אמפטיה VS שתלטנות...

אמפטיה VS שתלטנות...

טוב, סיטואציה מהחיים: יש דבר מה בחיים של אהוב נפשי שמבאס אותו עד למאד. הוא משתף אותי בדבר הזה, ואותי זה מבאס אפילו עוד יותר- בגלל מבנה האישיות השונה שלנו- אם אני הייתי בסיטואציה דומה- כנראה שהייתי מטביעה את עצמי במקלחת, או לחילופין, עושה צעדים מאד חד משמעיים לשינוי המצב... אז כשהוא מספר לי על הבעיה שלו- זה מעורר בי צורך אוטומטי למצוא פתרון- כי אני במצבו, כאמור, הייתי מתפרקת. הפתרונות שאני מציעה אינם מושלמים- אבל בהחלט מסלקים את הגורם המציק מהחיים, לפחות במידת מה (לפחות מרחיק את האיכסה). הוא לא מוכן לקבל אף אחד מהפתרונות שלי- אע"פ שזה בהחלט משפיע גם על מצב יחסינו- יש מן המלכוד בכל העניין- שמחד הבעיה מונעת ממני לעשות משהו לטובת היחסים- מאידך היא הופכת את זה לקשה עד בלתי אפשרי שהוא יעשה את הדבר הזה... וכך קורה שבכל פעם שאחד מאיתנו עושה את הדבר הזה, שיש לעשותו לטובת היחסים (ואני לא מדברת על סקס!) זה נעשה בלוויה דקה של באסה, שהורסת.... הורסת את ההנאה מהזוגיות... בקיצור, הוא לא מוכן לקבל אף אחד מהפתרונות שאני מציעה, ובעצמו לא מציע פתרון מידי, רק כל מיני השערות ורעיונות שלא ברור עד כמה אם בכלל, הם הולכים לצאת לפועל. על חלק מהפתרונות אנחנו אפילו מסכימים- מבחינתי מדובר בפתרון היותר מועדף- מבחינתו מדובר ב"פתרון האחרון", והוא ממש לא ממהר להוציאו לפועל... מחד אני מגלה אמפתיה קשה למצבו, כאילו אני עצמי חווה את אותם הדברים- מאידך, נמנעת ממני היכולת להתמודד עם הבעיה כמו שאני הייתי מתמודדת איתה, וכך, בעצם, נכפית עלי באסה אינסופית בלי יכולת לעשות כלום כדי לשנותה... וזה מעצבן למדי... כי אם הפתרון, שאמנם אינו מושלם, נמצא בהישג יד- למה להתענג כך מהג'יפה, תרתי משמע?!! לא יכולה לומר לו שיפסיק לשתף אותי (ומחרידה אותי המחשבה שהוא יעשה זאת בגלל שהוא לא רוצה לבאס אותי יותר) ומצד שני לא יכולה לכפות עליו להוציא לפועל את הפתרונות שלי. זה מכניס אותי למצב נפשי די דפוק, ואני נעשית "מאד לא נחמדה" כלפיו...
וזו לא הבעיה היחידה שלנו בחיים. זה סתם מייצר עוד ועוד רעש מסביב...
נוצר מצב שהדבר היחידי שיש לי "זכות" לעשות, הוא להציב אולטימטום: אף אחד מאיתנו לא עושה את מה שצריך להיעשות לטובת היחסים, עד שהבעיה לא נפתרת. לא רוצה בכח
מבואסת רצח. מה עושים במצבים כאלו? שבני הזוג "לוקחים" את עצמם לפינות שאנחנו לא רוצים להיות בהן, לפינות שאין לנו שום סיבה מעצמנו להגיע אליהן, ושהיינו בורחים מהן כל עוד נפשותינו בנו- לו היינו מתגלגלים אליהן- ומתעקשים להישאר שם? איך מתמודדים באמת בפער הזה, שבין כמות הסבל שהוא מוכן לסבול וכמות הסבל שאני מוכנה לסבול? בין אמפתיה לשתלטנות?

