא יודעת זאת. אין סיבה לשוב ולהוכיח את אהבתנו, כמו שאין צורך לזיו להוכיח את אהבתה אלינו.
בקושי די גדול, התחלנו לפעול לפי התפיסה הזו. כשזיו זרקה לנו את המשפטים האלו, המשכנו כאילו לא אמרה זאת. את משפטי ה"אנו אוהבים אותך גם כשאנו כועסים" שמרנו לזמנים אחרים, זמנים אותם אנו יזמנו.
מהר מאוד השיטה עבדה, ומהר מאוד המשבר חלף, גם אם השיחות על האם הביולוגית כבר לא פסקו.

זו החשיבות, דרך אגב, לפנות ליעוץ למי שמכיר את הילד. הרי בקלות רבה מאוד, אותם משפטים אצל ילד אחר בסיטואציה אחרת, היו יכולים להצביע באמת על משבר זה או אחר.

אוהבת לשמוע על שיחותיכן נגה. אצלנו השיחות הדי

מעמיקות הקשורות ליולדת היו בגיל 5 לערך. היו מספר שיחות, צפופות זו לזו, מבחינת הזמן ואני מניחה שמשהו הסתובב בראשה באותה תקופה. (שאלה פרטים על מהלך הלידה עצמה, עלה נושא הנסיעה לחו"ל מתישהו בעתיד לנסות ולמצוא אותה ועוד). מאז ועד היום מקסימונת כמעט ולא הזכירה אותה. (היא כיום כמעט בת תשע וצי). לפני זמן שאלה פתאום (זה תמיד פתאום נכון?) אם היא בחיים. (עניתי שאיני יודעת, אבל שהיא אשה צעירה מאד ואני מניחה שכנראה שהיא חיה).

fatfat

New member
זיו אולי היתה ילדה של אבא אבל

הרגישה מספיק בטוחה באמא שתוכל להכיל את הכעסים וההתפרצויות שלה עצמה, לא להתפרק מהן ולכעוס או להתפרץ עליה בחזרה.

אני לא יודעת מה פירוש המושג echte moeder, ברור לי שזה משהו שקשור להגדרה של אמא, אבל יכולה לספר לך שגם בנותי שפחות או יותר באותן גילאים
(הקטנה בת גילה של זיו והגדולה מבוגרת ממנה בשנה) עסוקות בתהייה והגדרה זו. אצלינו יש בעיה שהגדולה בעבר שימשה ילדה הורית לאחותה והיא התרגלה
לדפוס ולא מוכנה לוותר על השליטה הזו ועל רקע זה יש לי אתה הרבה חיכוכים. לפני מספר שבועות כשהגדולה שוב ניסתה "לחנך" את הקטנה וצעקה עליה על
כך שישבה זמן ממושך בשירותים (ולא שהיא עצמה נזקקה להם) אמרתי באסרטיביות: ל- ... יש רק אמא אחת שמחנכת אותה וזו אני אז תפסיקי להכתיב לה מה לעשות"
ואז הקטנה אמרה בכעס: לא נכון, יש לי גם את... (נקבה בשם הביולוגית) ב.... (נקבה במדינה בה מתגוררת). הגדולה מיד קמה "להגנתי" ואמרה שפעם היא היתה
אמא שלהן, היום כבר לא. ואני אמרתי לקטנה שהיא צודקת, יש להן עוד אם שילדה אותן אבל היום כיוון שאינן גדלות אתה אלא אתי רק אני המחנכת שלה בבית ורק אני
מחליטה לגביה. ואז הקטנה אמרה שכשתהיה בת שמונה עשרה היא תיסע ל... (מדינת המוצא שלה) ואז האמא הראשונה תהיה אמא שלה ותחליט עליה. עניתי לה שאני
תמיד אהיה אמא שלה, כשתהיה בת שמונה עשרה היא כבר תוכל להחליט על עצמה, ושאם תרצה היא בהחלט תוכל ליסוע לארץ מוצאה. היא שאלה אם תוכל לגור שם
ועניתי שאני מאמינה שאם תרצה אז כן ואז אמרה שהיא בטוח תרצה כי היא לא רוצה לגור איפה שיש אזעקות והיא לא רוצה למות בצבא.

echte moeder = אמא אמיתית

בניגוד למשפט שזיו אמרה לי כבר לפני זמן רב, בשיחה הראשונה שלנו בנושא:
je bent mijn moeder echt = את אמא שלי באמת.
בסך הכל חילופי מקמות בין המילה echt למילה moeder, אבל עם הבדל מהותי במשמעות.

למעלה