אמינות הכתוב בתנ"ך

GUY639

New member
אמינות הכתוב בתנ"ך

האם מישהו מכם חושב שיש סיכוי שלא כל מה שכתוב בתנ"ך נכון? ואני לא מתכוון למשפט אחד פה ושם, אלא לחלקים מהותיים במיוחד. אם כן - איזה ולמה, אם לא - למה לא.

יוסי ר1

Active member
יש הרבה דברים לא נכונים.

כל הנבואות של נביאי השקר. לטעמי השאלה אינה רק מה חושבים, אלא מה מאמינים. תמצא כאן חצי חצי לכל כיוון.

סמיאגול

New member
שקרים בתנ"ך

סיפור אדם וחוה נוח והמבול מגדל בבל סיפורי האבות הנסים שביציאת מצרים ויש עוד

arandiera

New member
למה שקרים? אולי - אגדות

אני חושבת שלומר על טקסט קאנוני ומקודש עבור קבוצה גדולה שמה שכתוב בו זה שקרים זו גישה מתנשאת, צרת אופקים ולא בוגרת. בפרט כאשר מדובר בסיפורים - לומר על סיפור שהוא שקר זה אפילו, תסלח לי - מטופש, זה כמו לומר: שקרים בישראל: הספרים של עמוס עוז, הספרים של דוד גרוסמן, הספרים של ש"י עגנון, הספרים של רם אורן (וכו'). שקר זה כשמישהו אומר לך משהו לא נכון כדי להטעות אותך. טקסטים מקודשים ומסורתיים מספרים סיפורים שלא תמיד ארעו למטרות שונות (חינוכיות, פסכולוגיות, קונפורמיות), לפעמים הסיפורים כל כך עתיקים עד כדי שאי אפשר לדעת מה נכון ומה לא נכון, ממשיכים לספר אותם כיוון שהם חלק מהמסורת וכיוון שהם תורמים המון. לגבי ספרות של עם השאלה אם היא נכונה או לא לא תמיד רלוונטית. ואת זה כמובן כתבה גנוסטיקאית גמורה שמשוכנעת שמה שנכתב בתנ"ך נכתב על ידי אנשים בזמנים שונים ובתקופות שונות.

סמיאגול

New member
עם כל הכבוד

עמוז עוז לא אומר שמה שכתוב בספריו קרה באמת וזהו המבחן לשקר או לא. אם טולקין כתב את שר הטבעות זוהי אגדה, סיפור יפה שכבש מליונים אך לא הוא ולא אף אחד מעולם לא טען שפרודו וחבורתו אכן היו קיימים. כאשר התנ"ך טוען לקדושה הוא חושף את עצמו להתקפות על סיפוריו. וד"א , כל הכבוד על אמונתך. אגנוסטים הם נדירים ביותר.

GUY639

New member
נדירים?

כרגע המספר האגוניסטים בדיון הזה הוכפל, אני גם אגוניסט. בכל מקרה לא מאמין בתנ"ך וביהדות\נצרות או איסלם, אבל לא שולל לחלוטין קיומו של כוח עליון כלשהו, שאם קיים לדעתי הוא לא בהכרח בעל תודעה או דומה לאחד מהדתות הקיימות.

masorti

New member
אתה לא אגוניסט אלא אגנוסט...

אגוניסט זה חומר הנקשר לקולטן בתא ביולוגי ומפעיל בו תהליך כלשהו.

אלי ו.

New member
אני מכיר את המושג מקינסיולוגיה

כמציין את מה הגורם לפעולה או לתהליך. למשל האגוניסט בפשיטת ירך הוא שריר הגלוטאוס מקסימוס (הוא השריר שמבצע את הפעולה)

אלי ו.

New member
פילון האלכסנדרוני והרמב"ם חשבו כך

פרשנות אלגורית אינה דבר חדש. הרעיון הוא פשוט, התורה אינה ספר הסטוריה או ביולוגיה, תפקידה להעביר לנו מסרים דתיים בשפתנו.

ממש לא!

כל התנך הוא אמת ונכון! ואין דבר כזה שחצי שקר וחצי אמת או רק סיפורים מסוימים- אני אומרת וטוענת וצודקת במאה אחוז שהתנך הוא אמיתי לחלוטין-בשבילנו היהודים אולי המוסלמים יגידו שהתנך שלנו לא נכון כי הם מאמינים במשהו אחר..... כלומר מי שמאמין שיש אלוקים חייב להאמין בתנך- כי כל מה שמסופר שם זה על נפלאותיו של הקב"ה. ואגב יש גם הרבה מדענים(לא יהודיים כלל) שהגיעו למסקנה על כך שמה שכתוב בתנך הוא נכון לחלוטין! אז כאן זה הבחירה שלכם להחליט אם להאמין או לא-אבל לעובדות אי אפשר להתכחש!

א ס נ ת י

New member
זה ממש לא קשור

יש אמונה ויש הגיון. אי אפשר להתכחש לכל אותם מיתוסים הקדומים מהתנ"ך ומשמשים בסיס לסיפורים כמו הבריאה, המבול, מגדל בבל...

זה קשור ועוד איך.....

כשיש לך אמונה (ואני לא מדברת על סתם אמונה אלא על אמונה באמת חזקה) אז ההגיון בא ביחד! ובד"כ ההגיון הולך לפי האמונה.

ppesel

New member
היסטורית? ספרותית? דתית?

תלוי מאיזו בחינה ולאיזו מטרה נכטב כל טקסט. בכלל, לומר "האם ____ בתנ"ך?" זו שאלה של ילדים קטנים שעדיין לא תופסים שהתנ"ך מורכב מ-24 ספרים שנכתבו בתקופות שונות ועל-ידי אנשים שונים. תחילה יש לציין באיזה ספר מדובר. הרי על ספר שיר השירים השאלה הזו לא חלה, כיוון שאין הוא היסטורי. מה דינם של סיפורי בראשית? האם יציאת מצרים מעוגנת בהיסטוריה? האם בני ישראל באו מאב אחד, או שהתאספו ממקורות שונים? האם היה כיבוש הארץ כפי שמתואר בספר יהושע? יש המון שאלות ועוד יותר מכך תשובות. הנושא המדוייק נקרא "מבוא (או מבואות) למקרא". אם זה מעניין אותך, תוכל לקחת קורס כזה באוניברסיטה, או לעיין באנציקלופדיה מקראית. לחלופין יש ספרים העוסקים בנושא, כמו ספרו של מ"צ סגל, של אלכסנדר רופא ועוד. אגב, לגבי המיתוסים בבראשית, מומלץ לקרוא את ספרו של קאסוטו "פירוש על ספר בראשית" (זה לא הפירוש של הרטום בסדרה שנקראת "קאסוטו" אלא ספר עב כרס ומלא חוכמה).

למעלה