Star_Dust

New member
קצת קשה להבין את ההודעה שלך ../images/Emo13.gif

קראתי אותה שלוש פעמים בערך ועדיין לא ממש הצלחתי להבין אם מדובר בבעיה שהיא רק שלו או שמדובר בבעיה ביחסים ביניכם (כלומר, האם הבאסה הזוגית נובעת מזה שמדובר בעצם בבעיה שיוצרת בעיה אמיתית ביחסים ביניכם או נובעת מזה שאת מתוסכלת מהעובדה שהוא לא מאמץ בשמחה את הפתרונות שאת מציעה לבעיה שהיא רק שלו). אני יוצאת מנקודת הנחה שמדובר בבעיה שהיא רק שלו ואת מתוסכלת מכך שהוא לא מקבל את נסיונותייך לעזור... קריאת הפוסט שלך הזכירה לי איך לפני כמה שנים העיפו אותי מהתנדבות בנט"ל. נט"ל הוא ארגון שתומך בנפגעי טרור. התנדבתי בקו הטלפוני שלהם תקופה קצרה. את יושבת מול הטלפון ואנשים שחוו טרור או שנכנסו לחרדה בשל המצב בארץ מתקשרים כדי לדבר. הלכתי להתנדב שם כי יצאתי מנקודת הנחה (שגויה מאוד) שמכיוון שאני נמצאת באותה סירה, אוכל לעזור. אז אנשים היו מתקשרים ואני הייתי מקשיבה ואז מנסה מיד למצוא פתרונות. להוציא אותם מהמצב שהם נמצאים בו. לא הצלחתי להבין איך אישה שהייתה נוכחת בפיגוע לפני כמה שנים ולא נפגעת כלל מגיעה למצב של דיכאון בו היא לא מסוגלת לצאת מהבית. הרי ברור שהגיע הזמן שהיא תתגבר ותמשיך הלאה, לא? מיותר לציין שלא עזרתי בכלל. לא הצלחתי להבין את הצורך הזה של אנשים לקבל רק אוזן קשבת. רק אמפתיה. לקח לי שנים להבין למה ביקשו ממני בעדינות להפסיק להתנדב שם.
ביקשו ממני להפסיק כי האנשים שהתקשרו לשם לא היו מעוניינים בפתרונות. הם לא התקשרו כדי שאוכל להוציא אותם מהמצב שהם נמצאים בו. הם התקשרו רק כדי שלכמה דקות יהיה עוד מישהו במצב הזה איתם. זהו. זה הסיפור שלי. תובנות? לא יודעת. הרי מדובר בסיפור שלי ולא בשלך. אבל אולי אפשר ללמוד ממנו שלפעמים אנשים חולקים איתנו סיטואציות שקשות להם רק כדי שנהיה בסיטואציות איתם. לפעמים פתרונות שנראים לנו מאוד הגיוניים רק מלחיצים את האדם שמולנו. לפעמים הנסיון הזה לכפות את הפתרונות (כי אנחנו פשוט יודעים שברגע שייושמו הפתרונות, המצב ישתפר) יוצר עוגמת נפש ולחץ אצל כל הצדדים המעורבים. לפעמים במקום להציע פתרון אפשר להציע רק חיבוק ולהגיד... אני כאן איתך, בשבילך. מאחלת לכם הרבה שקט

חידוד הבעיה... כי טעית בהנחת היסוד...

ראשית, תודה על המענה העמוק. כן, אני לומדת, לא אומרת שזה בא לי טבעי- אבל את זה אני לפחות מצליחה ללמוד- לתת רק חיבוק לפעמים, בלי פתרון, או עם ניסיון קל לפתרון- אבל כזה שיאפשר לצד השני המון מרחב תמרון... הבעיה היא כן מהזן הראשון שהצעת: "הבאסה הזוגית נובעת מזה שמדובר בעצם בבעיה שיוצרת בעיה אמיתית ביחסים ביניכם" כלומר, לא רק הבעיה עצמה והעובדה שהוא מסרב להיעזר בי- אלא שתוצר לוואי של הבעיה הזו, גם בלי שהייתי מנסה לעזור- הוא משהו שגורם לנו לעשות דברים בתוך הקשר- תוך לקיחת שיקולים שלא קשורים לקשר... דוגמא, שאין לה שום קשר למציאות: נניח שפעם היה לו חבר שהם היו באותו ראש, אבל איזה חתול שחור נוראי עבר ביניהם. ועכשיו החבר הזה "השתלט" על כל המקומות שהם היו מבלים בהם ביחד, באיזור המגורים שלו, וכל פעם שאנחנו הולכים למקומות האלו- הוא נמצא בחשש תמידי שה"חבר לשעבר" יגיע, ויפריע לו להנות... במצב הזה אני מציעה לו שנלך למקומות אחרים- אבל הוא לא רוצה, כי המקומות האחרים הם לא מקומות שהוא נהנה לבלות בהם. אז הוא מתעקש להמשיך ללכת למקומות שבהם הוא בסטרס... זה לא טוב ליחסים שלנו, שכל פעם שאנחנו יוצאים ביחד- הוא חושב על ה"חבר לשעבר" ומתבאס מזה, מצד שני, הוא לא מוכן לנסות מקומות אחרים... כמובן שהבעיה היא הרבה יותר "אמיתית" (כי מה שתיארתי כאן היה יכול להתאים *אולי* לגבר הרבה פחות בוגר ופתוח מאהובי, וגם זה בספק) והרבה יותר עקרונית (כי הבעיה שהוא יושב איתי בחוץ מבואס, היא קטנה מאד לעומת הבעיה האמיתית שמעיבה על הקשר שלנו). את מבינה למה התכוונתי? הניסיונות שלי להועיל הם רק זרם משנה קטן, אבל לצערי שהולך ונעשה משמעותי יותר, ככל שהזמן עובר, בעניין... כן, גם ניסיתי לתת לו זמן "לסבול מספיק" כדי להתמודד עם זה, ניסיתי לתת לו זמן "להתמודד עם זה לבד"- זה פשוט לא קרה... וקצת אחרי תחילת הקשר בינינו התחלנו לסבול מהבעיה הזו, ועד היום היא לא נפתרת... זה נעשה מעיק...

Star_Dust

New member
ואוו, זה נשמע הרבה יותר מסובך

ממה שחשבתי בהתחלה
אין לי שמץ של מושג מה עושים. אני מניחה שהדרך היחידה היא לשבת ולדבר על זה עד שתמצאו פתרון שיתאים לשני הצדדים. אני בדרך כלל מחכה עד שאני מרגישה ממש רגועה ואז מדברת על איך דברים שקורים גורמים לי להרגיש ועל מה צריך לקרות כדי שדברים ישתנו מבחינתי. לא בשיטה של הצבת תנאים (תעשה א ב ג או שדברים לא יסתדרו בינינו) אלא בהצגת הצד שלי בצורה הכי ברורה שאני יכולה ובהשארת אפשרות הבחירה לצד השני כיצד בדיוק לפעול.

magenta73

New member
הפרד ומשול

קראתי את ההודעות שלך, לא רציתי להגיב בעבודה, כי כרגיל, את מצריכה חשיבה (גם כן את). והתשובה שלי היא כזו - הפרד ומשול. לתת אמפתיה בכל הנוגע לבעיה, שהיא בעיה שלו, מחוץ למערכת היחסים שלכם. ולטפל בבעיה הקונקרטית שהיא גורמת בתוך מערכת היחסים בניכם. כלומר - לא לנסות לפתור את הבעיה בכללותה, אלא רק את החלק שבו היא משפיעה על מערכת היחסים. אם זה אפשרי. כל עוד אני לא יודעת מה הבעיה, אני לא ממש יכולה לתת פתרונות יצירתיים, אבל זה פחות או יותר הכיוון, לדעתי.

1Shir

New member
סטארית - ממש אהבתי את ההודעה. כל הכבוד ../images/Emo13.gif

חולמת - גם לי קצת קשה לחוות דעה בלי להבין יותר... תלוי עד כמה את סובלת מהעניין.

purplegiraff

New member
זמממממממממןןןןןןןןןן

כמה זמן אתם יחד? אם זה מה שאני חושבת שזה (תקני אותי....) אז זמן, ואני יודעת שזה הכי קשה. אם זה לא מה שאני חושבת,אשמח להתעדכן....

purplegiraff

New member
אוי וי מה עשיתי....../images/Emo10.gif

מה נסגר איתי... אין מסנג'ר? נכנסת לכאן אחרי 4 ימים (5?) רואה הודעה ממך ובלי לחשוב פעמיים, עונה... את אשמה בהכל!

זה לא מה שאת חושבת שזה, לצערי...

אלא אם מה שאת חושבת שזה זה משהו שמשותף לי, לו, ולך בין השאר...
אל תנחשי, בבקשה.

dudusch

New member
כמו שאבק הכוכבים כתבה..

לפעמים אנשים משתפים אותנו ב"חרא" שלהם לא מתוך רצון לצאת ממנו, מפני שברגע שיצאו ממנו יוחזקו "אחראים" וכו', ובעצם מתאים להם להיתפס כחלשים, אומללים וכו'. לדעתי הפתרון במקרה שלכם יכול לבוא באחת משתי הדרכים. האחת את מבינה את המקום בו הוא נמצא, ועם מלוא האמפתיה אומרת לו שכל עוד הוא לא מוכן לקחת אחריות על העניין שלא יבוא אלייך בתלונות ובמסכנות. השנייה, את ממשיכה להכיל את סיפוריו ותלונותיו כמו אסלה (סופגת את כל החרא ומעלימה אותו בלי זכר). אין דרך עדיפה, מאחר ולכל דרך הרווח והמחיר שלה, שאותם רק את יכולה לראות ולהעריך. השאלה היא האם את מוכנה לוותר על הפתרונות שלך, על ה"אני יודעת" ופשוט להיות שם, בלי הדעתנות, בלי הפלפל לעשות, פשוט לשבת ולשחק את המראה (לתת לו לראות את עצמו דרך הביטוי שלו) - להראות לו שלהתנהגות שלו יש מחיר, וזה הקשר שלכם, היחסים בינכם וכו'.

כשרואים דברים אחרת

לפעמים אנחנו מופתעים לגלות כמה שאנשים אחרים מתנהגים אחרת במצבים שאם אנחנו היינו בהם - אנחנו מכירים רק דרך אחת שהיינו נוהגים בה. לפעמים אנחנו עוד יותר מופתעים מזה - כשאלה האנשים שאנחנו אוהבים. לרגע פתאום נדמה לנו שהם כמו "זרים" וזה עוד יותר מפחיד. אבל כמו שאת מבינה מאיך שאני כותב את זה - זה לא צריך להפחיד. הוא מתמודד עם זה ככה - כי זה הוא. הוא רואה בבעיה הזו בעיה פחותה יותר ממה שאת רואה אותה - כי זה הוא. את היית רואה בזה בעיה קיומית ודחופה - כי זו את. אף אחד מכם לא יותר צודק. ומה שהסטרדאסטית כתבה (השם הזה מעורר אצלי אסוציאציות משעשעות - אבל זה כבר בהחלט לשרשור בפני עצמו) מעורר אצלי מחשבה שלא חשבתי עליה כשקראתי את ההודעה, אבל כבר חשבתי עליה בהזדמנויות שונות - לפעמים אנחנו בטוחים שאנחנו צריכים לעזור במקום שבו אנחנו לא ממש צריכים לעזור. אבל אני מודה - לפעמים כשאתה רק מגלה אמפטיה נדמה לך שזה לא מספיק. אתה רוצה שהביעה תיפתר. אבל לפעמים זו בעיה שגדוולה עלינו בכמה מידות, אנחנו לא אמורים להיות בעלי הפתרון. בטח ובטח שלא בכוח. וכמו שכבר כתבתי לך בשרשור אחר - אולטימטום זו לא שיטה. זה משיג רק את ההיפך. זוהי שפה שלא מתאימה לטריטוריה הזו של פתרון בעיות מורכבות. תני להתמודדות הזו את הזמן שלה ואת אורך הרוח שלה היא זקוקה.

למעלה